Svensk akutvård finns den?

Har de en läkare till hela sjukhuset tro?
Har de en läkare till hela sjukhuset tro?

Maken blev så gul att jag trodde att han hade bytt ras. Så det bar av till sjukhuset igen och där har han legat och väntat sedan 14-tiden idag, nu är klockan 21.00. Tredje besöket efter remissen han fick av husläkaren i veckan. Jag fattar inte vad akutvård är för något om allt de gör är att ge värkmedicin och ställa folk i en kö för att få den operation man faktiskt är i behov av. Jag fattar att det finns akut och akut läge, det gör alla.

Men svensk akutvård är i ett miserabelt tillstånd. Danderyds sjukhus har fått ett ökat upptagningsområde och själva akuten är för liten helt enkelt. Vem bryr sig? Inte landstingsanställda de skiter väl i vården, bara deras egen pung är välfylld. På samma vis regerar våra folkvalda, snacka om att sakta men säkert rasera vård och omsorg.

I de flesta andra länder kommer man in och möter en läkare nästan direkt, vi kunde ju skicka de där reskåta politikerna till Tyskland, så kan de kanske lära sig lite om hur sjukvård kan bedrivas för att få lite fart på det hela. Jag fattar inte att inte all personal totalstrejkar för sin usla arbetssituation, nu menar jag även läkarna som aldrig säger ett knyst om läget. Varför är läkarna så nöjda? Vad är det i deras schema som är så fantastiskt? De lär ligga högst i självmordsstatistiken och det talar väl i så fall sitt tydliga språk. Men vad är det i själva läkarrollen som gör att de inte högljutt reagerar och protesterar eftersom det alltid måste komma från läkarhåll för att något ska hända som med städning tex på sjukhus.

Ta bort gräddfilen för alla jävla politiker, tänk när Herr Persson behövde en ny höft, då tömdes en hel avdelning för att f*nstyget skulle ligga där. Är det sån vår vård är? Känt namn, idrottare eller politiker eller rika får förtur, är det så vi vill ha det? Alla som har ett akut läge ska självklart komma före inte tu tal om saken, men man måste ju samtidigt ha så pass med personal att andra patienter inte blir liggande dygnsvis för att möta en läkare. Det är ofattbart att det bara fortgår på samma vis år efter år.

Äh var tvungen att avreagera mig lite jag bara väntar och väntar…

9 kommentarer på “Svensk akutvård finns den?

 1. Jag har sagt det tidigare och säger det igen! I valtider då prioriteras skola, vård och omsorg men sedan är det där man skär ned och gör besparingar.

  Jag vet inte varför det har blivit så här för egentligen tycker jag att den svenska sjukvården är bra! På vårt sjukhus är ett besök på akuten något som tar en halv dag minst och då är det något som är fel. Tack och lov byggs akutmottagningen om nu och kanske blir det bättre. Man kan ju alltid hoppas…

  Hoppas någon tar sig an maken din snart för är han så gul så måste ju något göras ganska omgående!

  Kramar!

 2. Tänker på alla maskiner de har till sin hjälp och rutinerna borde ju sitta som ett smäck efter alla års träning och ändå så hänger man upp allt på för få läkare, fast man vet vad som behövs. Jag fattar inte varför det aldrig blir en förändring, jag blir bara förbannad. Tur att jag inte är politiker för där får man inte ha egen åsikt, då åker man ut med skallen före. Politiker är slätstrukna och tycker i stort sätt aldrig ett skvatt mer än sån som inte går att göra något av, slingerbultar det är vad det yrket går ut på. Ju bättre du slingrar dig och aldrig svarar på frågor ju bättre går det för dem i politiken. Vidrigt säger jag som inte alls är diplomat eller ens vill smeka medhårs. Jag är upprorisk när jag ser samhällets misslyckande om och om igen och inget görs eller händer. Vart tar alla människor vägen som vill förändra???? Det undrar jag?
  Sen vet jag samtidigt att maken och andra som söker vård får väl sitt till slut.. men någonstans har man tappat känslan för patienten och vad en bra vård kan vara när den fungerar.
  (Han ringde nu 22.10 blir opererad inatt eller imorgon.)

 3. Jag tycker att jag träffar på så många kompetenta människor som gör ett bra jobb i sjukvården (kanske har jag bara haft tur). Däremot blir jag ständigt lika förbryllad över hur dåligt organisationen fungerar. Det verkar stört omöjligt att få kommunikationen mellan olika enheter att fungera (remisser, journaluppgifter osv). Och hela vårdapparaten är en djungel att leta sig fram i – till och med om man är skapligt frisk.

  Så skönt att maken blir opererad snart, hoppas att allt går riktigt bra!

 4. Kidneybönan.. men visst är det precis som du skriver att man får proffsig hjälp ifrån de som jobbar i vården, det är ju bara organisationen som är helt konstig. Det är något med kommunikationen också som inte funkar.
  Maken ska idag bli röntgad och så ska de ner med gastroskopi och försöka ta bort en sten som stänger till vad det nu var. Imorgon blir det operation. Jag saknar honom väldigt redan nu, har honom helst snarkandes vid min sida på nätterna, så ska det vara.

 5. Säkert en sten som stoppar i en gallgång och därför är han så gul! Skönt att han får det avklarat redan nu men visst blir det tomt hemma när man är vana vid varandra.

  Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s