Katrinplommon i fokus

Idag har jag kokat katrinplommonkompott en rätt som jag förr blev serverad hemma hos mormor, den åts med kall mjölk. Vad jag inte då insåg var hur välgörande dessa plommon är för en hård mage.

Letade lite fakta kring katrinplommon och fann några rader på recepthjälpen.

Begreppen sviskon respektive katrinplommon avser troligen samma sak, och ordvalet verkar regionalt anknutet. Sviskon förefaller vanligare i söder (Skåne och Halland), medan katrinplommon är vanligare i övriga Sverige. En vanlig uppfattning är att det endast är torkade plommon som kallas sviskon resp. katrinplommon, men egentligen handlar det om en viss sorts plommon som odlas främst i Kalifornien och Frankrike och som lämpar sig bra att torka då det är så söta.

Ja, så nu vet vi det. Grådisig dag och jag ska snart göra mig iordning för en promenad med Watson.

Jag har gått omkring och tänkt på hur man egentligen känner sig med njursvikt. Framförallt så funderar jag över hur andra mår av njursvikt. För allt här i livet är olika fast man till synes lider av samma sjuka.

Jag har blivit svagare rent fysiskt med tiden, kan jämföras med när man var frisk och sprang tills man fick mjölksyra i kroppen och allt tog stopp. Den utmattningskänslan eller den man kände när man hade legat i en vecka i förkylning och feber och på skakiga ben skulle ge sig ut på första lilla turen utanför dörren. Man klarade det, men det var inte mycket mer.

Sen mår jag häftigt illa och det kommer farande så fort att jag inte vet var det kommer ifrån, ingen förkänsla bara illamående som inte för den delen behöver betyda att jag kräks, ofta ulkar jag bara, och försöker dricka vatten för att stävja det hela. Stress utlöser garanterat illamående och att äta precis före man ska iväg.

Yrsel och en matthetskänsla i kombination kan komma när som helst, gående eller sittandes.

Törst … vidrig törst som jag inte får släcka som jag vill, utan det gäller att tänka sig lite för. Dricker jag för mycket eller äter för salt så får jag dagen efter en kropp som väger mer, vilket betyder att den har sparat vätska och då får min hjärta jobba mer än normalt.

Matlusten tappar jag mest hela tiden och plockar upp den en annan dag. Fram och tillbaka med matlusten, en del maträtter smakar inte som förr och jag vill inte ha dem. Gamla favoriter är just gamla favoriter.

Psyket hoppar vi över, ni ser väl själva hur upp och ner det går.

Huden blir torr, benens skinn krackelerar hur jag än smörjer.

Sömnsvårigheter och en hel del annat smått och gott.

Nu måste jag ut med Watson.

13 reaktioner till “Katrinplommon i fokus

 1. Uuuurk, jag hulkar lite när jag ser bilden på de där katrinplommonen och ryser vid tanken på att de kokas… men det är säkert nyttigt. Jag själv tuggar gärna i mig torkade fikon och aprikoser.
  Hopaps din promenad var skön, våren samlas i vattenpölarna:)
  *kram*

 2. Ja ha ha urk, de ser ju verkligen äckliga ut på bilden. Men jag gillar katrinplommon äter dem som de är utan problem. Jag tycker att min mage har tvingat mig till de mest ”äckliga” matvanor; katrinplommonkompott gud vilket härligt ord; kompott, kompott 😉 linfrö, sirap från apoteket som ger magont, små kuber med fikon och annat som är så torrtuggade att jag blir galen varje gång jag ska ta en, hårt specialbröd som är så fiberrikt att det dammar ur käften på mig, alla tänkbara frukter med mycket fibrer, rotfrukter, rårivet, massa filer med baciller, loppfrön nej, nu orkar jag inte komma ihåg fler ”få igång magen saker”.
  Våren, ja, den ligger samlad i vattenpölarna, hunden blir så skitig varje dag. Idag är han inte så pigg, ville inte ha mat när vi kom hem. Kan vara en löpande tik, det var länge sedan han ylade här hemma efter tik, då slutar han äta.
  Kram

 3. Jag gillar plommonkompott det är ju smasken fick också det som barn med gräddmjölk. Hoppas det hjälper för dig. Detta illamående du beskriver jag hade samma, vid flera tillfällen som mannen och jag åkte iväg för att äta tex. på rest. på coop. klev jag ur bilen kände matlukt och ulkade vi fick helt enkelt åka hem utan mat. Kom vi så långt att vi satt och åt, hände det att jag fick gå mitt i maten och mannen satt kvar och åt upp. Det värsta var när vi bodde i Sthlm och hade ett par kompisar på besök, vi hade beställt bord på grekisk rest. när den fina goda maten kom in, vände det sig för mig, min mat fick alla dela på för jag gick hem som tur var hade vi gångavstånd. Det var synd om mannen många gånger som fick lov att stå ut med mitt tjatande om illamående jämt. Andra gånger när man var bortbjuden sa man gå du jag mår lite illa, det var en standardreplik, men alltid stog han vid min sida, kan inte du gå vill inte jag det heller sa han ”de e min gubbe de”.
  Kram

 4. Vilken tur vi har med våra gubbar, även min är en pärla. Jag känner igen varenda ord du skriver. Det är så jag håller på.. har slutat gå ut och äta, vågar inte helt enkelt, blir stressig bara av att tänka på det.
  Jag har alltid en liten vattenflaska i fickan som jag huttar av när illamåendet kommer. Det må vara psykiskt, men det funkar rätt bra så att jag kan gå ut med hunden eller gå ner och handla och klara det skapligt tack vare vattnet.
  Det där med matos, blä så äcklig jag också upplever det. Ibland när min man har lagat god mat och jag sitter och tänker att det luktar matos och vill inget ha då är inte så kul.
  Riktigt skönt att läsa dina rader för det stärker mig att andra också har upplevt det här tillståndet, man tror ju att man är knäpp ibland, rätt ofta för den delen, viket inte är så upplyftande det heller.
  Massa extra kramar till dig

 5. Katrinplommon? Nej tack, men gärna torkade aprikoser som jag kan småtugga på.

  Hoppas det blev en mysig hunda med Watson. För min del blir det snart lydnadsträning!
  Kram

 6. Ang. din torra hy – försök att smörja ”inifrån” också. Bra fetter som linfröolja, feta fiskar som lax och makrill, Omega-3-tillskott mm tycker jag faktiskt gör huden bättre också. Det hjälper inte helt och hållet, naturligtvis, men alla sätt är bra utom de dåliga 🙂

 7. Det där med Katrinplommon låter inget vidare, själv har jag fastnat för hallonkräm och jordgubbskräm.

  Det du beskriver ”hur det är att leva med njursvikt” kan jag inte säga annat än att hålla med. Illamående som kommer och går men däremot har jag fått upp maten lite då och då. Kroppen känns som man legat i magsjuka…darrig, svaga ben. Betr hudproblem så har jag klåda på hela kroppen och får sår på armar och ben för att huden är så skör. Jag fick tips från en personal på apoteket att prova ”Eucerin shower Oil” samt deras hudlotion och det hjälper. Nu är inte huden alls så där sprucken och torr. Så prova….det kanske hjälper på dig också.

  Susanne

  Hej på dig .. även jag är inne i ”krämträsket” det är ju gott när man inte vill äta annat, för att inte tala om fruktsoppa som är bra att svälja ned tabletterna med. Tack för tipset med shower oil, den har jag haft rätt länge så jag vet att den funkar bra. Sen är jag nog inte så duktig med att smörja in mig, det är jobbigt att upprepa rörelser så där du vet.
  Jag har väldigt lite klåda, kan komma någon gång på de mest konstiga ställen, men tack o lov har jag inget problem med det .. ännu?
  Kul att du tittade in, forsätt med det.
  Kram

 8. Fick oxå Katrinplommon med mjölk eller ibland grädde, av min mormor. Gott som jag minns det.

  Hoppas du kom ut med Watson och att solen sprack fram på himlen hos dig. Det gjorde den halvvägs i min hundpromenad idag. Vilken energi den förde med sig 😀

  Det där knytet med fyllning hette Mantija har jag fått lära mig av tjejerna… Inte började det på B som jag fick för mig… Baklava har jag ätit. Det är ett ytterst sött och sliskigt bakverk som Albanerna oxå bakar själva. Vilka små hantverkare de är. Och jag ska få komma på nästa fest oxå har de lovat. De gillar min rabarberpaj med kokos 😉
  Just de här tjejerna var småflickor då de kom till vår sköna stad, ja de yngsta av dem är tom födda här. Men de har traditioner att dela med sig av och framförallt så himla god kamratskap.

  Nu gick jag igång märker jag 😉

  Hoppas jag kan skicka lite god energi i min
  KRAM
  Cattis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s