Fibromyalgi

img020.jpgDå vi är många som lider av fibromyalgi och funderar kring den sjukdomen så sätter jag här in en lista med de symtom som fibromyalgin kan ge.

För dig som vill läsa lite mer så hittar du resten här http://come.to/fibromyalgiforbundet

Vanliga symtom vid fibromyalgi
Värk – på många ställen eller som flyttar omkring i kroppen
Trötthet/kraftlöshet
Ofunktionell sömn; vaknar inte utvilad
Stelhetskänsla
Närminnesstörningar
Koncentrationsproblem; svårt att finna ord
Yrsel, balansproblem
Huvudvärk
Irritabilitet, humörsvängningar, ”kort stubin”, psykisk stresskänslighet
Domningar, stickningar
Slemhinnesymtom – ögon, mun, näsa, underliv.
Svullnadskänsla
Ljuskänslighet
Luktkänslighet
Ljudkänslighet
Feberkänsla, ibland kokande känsla i kroppen; ömsom kall-varm; svettningar
Colon irritabile symtom
Täta vattenkastningar
Hjärtrytmrubbning och/eller andningssvårigheter; tillfälligt
Illamående
Kroppsklåda
Vadkramper, spec. nattetid
Ofrivilliga muskelryckningar
Nedstämdhet kopplad till värkintensiteten
Dimsyn och svårigheter att fixera blicken
Kalla fingrar och tår
Infektionskänslighet, särskilt herpesvirus
Diffusa hudreaktioner

Det måste kanske betonas att en FMS patient inte har samtliga symtom i denna uppräkning – men många patienter har många av dem! Mellan patienterna varierar tyngdpunkten vad gäller de värsta symptomen: värk är det svåraste symptomet för majoriteten, men andra upplever tröttheten som mest besvärande, andra plågas mest av de neurokognitiva störningarna.
 

18 kommentarer på “Fibromyalgi

 1. Hej Soile… så skönt att du är frisk, jag har redan hört om denna man av en som du har haft kontakt med. Denna vän ska kontakta Timonen när han kommer till Stockholm så jag lär väl få höra om det fungerar för fler så småningom.
  Tack för att du informerade om honom så de som kommer hit kan få den upplysningen.
  Kram på dig

 2. Hej!
  Jag har haft värk i kroppen nu i några år och läkarna säger bara ”Du är ung (är snart 29 år) och lite värk är ingen fara. Du ser ju pigg och glad ut och alla prover är bra”.
  Jag har fått konstaterat att jag har colon irritabile, har även migrän. Värken i kroppen har bara blivit värre och värre, ff.a. i nacke, axlar och rygg men även lite överallt som knän, fötter och händer. På morgonen är jag hur stel som helst, känner mig som en gammal gumma. Duschen (en riktigt varm dusch så att jag nästan skollas är det som känns bäst då).Jag känner mig även yr och sover dåligt samt känner mig ständigt trött. Orkar egentligen inte med att jobba som jag gör men tvingar mig då ingen kan ställa någon diagnos på mig. Känns som att de har bestämt att jag inbillar mig och är deprimerad. men jag känner mig inte deprimerad, har dock blivit mer ledsen och väldigt lättirriterad på sista tiden då ingen kan hjälpa mig. Jag har ett jobb som jag aldrig kan lämna (doktorerar) så jag jobbar 6-19 varje dag nästan, även på helgerna. Känner dock att jag inte klarar av det hur länge som helst.
  Har ni några tips på vart jag ska vända mig för att få reda på om det kan vara fibromyalgi elelr vad det nu kan vara?

  Mvh/Ninna

 3. Ninna.. tack för att du delade med dig. Jag var själv i 20 års åldern när jag första gången sökte en läkare för att jag hade så ont i bröskorgen, det gick aldrig över. Men det hjälpte inte att gå till doktorn utan han trodde att jag hade en inflammation i mjukdelarna mellan revbenen. Idag vet jag att det var fibron som gav mig värken. Men efter den undersökningen så sökte jag inte hjälp förren jag var över 40 år och då var rejält utbränd och fibron bröt ut på ett mer totalt sätt i min kropp. Jag fick då tips om att söka mig till en privat smärtläkare för att få en diagnos.
  Jag gick till Tomas Timander som då höll till i Stockholm, jag vet ju inte var du bor, men det finns väl privata smärtläkare över hela vårt land.
  Man kan även gå till sin husläkare för att få remiss till reumatologen för det är där man kan få hjälp.
  Så jag har i hela mitt vuxna liv haft ont här och där, med svårighet har jag haft ungarna sittandes i knät då det gjorde så ont av deras knotiga rumpor när de satt på min lår. Jag har haft många konstiga saker som jag efteråt förstod hängde ihop med fibron. Men livet ska levas och jobba var jag tvungen till och allt som hör till ett vanligt familjeliv. Vissa perioder var jobbiga men sen fanns det ju bättre tider där emellan. Det som jag ofta har tänkt när jag mått riktigt dåligt är ju trösten i att man inte dör av fibromyalgi och man blir inte rullstolsbunden. Sen har jag själv upptäckt på senare år att man mår bättre, blir friskare av att träna. Visst finns det dagar när det inte funkar att styrketräna men då kan man promenare och jag har lovat mig själv att så fort jag har fått en ny njure och blir frisk igen så ska jag träna flera gånger i veckan så att jag får lite mer ordning på min fibromyalgi. Nu är jag så njursviktig att jag får nöja mig med lite motionscykel hemma och så promenader med hunden.
  Nu Ninna önskar jag att det ordnar sig för dig och du kan väl höra av dig så att jag får veta hur det går. Du kan skriva här eller till min mail ellamags@hotmail.com
  Kram o lycka till

 4. Jag halkade in på den här sidan eftersom någon varit så snäll och lagt in en länk till min hemsida och då gällde det munsår. Jag kokar ihop lite hudvårds- och massageprodukter och jobbar som aromaterapeut. Det jag har lagt märke till hos dem jag masserar som har fibro är att de alla har mer eller mindre tramsande magar. Det är jätteviktigt att magen är glad. Om inte magen sköter sej blir det en massa gifter kvar i kroppen och näringen i kosten tas inte upp på rätt sätt. Fokusera alltså mycket på att ha en väl fungerande mage genom att äta nyttigt, motionera lätt, dricka mycket vatten och allt det där som ni redan vet. Massera även magen medurs (viktigt) då och då så hjäler du tarmen att jobba åt rätt håll. Det finns både vegetabiliska oljor och eteriska oljor som är jättebra att använda vid just fibromyalgi. En tarmrening är inte heller helt fel att göra någon eller några gånger per år. Sen har vi det viktigaste av allt, att tänka positiva tankar.

 5. Anniqa…. hejsansvejsan så kul att du tittar in. Fibromagen är verkligen bottentråkig att ha att göra med. Funkar inte alls eller för mycket ingen ordning alls och jag klunkar i mig linfrö och vatten varje dag för att parera.
  Massera medurs ska jag börja med… men tarmrensning sånt får jag inte hålla på med, jag har njursvikt i sista stadiet så det gäller att vara väldigt försiktig, får inte ta något renande eller överhuvudtaget hälsokost saker. Njurarna har fullt sjå att klara det viktigaste för kroppen.
  Men tänka positivt det vill jag gärna och tränar dagligdags armarna sträck och så en positiv tanke… nej, riktigt så är det väl inte men jag kämpar på i min värld.
  Kram och välkommen tillbaka!

 6. Hej!
  Jag hamnade på sidan sedan jag lånat en bok om fibromyalgi, som min fru lider av. Jag ville nu veta mer om hur några av andra därute hade det. Jag är nu uppriktigt ledsen och arg på mig själv för att jag under c:a 30 års tid inte bättre förstått eller velat inse vilket h-e det är att vara drabbad av fibromyalgi.

 7. Hej. Jag har haft fibro sen 1985-före diagnosen var riktigt godkänd.
  Jag blev utlämnad till mig själv att lära mig leva med smärtorna-var då 24 år-och kom in i en mångårig livskris, pga allt kämpande att leva som vanligt. Det gick ju inte.
  Det finns inget som hjälper långsiktigt-så jag tar vara på de goda stunderna och gör dem till många-avkoppling,värme,massage-men det ger ju bara tillfällig -om ens det-lindring. Värktabletter är meningslöst att ta-men för att ta bort värsta topparna måste jag ibland ta piller iallfall.
  Som för andra sköter sig inte min mage-hur jag än bär mig åt…linfrön,reningskurer…har testat bindvävsmassage-men jag blev alltför dålig för att fortsätta-blev rekommenderad att göra en mildare variant-nämligen zonterapi. Men ekonomin tillåter inte det.
  Har sjukbidrag sen många år.
  Nu blev jag så glad att läsa om Soile-som dessutom visar sig vara min ”gamla” ungdomskamrat-inte visste jag att du led av samma elände-det nämnde du inte sist vi sågs…:) Vad innebär denna behandling du fått? Vad är knotmobilisering? Jag är så ömhudad så jag tål inte att nån rör vid mig-hur skulle då detta vara? Har aldrig hört om detta förut-vill veta allt!
  Många hälsningar Karin Hübl,Vara

 8. 14 av dom där 29 symtomen stämmer exakt in på mig. Jag har ännu inte fått diagnosen fastställd, men gått till flera olika läkare som mest avfärdar detta som stress och psykiskt. Arbetskamraterna på jobbet förstår mig inte när jag förklarar så jag är van att skämta bort allt tyvärr. Min mamma har fibro, hon är den enda som förstår mig just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s