Fånga dagen

ankaJag är ju inte dummare än att jag försöker fånga en stund av tillvaron då och då.

Alla ni vänner som har hört av er, det värmer att läsa era hälsningar. Men det börjar bli trångt på hatthyllan, så jag kilar ner en stund.

Som ni väl förstod tog det stop i mig, jag har ägnat dagarna åt att gråta och sova. Nu verkar det som om tårarna har torkat för denna gång och jag bräckligare än vanligt försöker komma på benen igen.

Igår var jag till njurmottagningen och träffade en jättemysig rätt ung njurspecialist, henne ska jag göra allt för att få behålla. Hon är ju bara tillfällig tills den andra nya som jag aldrig mött blir frisk. Hon berättade om mina provsvar och jag upplevde för första gången på alla år på denna mottagning en läkare som var lik min husläkare.

En läkare som tillsammans med mig kom fram till vad som var bäst att göra medicinmässigt, jag gillar att känna att jag är vuxen och kan ta  ansvar själv när det gäller min kropp. Det är ju ändå så att det är jag som sköter om den här kroppen år efter år. Det är jag som har sett till att jag har så pass stabila värden i den mån jag kan påverka det hela, min insats och läkarens recept på medikament. Man ska ju vara som ett team med sin läkare, men det har inte upplevt tidigare.

Jo, jag är sämre fast jag är stabil, det betyder att jag inte störtdyker utan långsamt får sämre värden. Nu funkar 8% av min njurfunktion, det är alltså inte  konstigt att jag mår dåligt och inte orkar så mycket. Min läkare visste inte något om min väns provsvar, så jag vet ännu inte om det hela har gått till Huddinge. Jag försökte höra med min ssk, men hon visste som vanligt inget och det där handlar ju om det etiska, min syrra och läkare ska inte vara inblandad i min ev givares journal. På måndag är min vän hemma igen, hon får väl ringa då och höra om de har fått in alla provsvar och skickat iväg det hela. Det kan vara så att något prov får tas om, men det vet man ju inte nu.

Jag ska själv ringa min koordinator på Huddinge och tala om att jag är risig och att jag nu bara har 8% som fungerar så att de om nu min vän är ok för att få ge en njure, sätter fart och inte kör långbänk med att kalla oss till ett besök där allt bestäms.

Jag känner mig väldigt ynklig när det gäller den här biten, nu när det inte är långt kvar att få veta om hon får ge mig sin njure så gråter jag mest. Det är ju vägs ände fast det för de flesta blir början på något nytt. Jag vet inte hur det kommer att gå, det är ju många saker som ska fungera och jag väntar som vanligt.

Jag har idag träffat min goa husläkare, hon känns som en vän när vi ses. Hon ordnar tid hos en kurator att prata med som ska vara kanonbra.  Jag behöver nog det nu, ösa ur mig och få lite stöd av någon utomstående.

Annars har jag inte gjort så mycket de här dagarna, mest ömkat mig själv och snutit upp en massa papper. Har haft svårt att skriva här för jag känner att det mest blir ynk och elände som kommer ur mig och jag vill inte att ni ska se mig bara som ett ynk. Det är ju inte jag, fast just nu är det ju så …

Nej, jag ger inte upp som några trott, men jag måste få lägga ner när det blir övermäktigt i känslolivet. Jag har skrivit blogg i dagboksform i många år nästan varje dag, så lite svackor får man nog räkna med.

Jag har mest sovit idag efter läkarebesöket, men ett ljust russinbröd med en klick surdeg i har jag iallafall bakat och middag blir väl som vanligt en köttbit. Men det blir makens besvär då jag inte orkar mer idag …

En mycket varm kram till ER ALLA och en trevlig helg önskar jag er.

13 reaktioner till “Fånga dagen

 1. Hej Snuppa.
  Ibland undrar man över den här förbaskade sekretessen.
  Både du och din vän vet ju vem som ska (kanske) donera. Då kan det väl inte vara så svårt att ge ett svar….
  Nu får de skärpa till sig inom landstinget och sjukvården.

  Jag förstår att det är tufft. Att inte orka allt man vill är hemskt.
  Jag hoppas så innerligt att du får behålla den där läkaren du varit hos. Det är så viktigt att samspelet mellan läkare och pasient fungerar. Tjata dig till att få behålla henne.
  Du ska veta att jag håller tummar och tår för dig nu.
  Vi är många här som är med dig.
  Kramen Synne.

 2. Några dagar sedan du skrev detta inlägg, jag har suttit och plöjt igenom din blogg ikväll. Fy vad ledsen och tungt det känns när jag läser om dig. Håller tummarna att de sparkar ingång inför en ny njure snart….herregud hur lång tid skall det behöva ta????

  Kramen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s