Vad heter din hund Ronja eller Bamse?

Började dagen med en kopp java sittandes i soffan och slöbläddra i DN. Tidningar i all ära, men jag läser dem väldigt hoppigt, alla trevliga saker suger jag i mig och bläddrar snabbt som ögat förbi dagens sociala katastrofer och olyckor. Jag orkar inte ta del…befria mig från eländet vi matas med.
Upptäckte en liten notis om de namn vi väljer till våra hundar. Visste ni att genomsnittliga hunden är Stockholmare och av rasen  schäfer eller labrador bor i en barnfamilj, heter Ronja eller Bamse och är fem år gammal. Allt enligt statistik från SCB och Svenska Kennelklubben.

Stockholms län har inte bara flest innevånare i Sverige, utan också flest hundar.
Närmare bestämt 143 149 stycken vilket motsvarar 20% av alla svenska hundar.
Sånt märker man när snön smälter.. att det finns lite för gott om hundar i området, eller slöa hundägare som inte orkar ta upp skiten efter sig. Men nu var det inte det jag ville skriva om utan hund namn. Men hur kan man döpa ”alla” tikar till Ronja? Eller hanarna till Bamse? Jag fattar inte det där med poppisnamn.

När vår hund kom till oss så dribblade vi fram och tillbaka med olika namn och jag kan ju tala om att det inte var tal om Bamse? Jag ställer mig så frågande till att folk döper djur och barn till samma namn som alla andra. Fattar ni det?

Topplistor för namn visar på trender som allt för många hänger på. Inte skulle jag vilja döpa min dotter till Emma nu när hela landets föräldrar döper sina döttrar till det namnet eller Lukas för en son.

Jag har funderat över det där och snokat  runt lite och läst mig till att namn som vi växer upp med lockar oss inte när det gäller att döpa våra barn. Så namn som var vanliga för 50-70 år sedan väljer vi inte, utan vi får gå ännu längre bak i tiden så där 80 år.

 Namn som var vanliga bland föräldrarnas far- och morföräldrar det är de som blir nya modenamn tre generationer senare.  Så är troligen fallet med Oskar och Gustav som var poppis under sekelskiftet, men ovanliga när dagens föräldrar var små.

Sen finns det ju andra saker som kan påverka som Astrid Lindgren böcker där namn som Anton, Emil och Rasmus har givit många namn. För att inte tala om alla filmhjältar och popstars som ger lust att döpa sina barn efter dem, men som själva letar namn i namnlistor som inte finns? Det är synd om en del barn som får så konstiga namn av sina trendiga föräldrar. Själv skulle jag inte vilja presentera mig som stjärnöga när jag räcker fram handen..skulle du?

4 kommentarer på “Vad heter din hund Ronja eller Bamse?

 1. Hej! Rolig läsning. Det är kul med namn. Undrar när Britt-Marie och Ull-Britt och såna där blir poppis igen. Måste nog gå 20 år till minst.

  Hur kan man döpa en hund till Ronja? Bra fråga. Ska bli kul att höra om det blir Love eller Sigge på mitt sjunde barnbarn. Jag föreslog Knut – det hette min pappa – Knut Ingvar.

  Usch – det är mycket hemskt som händer. Förstår att du bläddrar förbi. Världen – byn – har kommit för nära tycker jag. Det gäller att kunna stänga av.

  Lägger in gammalt på denna blogg. Fast igår la jag in en dikt som inte varit med förut – Fånga ruset.

 2. Jag såg din dikt och tycker att den var fyndig och ruschig, äh hur stavas det ordet? Även jag lägger in gamla saker här så länge..det blir lite blandad kompott tills jag känner var jag vill vara. Knut Börje hette min adoptivpappa så vi brukade fira lite vid 20:dag Knut. Namn är svårt, de väljer så konstiga namn på ungar nu för tiden. Tänker på den stackars ungen som de döpte till Metallica? Jag är som ett stort frågetecken hela jag.
  Kram

 3. Visst är det så Birgitta att det är knepigare med pojknamn än flicknamn. Jag var så korkad när jag fick min andra unge att jag bara hade flicknamn för jag skulle ju få en flicka till. Konstigt, men jag hade aldrig en tanke på att just jag skulle få en son..så blev det. Hon skulle hetat Hanna och min mamma sa du får väl döpa honom till Hannibal då. Men det slapp han så klart. Efter mycket funderande fick han heta Dan efter en barndomskärlek jag hade haft. Fick höra att även min barndoms kompis också döpt sin son efter den där killen. Lustigt det kan bli..
  Ha det gott i helgen och kämpa på ..många kramar kommer här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s