Ser fram emot helgen

Idag är det en lugn dag, jag ska plocka lite här hemma och packa inför helgen. Denna helg ska vi träffa Millanmill och henne man som också har husbil, vi har bokat plats bredvid varandra på ”vår” camping inte så långt från stan. Vår dotter och henne kille ska också hänga med, men i sin egen (vanliga) bil. Här ska grillas och umgås riktigt trevligt att planera och ha det att se fram emot. Fast jag vet att Millanmill om någon vet hur jag mår så är jag alltid lite orolig att andra inte ska fatta hur risig jag är nu, det där med att umgås funkar ju ibland när jag som av en händelse får mer energi till mig, men andra gånger är det mest en plåga.

Vi pratar kött och såser och äppelkaka och massor av grillade grönsaker.

På tal om mat så insåg jag att nu är det verkligen dags att jag går över till vegetariskt allt för att minimera proteinintaget. Kidneybönan har tjatat lite om det och jag inser att det är så jag måste göra för att må bättre. Så ikväll blir det råkost, kokt potatis och en gratäng med blomkål/morot med lite riven ost på. Alltid en början och mannen sa igår när vi pratade att han äter samma så klart, annars funkar det inget vidare.

Lunchen får allt fortsätta att vara min mannagrynsgröt med äppelmoset på och någon dl mjölk till. Jag har börjar koka mannagrynsgröten med större mängd vatten än mjölk och det är inte av snålhet utan för att mjölk innehåller rätt mycket proteiner utan att mätta så mycket. Man får äta ett visst antal protein per kilo kroppsvikt, jag har mätt urinen ett dygn tidigare för att se hur mycket protein som fälls ut. Just nu vet jag inte hur mycket jag ska äta, men drar bara ner ordentligt på proteinet. Det verkar helt omöjligt att gå ner i vikt just nu, detta vatten sitter som ett klägg i kroppen på mig, finns sparat i varje cell.

Idag är dagen när jag ska ta tag i mina högar… jävla skryt hela tiden som om jag skulle höra till högpresterande människorna nu för tiden. Mitt egenhändigt skapade klädberg… ska bort! Flyttade min motionscykel till vardagsrummet och blev av med min ”klädhängare” samtidigt och högen bara lyftes över till en stol som redan vuxit till ett mindre berg av kläder. Äsch blir så trött på mig själv…

Jag har fått ett så fint brev av min lilla mamma… åren, sjukdomar och döden gör onekligen att vi närmar oss varandra på ett fantastisk vis. Jag är så glad för den närheten och alla uppväxandets motigheter mellan oss har slipats av. Jag ser henne, hon är inte ”bara” min mamma utan jag ser henne som den fristående kvinna just hon är och tror mig ha insett vad som skapade olika sidor hos henne. Vad som en händer med oss i framtiden så kommer vi nog båda att känna att vi nådde fram till varandra och det gör mig gråtmild och tacksam över att ha haft den här processen tillsammans.

Det är inte så lätt alla gånger, mamma börjar bli äldre och orkar väl inte hur mycket som helst, fast det är väldig fart på henne och jag med min skröpliga kropp orkar mindre ändå. Det finns väl oftast en tanke man har när man växer upp att man vill finnas till för sina föräldrar och hjälpa till. Men när jag som yngst är sjukare än mamman någonsin varit och är i mer behov av hjälp själv. Då rubbas allt det där man har tänkt så självklart… inget blir som man har tänkt.

Nej, just det inget blir som man har tänkt. Men man kan ju leva så många olika liv ändå, det finns så mycket stunder i livet när lyckan att leva är oändlig, stunder när man för allt i världen inte vill lämna jordelivet.

8 kommentarer på “Ser fram emot helgen

 1. Det låter som en härlig ”helg-dejt”, hoppas att kroppen din orkar så du kan njuta av sällskap & grill! 🙂

  Grönt skulle alla må bra av att äta oftare, fast det är ju så gott med en rejäl köttbit… 😉
  Kom att tänka på en sak; kan inte du få hjälp av en dietist med vad/hur du ska/bör äta för att komma i form före & efter operationen? Du gör ju rätt, fast ibland kan det hjälpa om man har nå’n att ”redovisa” för; iallafall jag skärper mig lite extra då…

 2. Du är inne på helt rätt tänk.. men jag har träffat dietisterna som hör till njurkliniken och första mötet resulterade i att jag gick därifrån med en reklambroschyr ifrån ett margarinbolag, det var allt de hade att erbjuda i läsväg. Det fanns inga dietlistor överhuvudtaget. Det är inte mycket de kan erbjuda… de kan räkna ut en dags ätande och dra ut en kopia…säger mest sånt som alla vet redan. Att man ska gå till viktväktarna… bla bla. fattaru, vad de ska med sin utbildning till?
  Antar att man har mer hjälp av dem när man ligger på sjukhuset, eller lägger av att äta hemma. Då kan man få näringsdryck utskrivet efter behov.
  Jag har nog aldrig blivit så besviken på en yrkesgrupp.. sen vill jag som vanligt inte dra alla över en kam, det är ju inte rent personligt utan det att jag tycker att de inte har något att erbjuda för att hjälpa en att komma igång. Jag var ju så korkad att jag trodde att jag skulle få typ en månads menyförslag som jag kunde hålla mig i och sen få ett nytt besök med lite vägning och snack och ev nya menylistor. Så trodde jag att man skulle hantera folks problem med ätandet. Nej, deras kunskap är det nog inget fel på, men de har ju inte hitta något upplägg att erbjuda patienterna. Jag fattar inte vad de gör hela dagarna, delar ut en broschyr?
  Ja som du ser är jag på bettet som vanligt.. jag längtar till jag blir mig själv igen och inte är så förbannad på allt hela tiden.
  Kram

 3. När är sommaren slut för eran del? När går er husbil i ide så att säga? 😉 Härligt med semester ändå. Även om man bara åker om helgerna så är det en skön avkoppling. Själv så åker man ju till Mallorca på söndag… Har ju ingen husbil så jag får göra så haha

 4. turez.. husbilen ska in i en lada 18 oktober så vi har en del helger att se fram emot ett tag till. Men det blir ju bara korta turer och denna helg blir det bara en natt i husbilen.
  Om jag inte var så sketet dålig så skulle jag vara lite sotis för att du ska till Mallis, jag älskar Mallis.
  Ska bli kul att höra vad du tycker om Mallis när du är hemma igen. Önskar dig en underbar semester nu, njut allt vad du kan, njut lite även för mig min lilla raring!
  Kram

 5. Så härlig din kommande helg låter! Jag hoppas ni får det riktigt trevligt tillsammans. Precis en sådan helg hade passat mig. Bara sticka henifrån, lite miljöombyte och bara koppla av. (Husse hade fått skpöta husbilen!)

  Kram!

 6. Snyggt med den nya designen!

  Kidneybönan fortsätter att tjata om kosten: 🙂
  Tänk på att inte få i dig för LITE protein heller! Då blir du svagare än nödvändigt. Jag vet att det är jätteknöligt, men du skulle behöva räkna ut hur mycket protein du stoppar i dig under ett par dagar (tabeller finns i Livet med njursvikt) och sedan justera utifrån det.

  Jag hade tänkt skriva som Ninnibeth, se till att få träffa en dietist, men du verkar ju ha otur med alla yrkesgrupper inom vården, din stackare.

  Jag fick inte träffa någon dietist förrän jag började i dialys, men jag fick lämna prover varje månad och kunde se hur jag låg till med proteinet också.

  Det låter som om du kommer att ha en jätteskön helg! Här är vädret bra också, hoppas att det fortsätter så.

  Ha inte för stora ambitioner med högarna – mina växer mig över huvudet hela tiden…

 7. Hoppas helgen blir riktigt trevlig och att ni klarar er från mygg och regn.

  Trist att du inte fått hjälp av någon dietist. Det är ju de som kan det här med specialkoster.

  Kram o sköt om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s