Dagens

Sitter här och minns den underbara somaren, vinden som så ömt smekte min kind eller bråkigt blåste håret i ansikte på mig. Alla stunderna när jag var i nuet och njöt av att bara vara.

Nu har kroppen gått in i en ny fas där den inte alls är hungrig och vikten går ner och vattnet pressas ut med mediciner och jag dricker mindre. Får väl hoppas att kroppen och jag möts någonstans igen och kan känna att vi hör ihop.

Tempot blir mer och mer likt en sengångare eller kanske rent av en gengångare. Denna dag har jag medvetande gjort tempot jag har haft, har stillat mig själv mitt i steget och gått väldigt långsamt och klarar mig då lite bättre tycker jag. Luftrören kämpar jag verkligen med, de har börjat att tjockna till igen och jag känner mig så förtvivlad över det. Tar slemlösande och sprayar allt möjligt och längtar efter cortison som kan ge mig andningens friskhet tillbaka.

Satt på en bänk idag och blundade med Watson vid min sida, så njutbart livet kan vara en liten stund. Sen gick vi hem igen och jag mötte hundägare jag känner, alla rätt till åren och alla piggare än mig. Tänker på det ibland när jag åker buss att man ska resa sig för äldre, jag är förmodligen just nu sämre än de flesta äldre som är ute och rör på sig. Jag sitter kvar var så säker, har jag fått en plats är jag glad, annars får jag sätta mig på golvet jag orkar inte stå längre. Tur att jag inte åker buss så ofta, men imorgon ska jag åka och lämna in Watson på putsning och dusch. Jag har så mycket jag vill passa på att göra då, men jag vet ju att det inte går att passa på längre att uträtta många saker som förr. Sånt får mig att ruttna.

Mannen ringer och mailar, han oroas av att jag mår sämre och jag önskar att jag kunde luras lite och visa mig piggare inför familjen. Men nu går det inte längre att luras.

16 kommentarer på “Dagens

 1. Håll ut! Hoppas att du kommer att må bättre när du inte har så mycket vätska i kroppen. För att inte tala om vilket lyft det kommer att bli med en ny njure så småningom.

  När du skriver om sengångare tänker jag på Ice Age-filmerna. Fast sengångaren i dem var minst sagt pigg! Jag har sett båda filmerna med syskonbarnen och de är faktiskt riktigt roliga även för vuxna.

  Ta det lugnt och se framåt! Ibland är det inte bäst att bara leva i nuet…

 2. Inte ska du luras inför dina nära och kära för att lugna dem. Det är bättre att vara ärlig och säga hur man mår. Visst hade du tänkt så om det gällt maken din!
  Kramar i massor!

 3. Lider med dig, kommer ihåg förra transplantationen för 20 år sen när jag hade flickan liten och mycket mer omkring mig. Dessutom jobbade jag då ändå fram till en månad före dialysen, visserligen halvtid men ändå. Då hade jag ju en enda tanke: när får jag sova nästa gång?
  Det ledde till att när jag sen blev transplanterad och PIGG så var sömn och vila det värsta jag visste. Fick ju tänka om nu inför den här gången när jag också varit trött, men fortfarande känner jag motvilja när jag måste vila mig…….

  Hur ser det ut med din väninna, har hon börjat sin kontrollresa ännu???

  /Harriet

 4. HarrietN.. Nej, min väninna har inte börjats testas ännu. Jag är ok för en njure enligt Huddinge men min vanliga njurläkare säger att jag har en bit kvar? Sen började hon prata om förberedande till dilays och jag fattar inte ett dugg. Det visade sig att hon inte hade läst min journal och sett att jag har en donator. Hon sa att hon ville ha namn och födelsenummer på min givare och jag sa att allt finns i mappen och att vi har korstestats och är ok. Hon letade och hittade men verkade ha svårt att släppa dialysen. Är man överläkare på dialysen så kanske man vill att alla ska gå den vägen vad vet jag.
  Jag känner mig rätt virrig och osäker på det mesta just nu, ska idag ringa husläkaren igen, luftrören är ihopbäckade och jag hostar och hostar. Det här med luftrören/astman tar knäcken på mig och jag är så rädd att min remiss till en sån där spirometri undersökning ska komma just när jag andningsmässigt är som sämst. Just nu finns det många stunder när jag bara har en önskan och det är att veta vad som är njursvikt och vad som är kombination av astma och tablettbiverkningar. Känner mig väldigt utlämnad fast jag har både läkare och andra som finns tillgängliga. Tänker ibland att om jag hade för mycket pengar så skulle jag se till att jag hade en egen läkare som jag kunde prata med när jag kände mig så här en som tog tag i hela mig och inte delade upp mig i olika delar.
  Min husläkares lov sjunger jag ofta men hon kan ju inte ta hand om det här med njurarna och delvis så är ju även hon beroende av njurspecialist för att veta vad hon kan och ska ge mig för att hjälpa.
  Som det känns just nu så håller jag på att gå ner mig, men jag vet inte säkert vad det beror på? Är det ”bara” njursvikten eller är det hjärtmedicinen och astman eller allt på en gång?

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s