Via afrikas runda kvinnor till M magasin

                                                                    karring-ani.gif

Morgonen började tidigt då sonens mobil ringde upp ”av sig själv” i hans ficka…roligare sätt kan man ju vakna på. Men dagen ser riktigt lovande ut med sol ute och jag har en del inplanerat till idag. Ska ut med Watson så klart och sen ner och handla ett litet påskägg till min bästa väns barnbarn och en bukett knirkande tulpaner till min vän. Barnbarnets mamma I kommer också och det ska bli roligt att träffas, hon växte upp med mig, så hon är lite som min dotter. Det var deras katt som dog härom veckan vilket jag skrev om. Mamma I har varit väldigt deppig och jag har skickat blommor för att pigga upp henne.

Idag känner jag mig lite piggare, men vågar ju inte ta ut svängarna för tidigt, det kan slå om väldigt snabbt. Igår sov jag flera timmar igen i soffan, min man ringde på vägen hem från jobbet och väckte mig. Det känns inte så roligt när man sover länge på förmiddagen och somnar om vid 14.14.30 tiden och väcks när det är middagsdags. Men sen var jag pigg som bara den kom inte i säng förren efter 12.00 och låg och läste till över 01-tiden.

Lite konstigt det där att den tid på dygnet jag normalt alltid har varit piggas är ju kvällen, jag är (var) vad som kallas nattuggla. Har alltid presterat extra mycket vid den tiden på dygnet, det är då kreativiteten har slagit till. Jo, det konstiga är att fast jag nu är sjuk och tröttare så är jag överlag ändå piggare på kvällen. Alltid något att se fram emot…

Har ni märkt att jag inte har skrivit ett dugg om min ny start med dieten? Jag har i alla fall märkt det, hur jag tassar förbi och låssas som ingenting. Naturligtvis har jag hasat tillbaka i gamla invanda hjulspår och skäms som vanligt för mitt misslyckande i att härda ut. Samtidigt som jag njuter av nybakt bröd med fiber i överkant för att göra magen glad.

Jag läste i DN imorse om en finska som har blivit som en afrikan, hon drogs till afrikaner och har helt gått in för deras klädstil och levnadsstil. Sånt händer, kanske var hon afrikan i sitt förra liv och därför känner en naturlig dragning till den gruppen av människor. Men det jag avundsvärt stirrade på var hennes afrikanska kläder, ni vet de där vida härliga färglada klänningarna som låter en kropp vara en kropp.

Jag tänker så mycket på det här med kroppen och utseende… ibland blir jag så jävla trött på mig själv att jag bryr mig. Nu menar jag övervikten och att det är så svårt att få ordning på sig själv. Samtidigt som jag så starkt känner att det var väl sjutton att jag inte kan få se ut som jag gör. Avundsvärt ser jag andra runda kvinnor som har fått landa i sig själva och leva utan att tänka så mycket på ev ringar runt magen. Tänk förr då var blek och fet även i Sverige något fint, det visade för andra att man hade råd att äta.

I Afrika är en kvinnas runda kropp bild1_art.jpg det som männen attraheras av, i väst får de män som gillar former nästan smyga har jag en känsla av. Jag tänker på min mormor som var rund och trygg för barnbarn att krypa upp hos. Jag tror att de flesta av oss tänker på mamma eller mormors trinda barm med en speciell känsla.

Min son sa en gång för inte så länge sedan när jag inte hade bakat några bullar och höll någon slags jäkla diet att ”Mammor ska inte banta, de ska vara lite runda och baka bullar”. När han sa det var det så självklart, det kände jag i hjärtat. Man måste få ha sina åldrar, men det har blivit helt tabu i vårt land. Slå upp Mappie tidningen M magasin och förfasas över hur hårt 40-talisterna drivs in i tonårsfållan. Det är dyra kläder och smala kroppar, späkning under lite tjusigare former än förr på spa. Man ska resa exotiskt och dit ingen annan har haft råd att resa förut, det ska skrytas om yta och annat som är helt oväsentligt.

Man ska jobba vidare efter 65 år och man ska då förverkliga alla sina drömmar i sitt nya jobb, rik och smal keira-knightley-pirates-of-the-caribbean-dead-mans-chest-uk-premiere-ugjfgm.jpg ska man bli och ha tjusiga kläder och accocearer. Barnbarnen slås det hårt för, rätten att njuta av dem och rent av skämma bort dem. Men tiden till dem undrar jag var de ska hitta eftersom de ska göra ännu en sista karriär och spendera upp husen de bor i med belånade kronor för att inte gå miste om ett enda dugg i livets glamourösa äventyr. Yta, yta, yta…

Allt det här bara för att jag har slutat min diet… ja, tankarna är svåra att styra när jag sätter igång och skriver. Men jag slutar här med lite påsk 200px-sorbische_ostereier.jpg

15 kommentarer på “Via afrikas runda kvinnor till M magasin

 1. Hihi då kan jag ta av mig extra öronen för jag har lyssnat efter ditt påskvrål…
  Härligt att golvet är på plats och uppkopplingen funkar.
  Puuuuss min lilla kycklingunge! Vi hörs snart!!

 2. Måste tipsa Tonårsmorsan om ditt inlägg, den svenska afrikanska kvinnan du vet…hon var först!

  *mumlar torpakini eller nå´t*

 3. *S* Är här på uppdrag av VB! 😉 Jo, jag känner igen mig helt i att anamma mycket i den gambianska kulturen, även kläderna, även om det inte är så ofta här i Sverige jag använder dem nu för tiden. (Folk stirrar så förbenat!)
  http://tonarsmorsa.se/2007/06/13/lite-avundsjuk-ar-jag-allt/
  http://tonarsmorsa.se/2007/10/27/ursakta-ar-det-du-som-ar-tonarsmorsa/

  Sedan har du helt rätt, en kvinnas kropp kan verkligen vara en kvinnas kropp i Afrikanska kläder och ändå känner man sig så vacker i dem! Uppklädd, trots att det är bekvämt! Här i Sverige tror vi ofta att dessa kläder är väldigt varma att bära i dessa varma länder, men tvärt om, är det så att de är så luftiga och rymliga att de ger mer luft och man svettas mindre i dem, än i våra kläder i värmen.

  Tyvärr är det så att den yngre generationen i Gambia (det afrikanska land jag själv känner bäst till) börjar männen anamma det Europeiska modet, med smalare kvinnor, men fortfarande är det så att de flesta inte vill ha trådsmala kvinnor, utan gärna med ”lite att ta i”. Men de äldre generationerna vill gärna ha större kvinnor fortfarande, då de tycker att det visar på välstånd i familjen och visar att man har en ”frisk och frodig” kvinna och inte en spinkig sak som kanske inte är frisk. Det är olika sätt att se på saker och det är rätt bekvämt för en större kvinna att leva i Afrika, för där har man en helt annan respekt och pondus än en mager kvinna! Rolig och trevlig blogg! Kram och Glad påsk!

  http://tonarsmorsa.se/2008/01/08/afrikanskt-mode/

 4. Åhh hallå där så kul att du tittade in och skrev så utförligt om allt du kan.
  Det är ju förbaskat synd att Gambianska män börjar blir som europas män när det gäller smala kvinnnor, sorgligt att den sjuka smalhets hetsen har brett ut sig.
  Nu ska jag titta på dina länkar..
  Kram och Glad Påsk även till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s