Snabbsurdegsbröd recept

Här är ett enkel surbröd som du kan pröva för att komma igång. Vi annat tillfälle kan du göra en riktig rågsurdeg och en vetesurdeg som du sen alltid har i kylskåpet, matar den varje vecka med lite nytt råg/vetemjöl och vatten så lever den vidare och är klart att använda när lusten att baka faller på. Läs allt jag skriver längre ner på en gång.

Surdegsbröd 1 st

Dag 1:

1 dl (60 gr) vetemjölspecial

4 msk vatten

Rör ihop i en glasburk. Låt surdegen jäsa i rumstemperatur, 20-25 grader i 8-12 timmar. Jag brukar låta det stå över natten.

Dag 2:

Blanda i en hushållsassistent på låg växel i 3 minuter: 3 dl vatten, 9 dl (550 gr) vetemjölspecial, 2,5 dl (150 gr) surdeg från dag 1.

Låt ståt i 20-30 minuter. Tillsätt 10 gr salt. Blanda på låg växel i 3 minuter sen kan du öka hastigheter i 5 minuter till degen blir slät.

Plasta in degen= sätt glad pack över bakskålen. Låt den jäsa ca 1 timme, vik ihop den, fortsätt jäsningen i 2 timmar till. Efter det kan du bulla upp degen. Den mår bra att jäsa i en brödkorg, eller under duk ytterligare ett par timmar.

Vänd slutligen brödet försiktigt ner på en plåt. Värm ugnen till 250 grader. Snitta brödet med en vass kniv eller rakblad. Spraya vatten efter att du har satt in brödet i ugnen.

Surdegsbröd skall bakas 30-45 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.

Man behöver ett slags rakblad för att inte pösa sönder brödet när man snittar det. Vill man så finns det att köpa, men man kan nog ta ett vanligt rakblad och dra med också. Själv ska jag handla en sånt där degsnittare så att det blir fint.

När du tar ur degen ur bakskålen så lägger du den på ett mjölat bord och plattar försiktigt ut degen till en fyrkan. Sen tar du ena halvan och lägger över halva degen och så slutligen den andra halvan över så att degen omlappar i mitten. Sen lägger du ner brödet i bakformen eller på plåten med den där kanten nedåt. Låt den sen jäsa igen några timmar.
Det viktigaste är att du har tid att låta degen jäsa länge, det är då smaken kommer fram i brödet.
Det här med att spraya vatten med blomvattnare när man sätter in brödet i ugnen gör att det får en knaprig yta. Har man ingen spray kan man ställa in en skål som tål värme med ett gäng isbitar i, ställ den på botten när du ställer in bröder har samma effekt.
Kram o lycka till

10 kommentarer på “Snabbsurdegsbröd recept

 1. Tack! Nu jäklar ska här bakas, måste sätta igång genast ska till Sthlm på onsd. så jag hinner få det klart. När jag får för mig något ska det ske genast ingen spilld tid.
  Jag kommer att rapportera det lovar jag.
  Tack snälla för receptet…

 2. Hej jag såg att du har varit på min blogg:))Vilken chock det måste ha varit för dig på vilket sett det uppdgades att du hade dina systnjurar. Har du dialys nu?Hur mycket rest kapacitet har du? Hur långt har ni kommit i eran utredning? Vad jag kan läsa mig till så har ditt sjukdomsförlopp gott väldigt fort. Jag kommer att hålla mig uppdaterad . Ha en underbar dag

 3. Hej och välkommen Monika
  Nej, jag har inte dialys utan väntar hysteriskt på att de ska friskförklara min vän så att jag kan få hennes njure. Jag ligger på ca 8-9% total njur funktion. Själva utredningen går såååå låångsamt att jag undrar om det kommer ta två månader som de säger. De började i december kollade alla de vanliga värderna, blodsocker, blodtryck sk basprover och allt det var ok. Sen gjorde vi ännu en korstest i januari och efter det var min vän till kurator och pratade vilket hör till. Sen vet jag inte mer.
  På onsdag ska jag ringa koordinatorn och höra om de har postat alla remisser, vad händer?
  Jag vill inte ringa min vän för att inte hon ska känna sig stressa av mig under utredningen.
  Min njursvikt har inte gått fort utan tagit många år på sig för att komma till dagens läge.
  Men en chock var det när jag fick veta att det var fel på mig.
  Kram

 4. Mmmmmm… imorgon ska här bakas surdegsbröd. Omutifallatt min surdeg inte surat till sig alldeles för mycket. Det är ju en vecka sedan jag påbörjade kulturen, har inte haft tid att avsluta det hela med ett bak. Den står i kylen och gottar till sig just nu, minst tills imorgon…. men här ska bakas! men inte i kväll som sagt var ja…:)

  Tycker sjukvården kan kallas surdeg emellanåt, tar i alla fall minst lika god tid på sig. *Har läst andra/senare blogginlägg*

  Ha det gott! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s