Tankar om kvinnans kropp

Jag läste hos Witchbitch ett inlägg där hon funderade över frilandsjournalisten Cissi Wallin som har en kolumn i Metro.

Cissi har en längtan efter att bli som tex Clair Wikholm, det jag ser framför mig är en äldre kvinna med ett sprakande rött hår, hon tar plats hörs och syns. Cissi har en egen mamma som tydligen var lite brokig och glittrig i uppväxten och då var det väl lite skämmigt att ha en sån mamma. Men nu så är det så hon själv vill vara, synas och höras inte blekna bort med åren och bli till en anpassad tant utan färg eller form.

Tänk att jag förstår precis vad det hon menar, för visst är det väl rätt härligt med kvinnor som vågar vara raffa tanter eller för den delen vara som de själva vill, inte bryr sig om vad som är ”lämpligt” för en dam av äldre modell.

Men när jag först läster Witchbitch inlägg och sen idag ser Cissis text i Metro så känner jag att nja, jag gillar ju kapp och hatt tanten. På något vis så känner jag att när man blir tant när nu det än kommer så ligger det en viss lättja i hela väsendet som jag inbillar mig är rätt skönt. Det behöver inte betyda att jag är grå för att jag är glitterfri eller utan modekläder och färger.

Det mest befriande med tantåldern är ju att man ska bli just befriad ifrån att bli bemött och betraktad efter det jag har hängt på min kropp. Att få bara vara i en kropp som inte alls är hipp längre. Att slippa se ut på ett visst vis för att vara ok. Vi kvinnor har jag alltid det där hängande över oss hur vi ska klä oss för att passa in för att vara sexiga, tilldragande, matchande, avsmalnande, förfinande osv i all evighet.

Tänk att få dra en klänning över skallen en sommardag hänga en kofta över armen, rediga skor på fötterna och gå ut. Inte en tanke på att behöva vara tilldragande, bara vara praktisk. I hela det här uppklädandet av oss flickor/kvinnor så ligger det så mycket av vad andra tycker om oss. Vi ska hela tiden vara något för andra att vila blicken på.

Jag längtar till tanten i mig får ta plats, det skulle passa mig med kaftaner i olika färger för grå behöver jag inte vara bara jag får vara bekväm i mig själv och i mina kläder.

Jag hyllar tanten vare sig hon har hatt och kappa eller en raffigt glittrig urringad överdel. Jag vet att den där raff tanten alltid väcker starka känslor hos andra. Vet inte om jag ska beklaga den ofta dåliga smaken eller om jag ska applådera hennes fria sinne. Det ligger något utmanande och vulgärt i henne uppenbarelse, själv föredrar jag nog att vara mer grå och osynlig.

Men inte för att jag tycker att jag inte har rätt att ta plats eller finnas utan för att jag anser mig själv vara så färgstark att jag kan få vila i mig själv som tant, äntligen.

Jag läser Amalia och jo, jag gillar den tidningen på många vis, men deras desperata jakt på allt kvinnor ska göra så fort de når den magiska åldern som kallas medelåldern är grym att ta del av. Kvinnorna ska förverkliga sig själva och det är mest överklasskvinnor med höga löner de vänder sig till.

Ska fan vara högavlönad kvinna och inte ha kommit längre än att man bara ser sig själv som något som ständigt ska förbättras för att duga. När de inte svälter sig själva så får plastikkirurgen göra det åt dem med fettsugning. Målet verkar hela tiden vara det man möjligen var i tonåren smal, rynkfri och med liten hjärna.  😉

Sin späkta taniga tantkropp hänger de dyrbara kläder över med rätt logga, allt för att vara rätt i betraktarens öga. Jag ser en del av de här kvinnorna på vår ö och jag tycker så synd om dem. De har ju gått på världen nit och inser det aldrig utan ser oftast lite ner på oss andra. Visst är det kul att vara lite uppklädd vid rätt tillfälle, sätta lite smink på ögonen och fixa håret. Men att leva efter att se ut som om man ska gå på middagsträff dygnet runt måste vara en ok att bära på hela livet. Tänk att ständigt tänka på att vara rätt för andra, vilket helvete till liv.

Nu tappade jag bort raff tanten i det hela för hon har mycket lite att göra i Amelia kretsar, där ska man vara rätt klädd och smyger sig en geopard överdel in så är det en godkänd sån, dyr som vore den äkta päls. Men samtidigt så hänger inte god smak och pengar alltid ihop, men bara man har rätt logga så går vad som helst hem.

24 reaktioner till “Tankar om kvinnans kropp

 1. Jag tycker det är så skönt att vara den jag är och att ha kommit så långt i livet. Visst är jag fåfäng och kan ibland tycka att jag ser så hemsk ut att jag inte vill göra något och andra dagar är jag nöjd. Däremot förstår jag inte kvinnor i min ålder som hela tiden längtar efter något ideal och lägger ner så mycket tid på skönhetsingrepp och en längtan efter något som tar så mycket tid och ändå blir de inte lyckligare.

  Jag målar mig och bryr mig om hur jag ser ut, men det tar inte så lång tid för mig idag, värre var det när jag var yngre. Konstigt när jag var ung och snygg då tog det tid nu när jag är … mindre ung och mindre vacker så är jag klar i ett nafs och jag törs visa mig ute.

  Jag köper inte Amelia eller Tara, inga veckotidningar eftersom jag redan lägger ner så mycket pengar på alla andra tidningar. Däremot kan jag läsa och tycka att delar i dem är intressanta och bra. Men trots att jag har ett visst klädintresse, inredningsintresse, matintresse och gillar skönhetsmedel så gillar jag inte att läsa om det. Mode – jag har inte mycket koll egentligen utan köper det jag gillar och har nog alltid varit lite sådan.

  Nu har jag spårat ur igen men vad jag vill ha skrivet är att jag inte förstår varför en del aldrig kommer till insikt och tar vara på livet istället för att ödsla så mycket tid på att tro att man blir lyckligare av en massa operationer. kanske blir man det, har inte testat, värt ett försök?

  Jag tror inte riktigt på de här kvinnliga skönhetsidealen, att de är skapade helt av män utan numera ser jag det mer som en tävlan mellan kvinnor för många män, de riktiga, är less på alla de här upppumpade och botexkvinnorna.

  /Margareta G

 2. Man ska fortsätta vara den man är…i nuet….
  Det är ju hemskt att inte ha mer att bry sig här i världen, mer än om
  hur man ser ut. En personlig utstrålning kryddat med livsglädje är mer
  vackert än allt blingbling i världen. Med eller utan kniv och fettsugning.

  Natthälsningar
  strömma

 3. Den där tanken har slagit mig många gånger. Att man längtar tills man kallas för tant för då kommer de ljuva livet och man behöver inte bry sig så mycket om vad man har på sig, om man är sminkad när man lämnar huset och hur andra ser en. Jag är sådan att jag tar på mig det jag vill och sminkar mig hur jag vill, men det måste ju vara snyggt. Både enligt mig själv och andra. Det finns ju de som bryr sig mer om det och andra mindre. Min kompis är verkligen en sådan som vill passa in och måste ha på sig det som är senaste mode även om det är fult. Jag tycker att det är att överdriva. En del gånger är inte modet de snyggaste på jorden, då skippar jag det. Det skulle kännas mer avslappnande och vara tant, hoppas att jag inte blir besviken när jag kommer dit 😉

 4. Hej,
  Du har så rätt!
  Tycker det är skönt att slippa dom kraven på sig. Jag spenderar inte många kronor på kläder, köper oftast begagnat eller när det är halva priset på rea priset.
  Stor skillnad mot tonåren när man var rädd för att inte passa in. Uppvuxen i Stockholm där modekläderna inhandlades på Gul och Blå, Mic Mac eller Hollywood,(ser felstavat ut.) På Tempo var det skämmigt att köpa något.
  Sköt om dig!
  Kram

 5. Snygg blogg! Snygga trän! Är det här ett nytt tema? Bra i så fall.

  Hur vi än vrider och vänder oss så är det tanten med tjocka armar och permanentat hår som gäller. Med kappa, handväska och tjocka strumpor. Som inte bryr sig om djävulen bär Prada. Rätt skönt egentligen. Hon som kan göra köttbullar och baka goda bullar. Nä, man får nog landa i ett mellanting. Vi kan ju inte rå för att vi var dom första tonåringarna. Den generation som alla nu apar efter.

 6. Jag tycker det är skönt att kalla sig tant, min man brukar säga att jag ser ut som en riktig bondmora. Jag har släppt alla hämningar sedan jag flyttade till landet. Klaffsar omkring i gummistövlar,har mysbyxor när jag går till brevlådan. Sminkar mig kanske lite när man ska på kalas vilket inte är så ofta.Man ser ju ut som man gör det är bara att gilla läget, det är klart ,man skulle vilja väga lite mindre, jag tror det skulle vara roligare att köpa kläder då.
  Kram från tanten

 7. Jag blir glad av att inte vara ensam om att vara tant och att ha positiva tankar om tanten. Det är och har varit mycket som inte skulle funka utan tanten.
  Just precis som Helena skriver om tanten med tjocka armar och permanentat hår. Det hon har är tid, tid över för barn och andra som lever i nuet och behöver någon som har tid med dem. En som kan baka bullar eller i alla fall köpa lite bullar och hälla upp ett glas mjölk till behövande.
  Bettan … jag som inte ens bor på landet hasar oftast omkring omålad och ostilad. 😉

 8. Om tant är att ha: kappa, hatt och stövlar så lär jag nog aldrig bli någon sådan. Nog för att jag närmar mig tant åldern men mer än så lär det nog inte bli då jag avskyr sånt som dinglar kring benen. Nej dunjacka, termobyxor och kängor är perfekt, varmt och gott som vädret ser ut idag annars är ett par joggingbyxor o en t-shirt kanon. Den s k krigsmålningen utför jag varje morgon men det går ju snabbt och samma sak med håret. Attraktiv….vad är det? Det var länge sedan jag tänkte i dom banorna, nej alla får ta mig för vem jag är och duger inte det så bye bye.Det känns bara skönt att hitta sig själv utan att bry sig om vad andra vill eller tycker.
  Kram

 9. haha, jag har nog varit tant så gott som hela livet. Jag bryr mig bara tidvis om hur jag är klädd. Och då är det för min egen skull. Åtminstone inbillar jag mig det.

  Nu ska jag strax hoppa i mjukisbyxorna och ge mig av på friskis och svettis. Underbart!

  Men visst, det är skönt att bli lite äldre så att det ändå anses okej att inte ”bry” sig så himla mycket.

  Kramen
  Cattis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s