Att äta sig igenom en kokbok

När jag växte upp hade mina föräldrar väldigt mycket böcker hemma. I min mammas hem fanns det inga böcker, men hon gifte sig med en man som drog in henne i böckernas värld. Idag är hon en beläst kvinna och tursamt för mig så såg hon till att jag började läsa väldigt tidigt.

Böcker för mig är lycka..jag kan känna mig så otroligt rik när jag lämnar biblioteket med en ny bibba böcker, som jag ska hem och läsa.  Rikedomskänslan när jag lägger upp traven på bordet och ska bestämma mig för vilken jag ska börja med är så skön. Jag gillar rent av lukten av nya böcker och känslan när man tar på sidorna, känner vilken typ av papper den är tryckt på.

Tonåren flög förbi under tiden jag låg och läste för det är liggandes jag vill vara med alla orden. Sida upp och ner, tänk när man hittar en bok som fullkomligt slukar en och jag nästan sörjer när jag läser sista sidan. Då kan man inte annat än vara tacksam över att få läsa.

Jag vet en som sparade på sista sidan för att skjuta undan sorgen över att ha läst ut en bra bok. Undrar just hur många tusen böcker jag har hunnit läsa genom åren. En del har varit jäkligt dåliga det ska jag inte sticka under stol med. Jag gillar inte alla författares stilar, så är det bara, många är väldigt överreklamerade. En bok som jag läste för länge sedan heter En amerikan i Gulag av Alexander Dolgun…ohhh det var en historia det. Om ni inte har läst den låna den på bibban..

Före jul så såg jag en bok som jag bara visste att jag ville ha. Jag sa t y d l i g t  att den vill jag ha i julklapp. Tänkte att nu blir de glada när jag för en gångs skull vill ha något när de frågar. Men inte sjutton fick jag boken..läste en intervju av en kvinna som skulle hem och laga en god sallad ur just den boken och då tog det eld i mig och jag fick fart på baken.

Så nu sitter jag här med .. under valnötsträdet goda idéer från vårt kök

Det är Anna och Fanny Bergenström som har skrivit matboken som är underbar. I förrgår till köttbiten så gjorde vi en enkel men fanstastisk sallad på vanliga salladsblad, lite ruccola och gemssallad,  la dem på ett stort fat i större bitar. Sen rostade jag pinjekärnor och skar bitar av chevreost och strödde över. Oj, här ska en avokado i bitar ner i salladen. Droppade lite rödvinsvinäger och ringlade över olivolja. Så fulländat gott och enkelt.

Så nu har mannen i mitt liv och jag sagt att vi ska äta oss igenom den kokboken under vår semester. Haha ja vi ska äta en del recept ur den för vi lär inte orka äta alla.

6 kommentarer på “Att äta sig igenom en kokbok

 1. Nu blev jag ju hungrig! Hinner därför inte blogga just nu 🙂
  Men inte blir det sallad Får ta några rester i från frysen, hrm.
  Kram

 2. Har en bra bok av Anna B. Den där har hon skrivit med sin dotter. Det måste ha varit himla kul. Ja, det enkla kan vara det sköna värt. Lät mycket gott. Jag gör en god sillsallad efter Annas bok. Blir så himla läckert. Jag borde läsa mer recept och inte bara köra med det gamla.

 3. Visst är det härligt med böcker. Tyvärr var det ganska sent i livet som jag började läsa. Trots att mina föräldrar alltid läste mycket och gav mig många böcker.
  Numera har jag blivit periodare på böcker. När jag läser så blir det bok efter bok. Är liksom svårt att sluta, men när perioden är över kan det gå lång tid innan nästa.
  Brukar aldrig läsa deckare, men fick en bok av Karin Alvtegen. Den var kanonbra. Därefter lånade jag alla hennes böcker på biblioteket. Oj, mycket svåra att slita sig ifrån.
  Biblioteket är en guldgruva när man är lässugen. Dessutom får man ofta bra tips av personalen.

  Ha det nu riktigt gott med all god mat ni ska laga.
  Var rädd om dig!
  Kramar och Värme

 4. Det är så kul med böcker men………… jag har en gubbe som konsumerar böcker, en dotter som älskar att läsa, jag tycker om att köpa böcker min morfar hade bokmani, huva…. var gör man av alla böcker ???
  DEt är väl ingen idé att ni tapetserar om i vardagsrummet säger dott, för ni har ju inga väggar som syns ändå. Fattar inte vad hon menar *skratt*
  Kul idé att äta sig igenom en kokbok lycka till vilka kulinariska äventyr ni kan hamna i. Lite avundsjuk !
  Tyvärr har mycket av våra gamla böcker fått åka till loppis.
  Kram
  Wanja

 5. Wanja…jag har i omgångar samlat ihop lådvis med böcker och skänkt bort dem. En gång ringde jag till ett äldreboende och hörde mig för om de ville ha ett gäng lådor med böcker. En dam bara tjöt av lycka i andra änden på luren..de hade precis fått ordning på en läshörna med bokhyllor, läslampor och sköna stolar men hade inga böcker. Här hemma har jag tre hela och en halv Billy med glasdörrar och mer vill jag inte ha, när det blir för fullt då får jag börja sortera ut igen.
  Kram på dig själv du..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s