En strålande grå dag

En stund att njuta av, invärtes sol
En stund att njuta av, invärtes sol

Här får man vara snabb som attan; Jag mår just nu bra! Har sovit väldigt många timmar inatt och idag, duschat, ätit frukost och kan ta hela världen i famn.

Måste ju bara passa på, dela med mig av undret att jag har en bra dag som omväxling till alla trötta eländiga dagar. Korken har flutit upp,  jag har nästan fått snoken över vattenytan.

Här ska bakas 2 kilo nötbröd vars recept jag hittade i Aftonbladet i veckan. Sonen kommer snart och hämtar bilnycklarna, de ska åka till IKEA och sen hälsa på kompisar. Då tänkte jag att de skulle få en limpa av mig när de lämnar tillbaka bilnycklarna, så det gäller att sätta fart.

Blev så inspirerad av DN:mat idag, där lagade de olika saker som de sedan frös in för att lätt kunna bli middag vid annat tillfälle. De pratades om grönsakslådor som man kan få hemskickade och maken hade pratat med en arbetskompis på jobbet om att det finns köttlådor av samma slag. Tänk att dela en gris/ox/rådjur eller lamm med någon, då får man lite i frysen utan att det blir för dyrt. Just att man kan dela med något. Min första kommentar var; Men då måste du skaffa en liten frysbox till mig! Maken han skrattade så gott, för nu är vi inne på min favorit igen, önskning nr 1 en liten frysbox.

I hela mitt friska liv har jag lagat mat, bakat och konserverat. Det är att planera i stor skala har jag alltid gillat, tanken att frysen är full av möjligheter likaså kylskåp och skafferi. Jag vill känna inspiration och veta att det mesta finns hemma, det är bara att sätta fart. Nu för tiden är det ju inte mycket med den här farten, men lusten finns ju där och lurar så fort jag har en bättre dag.

Tänk om många av dagens unga föräldrar tog sig tid en par timmar varje söndag, och ställde sig och helstekte kyckling bröst i ugnen eller strimlade dem och stekte upp med salt och peppar. Eller stekte en rostbiff i ugnen som sen blir två måltider en annan kväll efter ett jobb. Man kan koka linser och kikärtor och sen frysa in i påsar som man gör platta, vilket gör att de tinar snabbt och man kan i ett huj fixa en bra middag när man kommer hem och är trött en vardag. Eller gör en fiskpaté som man sen skär i skivor och fryser , ta fram en dag och gör en sås med lite räkor och koka potatis till.

Fiskburgare gjorde jag ofta när barnen var små, vår vän var fiskare och när han hade sålt det mesta till restaurangerna  i Stockholm så brukade jag få det som blev kvar, rätt små strömmingar som jag malde eller mixade med lite ägg och kryddor. Stekte och serverade som fiskburgare vilket ungarna älskade. Det som blir över fryser man till en annan middag.

När man har familj behöver man bakmaskin och i den häller man ner de ingredienser man behöver till det bröd familjen äter. Sånt gör man en vanlig kväll i veckan, bara se till att man har två rediga brödformar så löser sig brödproblemet. Det är inte jobbigt att planera för att både äta bättre och slippa känna sig stressad. Sen betyder ju inte det här att det enbart är mamma som ska sköta allt, jag tror att många män skulle gilla att baka matbröd om de bara fick lite hjälp att komma igång, inse att det inte är svårt alls. Om man lägger lite gnista på sånt här har man vunnit mycket mer än man fattar.

Mot brödbaket… OJJ OJJ Måste Gratta Klimakteriekärringen som fyller halvjämnt idag; GRATTIS min Goa Vän! Ska harkla upp mig och sjunga en snutt för dig!

3 kommentarer på “En strålande grå dag

  1. Vad glad man bli när man läser att du är pigg idag. Det smittar av sig, tack. Det lät gott med fiskburgare. För att inte tala om dina surdegsbröd, jag bakar också en hel del men mest fika bröd skulle vilja försöka med surdeg men vet inte om jag har tålamod. Såg tv programmet ”vad blir det för mat” Per Moberg gjorde något bröd med surdeg det verkade ju jättesvårt, han sa t.o.m att han slängt deg innan han kom på rätt väg.
    Kram och håll fast piggheten

  2. Oj, vad du bakar och har dig! Det doftar ju så gott, och man är så nöjd efteråt. men att komma igång, det är det som kruxet.

    Ha det fortsatt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s