Stora vemodet slår till

67_picture1lg.jpgNu börjar jag oroa mig för Nyår. Jag har aldrig varit någon älskare av just den helgen, det är då det stora vemodet slår till varje år samma känsla. Undrar hur många fester jag har stått på och höjt mitt glas mot fyrverkerier och glam, men inombords varit så sorgsen och känt mig övergiven, fast jag har haft fullt av människor omkring mig. Nu oroas jag inte av själva känslan i sig, den har jag fått lärt mig att den hör till och framförallt att den går över snabbt.

Nu oroas jag av att min hund är så otroligt rädd för smällarna och allt oljud. Vi har testat allt men har gett upp, vi ger numera honom lugnande så att han sover som en stock i vår klädkammare där jag har boat åt honom och mig själv. Förra året lyckades jag tejpa fast fetvadd i hans öron och han såg för bedrövad ut och vispade runt med öronen för att bli av med tussarna.

Jag vet precis hur han kände sig men det var bara för att dämpa ljuden utifrån lite mer. Så nyår tillbringar vi i en lägenhet med alla persienner nerdragna och alla tänkbara gardiner ihopdragna. Alla dörrar stänger vi och försöker ha radion på som får spela lite musik för att dämpa ungjävlarnas smällare som började redan igår kväll. Nu kommer smällandet att successivt öka fram till nyårsnatten och det är en pina för de flesta hundar.

Man kan ju inte ha hunden nedsövd hela kvällen utan vi försöker räkna ut så att dosen slår till vid rätt tid. Så vårt nyår blir firat i klädkammaren, vi byter av varandra och går ut och tittar på fyrverkerierna från balkongen, vilket är en ljuvlig syn då vi ser hela Stockholm, Nacka, Värmdö-landet från oss. Häpnadsväckande vackert, men även den synen grumlas ju av att vår hund har mått dåligt hela kvällen. Jag har sällat mig till de som inte alls gillar smällare, har ni tänkt på sånt otroligt utsläpp av rent skit det är för vår jord?

kuba210b_225082w.jpg Nej, här skulle jag vilja ligga och guppa i lugn och ro…det vore väl en dröm att fira in nya året i tystnaden liggandes på botten i en guppande båt med en bok på magen och bara njuta av skvalpet och ljuset. Drömma kan jag väl få?

7 kommentarer på “Stora vemodet slår till

 1. Jo visst får du drömma, man måste drömma annars så orkar man inte med allt i livet!
  Synd att det är så utspritt med smällandet för raketerna som lyser upp himlen är ju fantastiska och så vackra!
  Jag gillar verkligen fyrverkerierna och blir riktigt upprymd av dem. Men jag lider samtidigt med djurägarna som har ett helsike med sina stackars djur.
  Krama vovven och hoppas han sover gott genom det mesta av natten!
  Kram och Gott Nytt År

 2. Hoppas att det blir lugnare en vanligt och går bra med hunden.
  Själv blir jag hemma ensam (som vanligt)
  och kommer kolla just fyrverkeriet mittimot parken, och hoppas att de inte blir missriktade.
  Alltid undrat om det är bättre om fönstret är öppet eller om det är bättre att ha den stängt.

  Ha det Gott
  Antonia

 3. Det här med att jag skrev om alla fester jag har stått på och känt vemod är en sanning med lite modifikation. Det var många år sedan jag var på en sån fest, nyår har vi firat rätt lugnt i många år då min man förr i tiden när ungarna var små alltid jobbade och vi var glada om han hann hem till tolvslaget. Då gjorde ungarna och jag två tårtor varje nyår, en smörgåstårta och en vanlig. Det var vårt roliga under dagen och på kvällen så mumsade vi mest hela tiden. Det var lite kul att göra de där tårtorna, vi läste många recept för vi gjorde olika varje år och så brukade min dotter gilla att garnera dem.
  Jag är inte så förtjust i fester med mycket drickande så just nyår håller jag mig gärna hemma. Det kan vara så mysigt om man tänder ljus och äter lite gott i lugn och ro. Hyra en film så man får skratta lite och så en annan som skräms lite det brukar vara trevligt.
  Önskar dig ett Gott Nytt År med stängt fönster..blir så kallt annars. Puss på dig

 4. Vår hund blir också rädd, men värst är det om inte familjen är samlad så hon får koll på oss och med flera halvvuxna ungar så är de naturligtvis ute nån av dem. Förra året stannade jag inne med Tittilila, och tvåan och guben gick ut och hunden blev så hispig så hon, den lilla varelsen, blev helt galen och höll på riva huset. Sitter vi däremot hemma är hon lugnare. Det är klart att hon inte vill att vi ska vara ute i såna faror.
  Vi bor så ödsligt så det blir inte en massa smällande här mer än just då, och då inte mycket heller. Det bor få i närheten och det är inte ens säkert att de firar hemmavid.
  Kram på dig!

 5. Här har du en hel familj som hatar smällare. Vi har aldrig haft och kommer aldrig att ha. Min specielle son har hörselskydd på sig. Även när han går ut. Han vågar erkänna att han är livrädd. Hans kompisar skrattar åt honom för han springer. Förra året var vi två familjer som gick upp till Vanadislunden. Med oss hade vi hunden Wilma, en svart labrador som är så totalt orädd men svartsjuk på sin matte, så när han pussade husse gott nytt år var hon så bekymrad och orolig medans fyrverkeripjäserna ven omkring henne. Lite lustigt. Lider med er och hunden. Stackarn. Vemodet du beskriver kan jag känna igen men det kommer oftast för mig på midsommarafton. Ha det så bra.

 6. Det har smällt en hel del ikväll. Förstår inte att de ska börja flera dagar i förväg. Min hund är tack och lov inte rädd.

  Vilka fina julklappar du skrev om i ditt förra inlägg. Förstår att alla blev nöjda.

  Kram

 7. Här hos oss har (tack o lov) traditionen med nyårssmällare inte fått samma popularitet. Istället är det sista helgen i augusti eller villaavslutning som är den stora fyrverkerihelen.
  Lite konstigt var det att få hem reklam dagarna före julafton att raketer säljs billigt…….vem tänker på dessa dagarna före jul? Inte vi åtminstone.
  Hoppas att er hund slipper lindrigare undan i år!
  Ja tack, det ser himmelskt ut i båten du drömmer om, nästan lika bra som tv-soffan 😉
  Kram! Och gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s