Man är vuxen när man ser kvinnan inte mamman

tatty_20teddy_1181980713Nå ja, inte hade jag något bubbel med till min mammas 75-års dag men två stora nybakade tårtor hade jag med mig. Tänk att det är så skönt att träffa släkten, så trevlig att se dem alla och få skratta och prata om allt och ingenting. Släkt kan vara så härligt att växa upp med, jag minns hur vi alla träffades hos mormor så länge hon levde. Hon var som ett nav där allt i släkten möttes, i glädje i sorg och visst blev vi osams ibland, så är det ju när man är släkt.

Men när jag ser in i min kusins ansikte då klappar mitt hjärta extra mycket, jag gillar alla släktingar, men vissa är mer nära och jag känner släktskapet så tydligt. Kusinens pappa bodde fortfarande hemma när min mamma och jag flyttade hem till Sverige och in hos mormor. Klart att jag blev förtjust i R och har varit det i hela mitt liv, han bytte blöjor på mig och lärde mig en massa bus som liten. Att sätta fast mackan under bordet var kul tyckte R när han lurat mig till det, men mormor hon blev ju arg .. en stund. Sen kunde man skjuta ärtor med skeden, vilket inte heller var så poppis hos mormor. Klart ni fattar att R var som min bror och att jag såg upp till honom under uppväxten.

Samma känsla har jag för hans dotter, kusinen. När vi ses så kan jag aldrig fatta att vi inte har mer kontakt med varandra. Men klart det är en del år mellan oss och vi bor ju inte grannar, men varför blir det så här kontaktlöst mellan människor? Jag ger mig själv lite dispans för de senaste åren pga min kropp som inte orkar, men vad ska man skylla på de år som gick tidigare?

Kalaset var precis så trevligt som jag vet att mamma önskade, mycket folk, god mat och dryck. Det var mysigt att se henne sitta där med alla presenterna och jag såg att hon var glad och nöjd. Sen kom hennes vänner och grannar och de damerna fick galant service av min mamma hela tiden. Hon gödde dem med extra av allt .. det är fint att se henne med sina vänner, som för den delen är så trevliga så jag kunde nog låna en del av dem till mig själv.

Det här med att fylla år … fylla 70 eller 75 som min mamma, det är helt otroligt när jag ser på henne och hennes bror som är 70. Unga ser de ut båda två och jag kan inte fatta att så många år har gått, tänker på alla år man bodde hemma som en idiot till tonåring, missnöjd och uppkäftig. Att jag inte såg min mamma då som ”mer” än mamma. Idag ser jag kvinnan bakom mamman den hon är på det vis jag ser på andra kvinnor. Konstigt är det att man större delen av sitt liv konfronteras med mamman men inte ser människan bakom mamma. Fattar ni hur jag tänker eller låter jag bara hemsk när jag skriver så? Jag vet ju nu att mina barn ännu mest ser mamman i mig, tror att dottern är på väg att se kvinnan i mig, men det är en bit kvar.

Äsch håller jag på att trassla in mig för mycket nu … kanske är jag för trött efter kalaset, men jag hoppas att ni fattar vad jag är ute efter.

Nu sitter jag här och trampar mina av vatten svullna fötter, har inte skött mig idag utan ätit lite för dåligt och det brukar sluta med stubbar till ben och klumpar till fötter. Konstigt att det ofta blir så när jag vet att jag har slarvat med maten. På tal om mat så åt jag gott hos mamma, men jag åt ingen lunch och jag var inte så hungrig när jag var hos mamma, så konstig är jag ibland. Tänkte roffa åt mig en bit av smörgåstårtan när jag gick hem men äh, det blev inte av.

Nu ska jag lägga mig i soffan med benen högt …

8 kommentarer på “Man är vuxen när man ser kvinnan inte mamman

 1. åå tårtkalas..jag hoppas min mamma blir minst 150 år ..så det så ….tassar ut igen ..kram min klon

 2. Vad roligt med släktkalas. Jag tycker också att det är roligt när man väl träffas. Tyvärr blir det inte så ofta nu när jag flyttat från Sthlm. Fast det ska bli ändring på det nu när vi har byggt klart, vi får ju lite mer tid över för det nu.
  Kram

 3. Jag har inte alltid kunnat se andra ur ett annat perspektiv. Ta min pappa tex, har alltid sett han som pappa å alla hans uppgifter som han har som förälder men aldrig mannen bakom. På senare år har jag gjort det, tänkt mig själva individen som någon annan än min pappa och det gör att man förstår sig på honom bättre. Så som alla andra människor. När man tänker sig in ideras perspektiv.

 4. Härmed godkänner jag dig som vuxen .. 😉
  Men visst blir det skillnad i förhållandet med föräldern när man ser personen som en person och inte bara som en pappa eller mamma?
  Kram

 5. Jag tror mig förstå hur du tänker, har också grunnat på det du beskriver om att se människan bakom mamma och pappa. Och precis samma upplevelser har jag som du, igenkänningsfaktorn är hög! Idag arbetar jag verkligen med att försöka se och förstå individen bakom, men det har tagit många år att förstå DET.

  En annan sak som jag irriterar mig mycket över är frågan: Vad gör du? En klassiker då man stöter på någon på affären eller stan. I det läget förväntas man svara något som är förknippat med yrkesidentiteten. Inget intresse alls för människan bakom, vilka drivkrafter o.s.v. Märkligt och ytligt.

 6. Samma när man läser vad folk skriver om döda, då handlar det nästan bara om utbildning och vad de blev för fint.
  Jag skulle helst läsa om hur personen var både gott och ont men klart att det kan vara svårt men att läsa om alla dessa fantastiska gubbar som dött.. är träligt. Varför finns det bara pengar och intresse att skriva om männen som dör? Visst glider en och en annan kvinna in men inte är det ofta om man jämför.
  Kram

 7. Jag är väldigt dålig på att hålla kontakt med släkten och det är jättesynd. Vet inte riktigt vad det beror på. Man kunde ju åtminstone skicka ett kort då och då. Får lov att skärpa mig.
  Vad roligt att din mor är pigg. Min är så skruttig att jag mer känner mig som hennes mor.

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s