Ibland orkar jag inte, vill inte, finns inte…

Normalt brukar jag gilla hösten disiga fuktdagar som aldrig verkar bli riktigt ljusa. Men just nu slår det grå följe med mitt eget nedstämda psyke som åker berg och dalbana varefter orken tryter. Igår föll mitt psyke plötsligt efter min tur med Watson, jag var rätt fysiskt svag redan när vi började vår promenad och varefter jag fick dra honom med mig för att ta oss hem, så blev jag mer och mer fysiskt slut. Hopplösheten krängde sig över mig och jag blev både djupt ledsen och arg på en gång över att hunden inte kan vara som andra hundar och följa mig i spåren.

Med en kraftansträngning fick jag in honom i hissen och daskade honom med tidningen i baken för jag var så slut och så less och arg på att han skapar de här situationerna var och varannan dag. Väl hemma så brast all kontroll och jag kröp ihop som ett barn och bara stortjöt. Watson tittade på mig en stund med vaksam blick och sen kom han med stora svansrörelser mot mig och anföll mig med slickar och tryckningar och ljud, allt för att trösta mig.

Jag låg på köksgolvet och grät ur djupet av allt som det egentligen handlar om att bli sjuk, svag och beroende av andra. Att inte kunna få till det hur mycket jag än vill, att min vilja inte räcker till hur fast den än är. Att inte riktigt orka ta sig runt en sväng med sin hund i kopplet, att inte orka styra honom när han trilskas. Klart att jag gör det när det behövs, men den energiförlusten det ger mig gör att jag går i botten så skör är jag nu.

Han är en terrier och de är otroligt envisa, man ska bara skaffa en terrier om man själv är mer envis än rasen, så är det med mig, jag är en väldigt envis person. Men nu har min fysik blivit svag, när vi då är ute och hunden drar för att han vill nosa här och där, vilket han ju självklart får göra, men jag kan ju inte stå ute hela dagarna för att han ska nosa i tikarnas doftlämningar. Hem vill han nästan aldrig gå och då får jag dra hem honom…..

Nu blev aldrig dagen sig lik igen utan jag fick ett sänkt känslotillstånd resten av dagen. Jag tror jag grät för allt och ingenting, insåg att jag har gråtit för lite. Jag försöker att inte visa hur jag mår eller överbelasta mina närmaste med allt för stora svängar av mig själv. Men jag inser någonstans att jag inte behöver vara så ensam i det hela, men ändå har jag svårt med det där att vara svag och ständigt be om hjälp. Att på några år gå från den som alltid hjälpte, till en som lika väl kan gå och gömma sig är mer än jag orkar ta in vissa stunder.

Sen kom den arbetande mannen hem och jag fick sura och gnälla och tycka synd om mig själv en rätt lång stund och vips så kände jag mig bättre. Hur kan jag hjälpa dig frågar min man? Jag förstår att just genom att vara där och lyssna när jag traglar mig igenom min för dagen smärta, så hjälper han mig, finns där och gör det han är så bra på. När jag sent om sider kröp ner i sängen för att lägga mig och läsa, så var jag i balans igen och jag klappade ömt på min sovande mans rygg och en liten tår rann långsamt ner för min kind. Tacksam över att han finns och att han är så lugn mitt i allt som vänder mig ut och in.

7 kommentarer på “Ibland orkar jag inte, vill inte, finns inte…

 1. Gråter gör jag inte förrän du berättar att din man frågar ”hur kan jag hjälpa dig?”…så underbart att du i allt detta har honom.
  Varför ska vi alltid skona omgivningen när vi mår skit? Det är väl ändå typiskt.
  Känner så med dig, och ändå kan jag bara förstå till en del. Jag har haft svår värk i många av mina vuxna år, och det var fan helt enkelt. I allt det duktiga bryter man ibland ihop, så är det bara, och så måste det få vara, men… bär inte allt själv. En klyscha som är sann; ”det är starkt att vara svag”.
  Kram till dig!

 2. å min klon…kramar om ….du har då att gå igenom du..vad skönt att gråten fick dig att komma ut på andra sidan av det jobbiga..hoppas du får det lite lugnare nu inombords..varm kram Ingrid

 3. Vilken underbar berättelse mitt i all sorgsenhet. Idag söndag hade jag en rejäl dipp på förmiddagen. Så jag vet vad en go man kan åstadkomma.
  Kramar i massor

 4. På reikikursen fick jag lära mig att ta en kudde och dänga i golvet ibland. För att få utlopp för ilska och aggressioner. Nåt att testa kanske?
  Kan du inte få hjälp med hundpromenaderna? Någon arbetslös eller pigg pensionär som kan gå ut med vovven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s