Melodifestivals huliganer och sport dito

Idag tror jag vi är i behov av lite avslappnade rekogniserande i vår besvikelse över musiklivet. Schlagerfestival blev det ju inget för oss, snopet va? Min favorit var den ungerska låten, men en hel del av det övriga som visades upp förstår jag inte mycket av. Ukraina säger jag bara, vad i helsicke var det, är det musik, musikhuliganer?

Det var nog sista året jag tog mig tid att titta på skräpet. Förr när jag var ung och upptagen såg jag aldrig på tävlingen. Inte som protest utan mer att jag aldrig var hemma. Eller så höll jag på med andra saker, ett år minns jag och det var när Abba vann.  Jag minns det för att jag hade fest den kvällen, 30-års party och ingen av oss hade en aning om att vi hade vunnit melodifestivalen den natten. Vi dansade och trivdes bra med livet  i alla fall.

Igår var min man och jag in till stan och träffade släktingar på hotell Sergel Plaza. De hade så dåligt med kaffebröd och var inte ett dugg intresserade av att ordna något till oss 10 personer, så den inkomsten la vi i Kulturhusets kafékassa istället. Vad är det för hotell som inte har vettigt fikabröd? Urdåligt där ska jag aldrig bo.

På vägen hem körde vi som vanligt förbi Stadion där AIK skulle spela mot Brommapojkarna. Där sitter vi i bilen och myser efter den trevliga släktträffen och så ser vi 12 piketbilar proppade med poliser och säkert 8 ridande poliser. Jag kunde lika väl ha fått en sten i skallen, för så abrupt blev den upplevelsen.

Jag har ju som alla andra sett bilder från sportvåldet i åratal och läst om polisens insatser, men att se det uppställt så här våra gemensamma resurser. Helt bortkastade pengar!

Så många poliser för att överbetalda pojkar ska sparka boll? Nej och nej, så här får inte vara, fotbollsförbundet ska självklart betala alla kostnader för bevakningen själva. Då först kommer det att verkligen styras upp så att huliganerna stängs av. Det enda som talar är kapitalet och det är det som gör att det fortfarande hålls öppna fotbollsmatcher. Det gäller att tjäna pengar för klubbarna, allt går i samma eviga cirklar.

Men vad är det för samhälle vi bor i och fotbollsvärlden, varför tar inte förbunden ansvar och stänger av hela publiken. Varför ska vi i samhället stå för så stora kostnader när några överbetalda snubbar ska springa omkring och sparka boll?

Jag vet att det är ”mäns värld” vi lever i, bevare mig väl. Men hur vore det om vi kvinnor kunde fostra våra söner lite bättre. Ja, visst ser det djävligt provocerande ut att säga att det är vi kvinnor som är delaktiga i skulden till ”mäns värld?”

Men det är ju precis så det är, vi kvinnor har stort ansvar för vad vi skapar för könsroller genom fostran, eller hur? I det hela ingår att de ska inse och våga ta ställning mot det som inte är bra i vårt samhälle.

Jag har ju själv varit väldigt involverad i sport via min egen familj och jag har stundtals krupit genom mitt skinn för allt tokigt som manliga ledare har påtvingat de unga pojkarna i sin träning. De vuxna männen, papporna, de deltar, men verkar aldrig reagera. Det finns så mycket osynliga regler i deras värld, som de för över på sönerna att jag stundtals tappat all tillit till män och sport.

Men nu är det en ny dag och jag känner mig rätt pigg, inte allt för mycket vatten i kroppen. Fast en del tycker väl att det är vad jag har i knoppen, när jag är negativ till män och idrott, våra heliga kor. Titta bara på TV, idrotten bara väller ut, den tar och intar snart större delen av det gemensamma utrymmet i media, all slags media. Har ni någon gång verkligen lyssnat när de heliga babbelgubbarna och förvisso en del kvinnor refererar matcher?

De måste älska att höra sina röster, ibland undrar jag om de tror att man sitter och lyssnar i radion, eftersom de måste prata sönder varje passning som om tv-tittarna vore blinda. För att inte tala om allt eftersnack, jag blir galen på babblet.

11 kommentarer på “Melodifestivals huliganer och sport dito

 1. Roligt att läsa att du är piggare. Tänkte på de där poliserna igår, de var i områdena runt omkring också. Smygåkte och tittade, fram och tillbaka. Vi trodde de letade efter en rymling innan vi kom på att det nog var ngt på Stadion… Såna pengar och resurser det kostar… 🙂

 2. Jag tror som du att uppfostran är viktig, men det måste väl ändå vara en gemensam angelägenhet. Och…dessvärre…små pojkar gör oftast som stora män och pappor gör och inte som ”snälla mammor” säger. Och för att inte verka ”kärringaktiga” vågar inte pojkar vara lite veka inom idrottens värld. Det finns liksom inte plats för sånt. Och om det skulle göra det inom ett lag, får de/vi ändå höra just från dessa ”babbliga” gubbar att det gäller att vara ”fysisk” i sitt spel och sätta sig i respekt hos motståndaren. Och då menar dessa inte att de ska visa vad de går för rent sportsligt utan de tycker helt enkelt att det ska vara mer råkurr. Slagsmål, helt enkelt. Ja, inte är det enkelt att ändra på attityder i den ”sportsliga” världen som jag tycker verkar mindre sportslig än någon annan.
  Hoppas du nu mår bättre. Det gör jag.
  Ha det bra 😀

 3. Det du berättar om den mansdominerande världen i idrotten stämmer så väl. Jag brottas med den hela tiden. Måste hålla tyst annars går det ut över sonen. Han elittränar fotboll. Varje dag. Går även i klubben skolklass. Han har för länge sedan tappat tilltron till vuxenvärlden, det ser jag. Men han gör som han blir tillsagd. Han vet också att hans medverkan hänger på om han är för snäll eller inte. De har problem med hans snällhet. Precis så säger de. Varför inte använda ett annat ord. Sedan ljuger de vuxna männen inför varandra, manipulerar och förstör för varandra bakom ridåerna. Är så trött på det. Skulle inte sörja om sonen la av. Samtidigt som det är så skönt att han är så upphakad. Har inte tid till annat. Fast det går ut över skolarbetet.

 4. Det är verkligen konstigt med såna här fenomen som slagerfestivalen och sportgrejer. Hörde en teolog som också var helt förstummad över sånt här och hur det ödslas med pengar som om det får kosta vad det vill! Han jämförde det med fenomenet Disneyland och hur vi fostrar barn med hjälp av seriefigurer och deras högsta mål blir att komma till Disneyworld.
  Ja du… det är ju katastrof om vi inte har mer att erbjuda barnen än tävlingar och hopp om att komma till Disneyworld.

 5. Visst har jag ett fint hus! Jag har flera hus förresten…. Visst är jag smart som stämmer i bäcken och häller i antimögelmedel alldeles på eget bevåg! Nu är min man glad – men först tyckte han att jag var knäpp.

  Jag har käkat kålpudding – min man glor på hockey på TV. Sällan han tittar – har aldrig tid. Jag tror att bråk kring fotboll & Co är nutidens krig. Löjsligt! Jävla snorgärsar – ut i skogen med dom så dom får göra lite nytta istället för att springa och förstöra… Kostar ju samhället massor med pengar.
  Hur tycker du det känns på WordPress? Lite som i fina salongen va´?

  Det värsta jag vet är när dom inte har gott kaffebröd. Tänk bara dammsugare och mazariner när det finns så mycket annat smarrigt. Tror jag ska skriva ett inlägg om rabarberpaj… Nä, Sergel Plaza får allt vara för min del!

 6. Idag är jag inte kärringa mot strömmen för jag håller helt med dig om både melodifestival och de summor som läggs ut på bevakning i samband med sportevenemang. (Läs sportevenemang för män) Man undrar ju vad det är inom det polisiära som får stryka på foten bara för att så stora resurser läggs ner på detta? hmmm….

 7. moivoila…ja, det här med fostran är inte lätt, jag har ju inte själv lyckats till fullo när det gäller det här med sporten. Men jag såg tidigt hur viktiga vi mammor är för sönerna. Tänk att varje rättfostrad grabb är en gåva till en yngre syster. För det är ju just där vi kan göra skillnad, påverka sönerna till att bli mer vettiga att leva med.
  -Jag mår bra jag med skönt för oss båda, vi får passa på och njuta. Kram

  Rosa..jag morrar invärtes när jag läser det du skriver. Känner allt för väl igen din vånda och dina tankar. Jag vet banne mig inte vad man ska börja i för hörn för att få någon ordning på det hela.

  Kristin…det är det som är så konstigt nu för tiden att alla ska bli kändisar. Något vajsing är det på de värderingar vi har nu för tiden. Visst vilseleder vi ungarna med allt skit i tv/media/filmer och tidningar. Alla som är kloka roddar så gott de kan med sina barn mot alla kommersiella krafter.

  Sköna Helena..tro det eller ej men jag och min man har faktiskt skrapat och målat ett hus en gång. I stället för boendekostnad fick vi låna huset en hel sommar och höst mot att vi målade det. Så jag vet att det är jobbigt. Fattiga var vi så det var bara en roligt upplevelse att leka husägare för ett tag.
  Wordpress trivs jag bra med och jag gillar att folk som är här verkligen gillar att skriva. Det är stor skillnad på lusten att uttrycka sig här, så upplever jag det hela. Jag gillar ju själv att skriva lite längre både i min blogg och i andras som kommentar så det passar mig fint och själva tempot är lugnare och det är inget negativt med det.
  Rabarberpajen blev smaskens jag slängde ner lite linfrön för jag tänkte att det skulle bli lite mer tuggmotstånd och det var inte så dumt. De smakar ju inget i sig själv, så de stör inte rabarbern alls. Hahah ursäkta herr rabarber att jag stör sa linfröt!
  Snart är det måndag igen..då hörs vi

  Webby..jag undrar hur många miljoner det är per år bara på att vakta alla matcher? Svindlande summor antar jag men det håller de rätt tyst om.
  Du inspirerade mig till att ta fram restgarner så nu bli det ett par restgarnssockar till mig själv. Bara rosa nyanser och vitt som en karamell kommer det att se ut..tjusigt värre. Kram

 8. Ja tänk när ABBA vann..jag var i tonåren då ..å jag kommer ihåg att jag skrek å hoppade runt som en galning ..hahaha
  Dåligt hotel ..de skulle naturligtvis snabbt ha sagt …det fixar vi å skickat iväg någon till ett bageri och köpt bakelser…då hade ni ju troligen kommit dit fler gånger samt rekomenderat stället för andra ….de kallar jag dålig service.
  Vad skönt att höra att du är rätt pigg
  ha en fin dag min klon
  Kram Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s