Lite cowboys mitt i fudgen

705163xedbl2b3c3 Såg den här söta burken och fick plötsligt minnen som strömmade runt i hela skallen, det är ju ofta rätt tomt där, så plats fanns det för att cirkulera.

Det var några år sedan när vi var på en av USA resorna, maken han var fullt upptagen av affärer, själv åkte jag en bussresa över en dag till en stad som heter Sedona, Grand Canyon kommer man till om man åker så där 40-50 mil till. Sedona är väldigt känt inom new age kretsar för sin ”höga energi”, vilket jag var jag rätt omedveten om.  

Själva bussresan gick genom en natur så totalt olik vår, all jord var rödbrun med mycket klippor och konstiga formationer överallt. Ett stopp på vägen var inplanerat så att vi kunde få titta på de grottor som indianerna bodde i där mitt ute i  de röda bergen och jag minns att det stod skyltar överallt om att man bara skulle gå på de trottoarer som var iordningjorda för oss turister ”Be aware of Snakes”!!!

Jag ryser, ormar vill jag ha långt ifrån mig, det finns ju en del av dem i Arizonas öken. Vi var på ökenvandring för att leta efter skorpioner och ormar med en cowboy, men tack o lov hade alla äckeldjur krupit långt in i sina hål så jag slapp se dem. Däremot var det rätt roligt att skjuta med revolver på uppsatta mål, det krävs träning för att lyckas träffa något kan jag tala om. yg457

Men nu kom jag ifrån mitt första minne … När vi hade ätit på ett mycket vackert ställe invid en större å med en underbar trädgård med vackra träd som hängde ner i vattnet så skulle vi få några fria timmar i stan. På bussen var det ju många amerikanskor så klart och de hade ett givet mål. Fudge butiken? Jag fattade först inte ett dugg då mina kunskaper om fudge var väldigt minimala. Men fram stormade jag med dessa präktiga kvinnor och det tog inte lång stund förren min näsa bara korvade ihop sig av vällust, något sött ljuvligt ett doftspår tog tag i oss och drev oss som en djurflock mot fabriken.

Tänk er den där lite ödsliga amerikanska lilla stan, en bredare gata och så låga fyrkantiga byggnader på varje sida, en början och ett slut, det kunde ha stått en cowboy där rätt vad det var och jag skulle inte bli förvånad. Inga fördomar här inte 😉 Där i en byggnad låg fabriken, vi stormade in och amerikanskorna … mycket kan man säga om dem, men jag älskar deras öppenhet (för möten) och glädje för att inte tala om högljuddhet. Så snart de insåg att jag inte hade de där kupongerna man behövde för att få  rabatt så delade de med sig av sina kuponger till mig.

Sen började festen, har väl aldrig varit med om maken till mängder av fudge och jag ville plötsligt ha dem allihop. Med nötter eller utan, choklad eller vanilj inte lätt att välja alls. Jag handlade för mer än jag hade tänkt och sa till mig själv att det var ungarna som skulle få sig varsin påse av det jag handlade. Klart man fick provsmaka och jag kan då lova att fudge vet vi inte alls vad det är här hemma. Så ljuvligt gott. Kan ju säga att allt som jag köpte till ungarna smällde jag i mig helt själv innan vi kom hem, jag kunde inte hejda mig. Har aldrig hittat fudge här hemma som är värt namnet, har köpt en lite bok med en massa fudge recept från USA, men jag har ännu inte fått ett ryck och göra en omgång själv.

Sen är det de här bönorna som finns i burken där uppe, jag vet inte varför amerikanarna är så förtjusta i sina jelly beans, som de i burken. De är inte så goda i min smak, men den är ju delad som baken.

Det finns många små fåniga minnen från olika resor, som när vi var på den där ökenvandringen och jag min fegis gick i rad med två andra killar som också var så rädda för ormar och annat otyg som man kunde möta i öknen. Tre vuxna personer som gick i varandras fotspår och inte vågade gå fritt, vilka fjollor vi var 🙂

Där berättades om en fuktsökande kaktus som är anledningen till att cowboys har de där långa skinnbyxorna på benen, för att skydda sig. Så här var det; kaktusen har som hullingar som sökte sig till fukten när människan eller djur går förbi. Kaktusen fastnade i skinnet och grävde sin in och då försökte ju folk att slå bort den, då fastnade den även i handen. Den kallades för auch och det var en smärtsam historia att dra ut dessa långa hullingar ur huden. Cowboyen visade med en kniv som han högg in i en kaktus, sen slog han lätt mot bildäcket och där satt den direkt som ett smäck … auch!

Jag tänkte ju direkt på indianerna som förr bodde där, att vara kvinna och gå ut och kissa i mörkret måste ju ha varit riktigt farligt.

9 kommentarer på “Lite cowboys mitt i fudgen

 1. Har aldrig varit i USA, men skulle verkligen vilja dit. Bila tvärsöver kontinenten är en dröm jag har. Helst i en gammal cheva förstås…
  🙂

  Men ormar och vassa kaktusar klarar jag mig nog utan, tror jag.

  Tack för en fin reseberättelse!

  Många kramar till dig!

 2. Åh, nu blev jag oerhört sugen på Fudge, Dagdrivarens granne som kommer från Skottland gör underbar fudge med spritsmaker av olika slag. Tror jag ska ta och leta lite recept på nätet.

  På senare år har jag börjat längta till USA, men maken har ingen lust, men vem vet, han har ju ändrat sig förr 😉

  Kram på dig!

 3. Tack för ett gott reseminne! Har aldrig varit i USA själv men maken och äldsta fröken har. Får se om jag kommer dit…

  Kram och ha en fin andra advent!

 4. du skriver så fin beskrivande. Har du funderat på att skriva en bok?

  Men det var en sak jag inte riktigt förstod 😉
  Var trottoaren preparerad så att ormarna fick sig i en stöd om de vågade sig på den? Eller sattes upp små skyltar för sniksen, hit men inte längre. Fara för liv. Hög spänning.

 5. Antonia.. 🙂 De ville att vi gick på trottoaren de hade byggt. Utanför var det ju vildmark och mycket löv på marken och där fanns det säkert väldigt mycket ormar. Inte så kul att bli biten ute i öknen…

 6. Vilken fin reseskildring och jag tycker att du allvarligt ska fundera över att skriva en bok!
  Kaktusar och ormar bevare mig väl, otäcka saker….
  Varm adventskram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s