Raggmunkar med fläsk och rårörda lingon

är något jag stilla kan bedja om..vi ska värna vår svenska tradition. Det är Jonas Alströmer vi kan tacka för mycket av den mat som vi räknar som normal svensk kost. Av potatisen har vi format kroppkakor, rivit ner den i korvsmet och bröddeg.
Den råa potatisen revs och användes till gröt och välling, i kötträtter samt till raggmunk och rårakor. En billig och nyttig råvara som vi som sagt ska värna om.
                                                                                                                                                        

Beräknat för 4 personer
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
5 dl mjölk 3%
1 ägg
8-10 medelstora potatisar ca 750 gr
Till stekning
Smör


                                                                           
Blanda samman vetemjöl, salt och lite av mjölken så att det blir en jämn smet. Tillsätt sen resten av mjölken och ägget. Skala potatisen och riv den ganska grovt på ett rivjärn. Blanda ner den i äggsmeten efterhand som du river så att den inte mörknar.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Klicka i lite smet och bred ev ut den med stekspaden och grädda dem gulbruna på båda sidor.
Servera med stekt fläsk och rårörda lingon.
Ett litet tips som jag nyligen har fått och redan prövat är att steka raggmunkarna i våffeljärnet. De blev väldigt goda, ställ järnet på bordet och ät dem så fort de är klara. Lycka till!

6 kommentarer på “Raggmunkar med fläsk och rårörda lingon

 1. Håller med! Var finns torget där man kan se vad som sker? Finns nog inte. Det är inte som på AB det här. Gå med hunden du – det är nog bättre än att blogga i alla fall!

  Har du bytt gardiner igen! Man kan hålla på hur länge som helst. Jag tänker bara skriva och lägga in lite då och då. Inte hålla på och stressa efter att bli bäst. Det var jobbigt.

  Härligt med raggmunk. Vi ska värna det svenska. Fint inlägg!

 2. Just precis så är det, inte bry sig så mycket bara vara. Inte jaga topplaceringar eller kommentarer.
  Nu har jag varit ute med hunden och det blev en kortis på en halvtimme då regnet hann ifatt oss.
  Det är ju så torrt ute att regnet verkligen behövs.
  Idag ska jag ta tag i lite högar här hemma så regnet passar mig så bra. Jag har en ”vilodag” idag du vet mellan träningarna.
  Jag har börjat på en sjal efter ditt mönster nu, hittade ett härligt rosa garn i mina gömmor.
  Vi hörs min vän

 3. Har hållit på med en datagubbe hela dagen nästan. Så nu har jag en dator till som funkar. Det har snöat och regnat här med. Blev klar med krattningen igår så regnet kom lämpligt. Hur känns det med denna blogg. Så där va´! Man lär sig alltid något nytt. Det får vi trösta oss med. Ska lägga in den rosa-lila sjalen så du får se.

 4. Men det var väl bra att få en dator till som funkar. Här har det regnat, men inte blev det så mycket av den varan. Den här bloggen känns ödslig..jag fattar inte att man inte kan se vad som skrivits just nu. Verkar lite larvigt att det bara är en slags topplista som ligger uppe hela tiden. Hur ska man kunna upptäcka nya personer, det fattar inte jag? Du vet hur man lockas av rubrikerna när man snokar runt.
  Jag har målat två tavlor idag i akryl och det var så roligt att sitta där i sina egna tankar och bara låta penseln fara ut över den vita ytan. Jag sätter in dem på Ab-bloggen ikväll för jag fattar inte hur man gör här och så är det roligare att sätta in den där några besöker en.
  Självklart vill jag se den rosa-lila sjalen. Jag har ju precis börjat på (din) min sjal, så det lär ju dröja innan den är klar.
  Nu ska jag börja plocka fram till middagen, har tänkt mig kycklingköttbullar i en hemkokt tomatsås och så färsk pasta till det hela. Ser ut som om vi överlever matmässigt idag med.
  Många kramar vi hörs….

 5. Taget!
  Rårakorna alltså. Hjärtligt tack för tipset. Det är ju så himla smarrigt och sen råkar jag ha lite bacon hemma med. Det passar väl?

  Ta det lungt med bloggeriet. Du kommer att vänja dig ganska snart tror jag.

  Kramar igen och go kväll och natt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s