Vad som händer

Mitt liv i ett nötskal
Mitt liv i ett nötskal

Svalare väder och regn har jag njutit av idag, orkar inte med när det blir för varmt. Har varit till sjukhuset idag och tagit prover, röntgat lungor och hjärta och fått järn. Något sliten när jag kom hem hörde jag telefonen ringa, min läkare hörde av sig angående en tablett som jag ska få mot illamående. Fick på en gång höra resultatet av de prover jag tog idag, som jag själv förstår mig lite på. För dig som ”delar mitt liv” (menar njursjuk) så låg kreat på 679 och urea på 31 så jag borde få dialys, men har ju själv valt att ställa mig stand by på Huddinge fram till vecka 25. Har jag och min vän inte lyckats komma in på en transplantation till dess så är jag bokad för katetern den 24 juni.

Jag är i beroende av dialys men tar en chans, kanske drar jag en nitlott som kommer att kännas ännu hårdare för att jag har väntat i tre veckor i onödan, vad vet jag just nu? Högsta vinsten vore ju att få komma till Huddinge …. ”det rör på sig” sa koordinatorn sist hon ringde, men allt är ännu en halmstrå och vad det hela är för strå vet jag faktiskt inte.
Min njurläkare på Danderyd lät väldigt pessimistisk när hon ringde idag … hon vill väl inte att jag ska bli helt sänkt om det inte blir som vi önskar. Hon såg ju hur jag grät förra besöket när hon berättade att jag var inbokad för den där dialysoperationen. Min ssk sa att jag antagligen behöver akut dialys före operationen av den där slangen i magen. Tänk att allt skulle bli precis så ”dramatiskt” som jag var rädd för all den tid de tog sig med att vänta på att jag skulle bli sämre. OM de hade skickat remisserna för undersökning av min vän istället för att de blev liggande så hade nog Huddinge haft en tid till oss.
Sa jag att jag var och träffade narkosläkaren i måndags på Huddinge? Så nu är det klart för mig och min vän. Klappat och klart för att kastas in när som helst .. nog för att jag är glad över att Viktorias Daniel fick en njure, men samtidigt blir det skönt när han åker hem så en hel korridor öppnas upp för oss bönder längst ner i samhället. Kanske kan de skrapa ihop en operation till oss då, det vore väl fantastiskt va?
Lätt att bli bitter eller hur? Men vi vet ju alla hur det är i samhället, inte alls jämställt på något vis. Det finns gräddfiler för alla höjdare med pengar och så har det alltid varit i samhället.
Men nu kämpar jag vidare med mina två väntande veckor och jag ber för allt jag är värd att en av lotterna ska vara en högvinst för mig och min vän.

12 reaktioner till “Vad som händer

 1. Inte konstigt att du mår uselt med de värdena! Jag förstår ändå att du väljer att chansa, jag skulle gjort likadant själv. Hoppas verkligen att de får till det på Huddinge. Annars får du försöka tänka att du i alla fall kommer att må bättre med dialysen, även om det är svårt. Sköt om dig!

 2. Hej
  Jag håller tummar och tår allt som det bara går, att det blir en vinstlott med
  det hela för dig och att all väntan ska ta slut.
  Väntan är ju bland det mest nervpirrande som finns, när man har något inom
  räckhåll.

  Nattkram
  strömma

 3. Hej Maggan.
  Hoppas du sover gott iallafall. Det gör inte jag nu. Men får snart lägga mig jag med.

  Ser att det det händer saker här nu. Jag hoppas och tror att du drar den vinstlotten snart. Jag förstår inte riktigt de där värdena men det gör säkert de som sitter i samma sits som dig.
  Har tänkt på dig när vi var i Nynäshamn nu. Tänk om man kunde ha träffats. Det hade varit roligt. Men vi får väl ta det igen. När du är frisk och opererad.

  Sänder dig mina varmaste tankar tidigt denna morgon.
  Kram Synne.

 4. Hej…Tror inte Daniel har en egen korridor. Har legat två dygn på avd mittemot och den enda skillanden på Transplantion var att dom hade kodlås och jag skymtade vakter men i övrigt så såg jag aktiviter av pasienter som vanligt.Däremot tror jag och mina medpatienter dom här dagarna att han får Sodexo mat som man numera infört på HS. Centralköket är nedlagt och maten värms i mickrougn i 4 minuter.HUVA!Men transplantion har fått en ny mycket fin avdelning som är mycket större…Troligvis och trist nog är det något annat som segar i maskineriet för dig. Undrar också vad det är som gör att det inte händer något nu när allt är klart, skumt! Det är bättre med raka svar än bara en massa svammel som du inte kan tyda.Hoppas det händer något fort så du inte blir akut dålig.Absolut inte!!!
  Tänker goda tankar om dig!

 5. 😉 Inte får han Sodexomat inte … att jag inte får en operationdatum är för att de inte har någon onsdag kvar till mig, det är fullt tills de stänger för sommaren. Jag har fått ett senast operationsdatum till i september för att veta att jag har en vecka, en onsdag som är min. Det är ren chansning, greppa efter halmstrået som de gör för att lyckas klämma in mig.
  Det som segar i maskineriet är saknaden av pengar och folk som tar hand om nytransplanterade efter operation. Skamligt är vad det är, folk opereras akut varje dag, trodde det var det sjukhus var till för men inte för mig det är tydligt det. För jävligt känns det hela …

  Men alla verkar tycka att dialys ska man ha vare sig det behövs eller ej, inte mycket värt att hitta egen donator med det system vi har, tänk om någon sagt åt oss tidigt att midsommar stänger allt oavsett hur sjuk man är eller om man har levande donator med sig som är frisk.

  Tänk sen om Danderyd som har vetat hela tiden att det är så här hade kämpat för att hinna få in oss i tid, då hade man ju kunnat sagt att de verkligen ville hjälpa mig. Men man bara la av och tyckte att jag var så balanserad och det var såååå lååångt kvar för mig hela tiden. Tänk om de kunde starta upp det hela när man ligger vid 10% och se till att allt blir klart i tid oavsett hur mina kreatinin prov ser ut, är det 10% som gäller så ska det banne mig vara så och inte hänga på en läkare som inte tycker att jag verkar tillräckligt sjuk. Hela tiden sa de att det var min provsvar + hur jag mår som spelade in, det där sista med hur jag mår har aldrig någon brytt sig om så pass att det spelade in i förhållande till att sätta igång en utredning på min vän eller skynda på ett dugg.

  Nu får jag den bästa vården av alla och snabbt går det och operationsdatum tuggar man ur sig hur lätt som helst. Undrar jag om de inte är glada att få lite mer att pytsa på i sin statistik, en operation till och med det en dialyskund till annat kan jag inte tro fast jag vet att de säger att alla vill att jag ska få min njure. Det är ju den vägen alla ska gå en ny njure via dialysen oavsett om man har en donator eller ej. Klart jag misstänker att jag bara är en bricka i politikernas snikna börs. Det är ju landstinget som sitter på pengarna … de är dyra och kunde tas bort helt och hållet. Får sjukhuset för lite slangoperationer och för lite nystartade dialyspatienter så sänker ju landstiget sjukhusets ekonomi. Sen att det kanske plötsligt är fler som behöver hjälp, då skiter man i det och det blir du och jag, vi vanliga som blir sittande i kläm.

 6. Vad söt marsipangrisen är. Vi får hoppas att du får din operation snart. Du har i alla fall en donator. Bara det. Här sitter en annan och tycker livet är trist just nu. Man vet kanske inte hur bra man har det när man är frisk. Men man är ju aldrig nöjd.
  Visst är det skillnad på folk och fä. Daniel W sög dom in akut. Hans operation var ju planerad senare i sommar.

 7. Jag tycker det är riktigt ruttet att nån som syns i media direkt går upp i toppen på listan å får snabbt en ny njure. Jag tycker att sjukvården borde ha samma regler för alla. Men detta är ju ett bevis på att sjukvården inte är som den ska och att världen är rakt igenom orättvis. Jag hoppas också att ni ska få opereras snart så att ni kan titta framåt nu!!

  KRAM

 8. Ursäkta mig,men jag tycker att diskussionen om Daniel verkar lite onysnserad. Vad jag förstått så har han haft dialys och att hans transplantion var planerad sedan ett halvår. Man planerar alltid in oprationerna av levande donatorer och på HS ligger dom alltid på en onsdag. Vet att dom har jobbat på att få resurser på att kunna få till en dag till men det handlar om pengar.Daniel har ett eget rum på Transplantion avd och ingen egen korridor.Det är ju inte hans fel att det är krångligt. Dessutom har han bidragit med att jätte många anmält sig till donations registret.

  Tänker fortsätta tänka på dig….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s