Blodgrupps tankar

Här sitter jag och klurar på blodgrupper…  jag har ju sedan jag födde min dotter för 30 år sedan trott att jag var 0 Rh- men fick se i min journal när jag var på Huddinge att jag till min stora förvåning var A Rh-.

Jag ifrågasatte och de visste ju inget annat än det som stod där i journalen, nu har jag fått ta ännu ett blodprov för att se vad jag har för blodgrupp. Kan ju hända att jag missuppfattade det där 0 när jag fick dottern, de pratade ju om rh faktorn och sprutan jag skulle få, nyförlöst och rätt ung så kan det ju i mina öron ha blivit feluppfattat. Ska bli väldigt spännande att höra sen hur det ligger till är jag A- eller 0-, det är frågan det.

Jag har läst och läst om blodgrupper och kan ju konstatera att folk har väldigt mycket uppfattningar om just blodgrupper och många kan väldigt lite. Läste också att man i Japan läser blodgrupper som andra läser stjärntecken vilket jag aldrig har hört talas om. De stackare som är negativa har skapat stödgrupper för det är så otroligt ovanligt i Japan, om sjukhuset får in en sjuk som behöver negativt blod så ringer de till de här stödgrupperna som genast skickar folk till sjukhuset för att ge blod. De har även blodbussar precis som vi  som kommer till speciella ställen så att folk kan lämna, alla friska barn får tydligen lämna blod och det är väl något som man kunde införa även i vårt land. Vem som helst kan ju bli i behov av blod och det är ju rätt makabert att det alltid är brist på blod i våra depåer på sjukhusen. Konstigt land vi lever i som inte kan skriva lagar så att alla friska lämnar blod och att alla som dör lämnar organ. Märkligt land vi lever i… den sk integriteten är alltid viktigare än allt annat till och med viktigare än livet. Ett land som inte kan se om sitt folk?

Nå, lite pessimist har jag allt blivit med åren..

Men hittade tabellen över hur blodgrupperna fördelar sig, rätt intressant tycker jag. A- eller 0- verkar ju inte vare en poppis blodgrupp i vårt land.

 

Grupp Hela världen Sverige
0+ 38.25 %[källa behövs] 32 %
A+ 34 %[källa behövs] 37.25 %
B+ 9 % 10 %
0- 7 % 6 %
A- 6 % 7 %
AB+ 3 % 5 %
B- 2 % 2 %
AB- 0.75 % 0.75 %

10 kommentarer på “Blodgrupps tankar

 1. Tydligen hör jag till majoriteten medan Husse som du tillhör en minoritet.

  Det är verkligen viktigt att ställa upp och ge blod. Däremot har jag funderat över varför så få läkare är blodgivare. Av någon anledning avstår de medan andra yrkesgrupper inom vården ger blod…

  Ha en bra söndag!

 2. Jag är också en A-. Ganska ovanlig alltså.

  Jag har varit blodgivare för längesen, men tuppade av några gånger, så jag slutade.

 3. Min pappa och min dotter är 0 neg. Själv är jag 0 positiv.
  Pappa blev ofta inringd just för att 0- fungerar att ge till de flesta andra.
  Kram

 4. Jag är en A+ fick jag reda på här och nu.Tycker som du att det ska tamejsjutton lagstiftas att donera organ och lömna blod.Blodtransfusion är i sig en transplantion, det tror jag många inte vet.Det finns också en möjlighet att lämna sitt eget blod för framtida bruk.

  Åker förmodligen hem imorgon trots en sänka 260.
  Vi hörs!

 5. Jag är 0 neg, och har bra blodvärden. Jag har försökt flera gånger att få ge blod, men eftersom jag är gift med en kuban så vill dom inte ha mitt blod eftersom Kuba räknas som ett ”riskland” för blodsmitta (bl a malaria & dengue), se’n spelar det ingen roll att vi åker dit vart 4-5 år bara…

 6. ninnibeth.. jag fick inte heller lämna blod tack var en blodtrycksmedicin som jag åt då, den lämnade tydligen spår.
  Nu kan jag inte lämna utan får sitta här och snika med mitt eget blod.
  Jo, jag har läst att det har restriktioner för vissa saker. Men hur tänker de då? Så många som åker till länder långt bort nu för tiden?
  Kram

 7. En liten hälsning ifrån Netdoktorn….tack för dina rara rader i min gästbok i somras! Saknar dig där också!!!

  kramis

 8. Jag vill lämna blod men få inte… rättare sagt, mitt blod duger inte.
  Tidigare fick jag inte på grund av resor till utlandet lämna blod.
  Jag tycker dessutom att man ska kunna välja om man donerar eller ger blod, ska staten äga min kropp? Att lagstifta tar bort ens ägande av den egna kroppen, det tycker jag är högst olustig tanke. Då är det bara att de sätter på oss en sändare och så fort någon lever lite osunt så straffas de för att de inte tänker på kollektivet.

  Nej, mer informativ och mer arbete från sjukvårdens sida att erbjuda enklare möjlighet att ge blod och att de kan fråga alla de träffar på mottagningarna om de har fyllt i donationskortet.
  Att homosexuella inte får ge blod är ju också ett problem rent lagmässigt redan idag. Dessutom skulle en lagstiftning peka ut alla som är homosexuella för att det blir obligatoriskt att ge blod…
  Det måste finnas andra sätt att komma till rätta med detta än att lagstifta.
  Det är en intressant fråga du har luskat fram!
  *kram* 🙂

 9. Jag tror att de som inte vill ge blod eller donera ändå väldigt gärna vill ta del av det som andra har givit när de själva drabbas. De som inte vill ge varken det ena eller andra glömmer liksom bort att det kan handla om deras egna liv vilken dag som helst och då är jag övertygad om att de såå gärna vill ha en njure eller någons blod.
  Om alla friska fick ge blod och även lämna organ när de dog så skulle man aldrig behöva bry sig om den här debatten eller läsa att blodet är slut på sjukhusen.
  Jag fattar egentligen inte vad folk babblar om som inte vill ge? Om alla som kan ger, så blir det ju inte så många gånger per liv varje person behöver lämna blod eftersom då så många gör det.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s