Ja, jag kan dö… kan inte du?

Här kommer lite information till Turez och till er andra. Jag har ju på en av mina sidor ännu mer information för den som vill veta ännu mer.

Njursvikt kan vara kronisk eller akut. Det visar att dina njurar inte fungerar som de ska. Kronisk njursvikt kan ge symtom som svullnad och högt blodtryck. Vid akut njursvikt kan urinmängden kraftigt minska men det händer inte alltid. Akut njursvikt kräver vård direkt, vänd dig till akutmottagning på sjukhus. Ta kontakt med vårdcentral om du misstänker kronisk njursvikt.

Njurarna renar blodet från slaggprodukter och reglerar kroppens vätske- och mineralbalans. När njurarna slutar att fungera samlas vatten och avfallsprodukter i kroppens vävnader. Det kan bland annat skada hjärta och kärl, nerver, skelett och muskler. Njursvikt kan därför vara livshotande om den inte behandlas.

Njursvikt kan orsakas av en njurinflammation eller ärftliga sjukdomar. Njursvikt kallas ibland även för uremi, det vill säga urinförgiftning, och kan också många gånger vara ett resultat av andra sjukdomar som diabetes och allmän kärlförkalkning. Överdriven konsumtion av vissa smärtstillande läkemedel ökar risken för njursvikt.

Symtom

Njursvikt kan antingen vara kronisk eller akut.

Kronisk njursvikt

Vid kronisk njursvikt utvecklas sjukdomen gradvis och symtomen kommer först efter en längre tids sjukdom. Ett vanligt symtom är att du samlar på dig vätska, kanske blir svullen och får högt blodtryck. Ett annat är ett försämrat allmäntillstånd. Du kan känna dig trött och orkeslös och ha huvudvärk, svårt att koncentrera dig, dålig aptit och blodbrist.

Akut njursvikt

Förloppet är betydligt snabbare vid akut njursvikt. Ett tecken kan vara att mängden urin minskar kraftigt och i vissa fall upphör helt. Det händer inte alltid, du kan producera lika mycket urin som tidigare även om du får akut njursvikt. Andra symtom är dålig aptit, illamående, kräkningar och allmän sjukdomskänsla. Utan behandling kan en svårt njursjuk så småningom få andnöd, kramper, bli dåsig, förvirrad och slutligen medvetslös.

Egenvård

Vid njursvikt är det nödvändigt att inte belasta njurarna med för mycket proteiner och salt. Därför är det viktigt att följa den diet och de mediciner som ordinerats och äta lite proteiner och undvika salt. Eftersom vissa läkemedel kan skada njurarna bör inga mediciner tas utan läkares inrådan. Rökning och hög och långvarig användning av smärtstillande läkemedel ökar risken för njursvikt.

Informationen tog jag från landstingets guide

En kommentar på “Ja, jag kan dö… kan inte du?

  1. nu har jag lite mer koll på läget. Då förstår jag. Himla trist att råka ut för. Jag skulle vilja vara bra påläst om olika sjukdomar så att man iaf kan ha en liten aning om vad det kan vara för något om det skulle drabba en själv eller andra i ens omgivning och nu har jag iaf lite hum om denna sjukdomen…
    Hoppas du kan bli bättre någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s