Fickan full av skräp

300x230_scen_leijonhjarta1Jag har ofta tänkt att jag är född i fel tid på något vis. Jag har svårt att hänga med i den våldspiral som allt mer dominerar världen. Tidningar och media vräker ur sig elände i en aldrig sinande ström. Jag sa häromdagen till min man att kan vi inte börja ha en tv fri kväll? En kväll i tystnad med levande ljus och bokläsandet som huvud underhållning. Jag skulle nog ha bott på landet med en stor gård med mansfolk att laga mat och baka till, djur och trädgård att sköta om, lite som förr i den idealiserade bilden av gård från förr.

Det finns så mycket som jag inte förstår i nutid, titta bara i din närhet hur det ibland ser ut. Folk kastar skräp överallt, få har känsla för det där som vi 50-talister fick i ryggmärgen via den statliga tv:ns anslagstavla och skolans undervisning om att man inte skräpade ner i naturen. I mina fickor ligger ständigt papper och annat som jag bara inte kan kasta hur som helst.

Jag undrar varför man slutade satsa på den undervisningen, varför man tog bort sånt som vår befolkning verkligen behöver för att hålla vårt land rent vackert. Jag tänker ofta på hur det ser ut i andra länder och nu menar jag; ser för jävligt ut. Där har de ofta ingen känsla alls för omgivningen och ju fattigare desto värre. Sen kommer de hit och blandar sig med den svenska befolkningen som har börjat tappa hållningen när det gäller nerskräpning. Klart som korvspad att det blir förfulat där ute i vår natur.

Nu var det ju länge sedan jag var inne i Stockholm promenerandes en dag efter att helgens festprissar har kastat loss. Men sist jag var in till stan så såg det ut och luktade kiss både här och där för dagens män kan inte hålla inne lilla snorren utan skvätter som löphundar precis var som helst. Kan vara i din egen port, de bryr sig inte har liksom aldrig fostrats till något kissvett. Samma med flaskor och burkar, man bara kastar precis där man står inte bryr man sig om att flaskorna går sönder och att både djur och människor kan skära sönder sig. Hur fasen blev det så här?

Nej, jag ska ta mig ur klagolåten och berätta att jag har gått en promenad efter sjön, det låter ju så tjusigt och framförallt långt … ha ha men det är bara en kort tur, men den gick förvånansvärt lätt denna gång. Det har blivit lättare att röra sig och det är jag så tacksam för, konditionen kommer långsamt men säkert tillbaka till mig.

 

9 kommentarer på “Fickan full av skräp

 1. Jag kan inte riktigt hålla med där… Här ute i Akalla, med runt 60% invandrare, så är det riktigt snyggt & rent, men åker man in till sta’n & ”svenskborgar” så är det både skitigt & stinker piss & spya i vart & vartannat hörn… Tror det är farligt att generalisera sådär…

  Vad gäller renhållning & skolundervisning så hade vi också lektioner med ”Håll Sverige rent” och fick lära oss att inte kasta skräp hur som helst, men numera så har ungarna hela skoldagar där dom går ut & städar, både den egna skolgården & hela Akalla, plus att mycket av undervisningen är riktad mot återvinning & hur man ska göra med skräpet (sopsortering & sån’t), så om nå’t så vet dagens barn mer om det där än vad jag gör… Vet inte hur det är med mellanliggande generationer (dvs de som gick i skolan på 90-talet & början av 00-talet) dock.

  Tror man mer ska skylla på vår slit-&-släng-mentalitet & stress än på invandrare & dagens skola…

 2. Vill påpeka att jag inte skyllde bara på invandrare utan skrev att de kom hit och blandade sig med vår befolkning som har blivit skräpiga så det räcker och blir över. Du är lite för överkänslig när det gäller att tycka något som har med invandrare att göra, man måste få tycka om både svensk och invandrad. Vi har Ö-laget (utvecklingsstörda) som städar här där vi bor och det gör de bra. Men det ligger ju mycket skräp i markerna när man knatar runt lite i naturen.
  Tror ändå att det var mera tyngd bakom själva fostran när jag var liten, det var ett annat samhälle då. Skräpar ner gör väl alla åldrar antar jag, men har sett mest yngre personer skräpa ner så där öppet så man inte kan hålla truten. Men de skulle ju aldrig plocka upp efter sig vare sig man säger något eller ej, tråkigt nog.

 3. Jag skulle inte alls kalla mig själv ”känslig” när det gäller invandrare, jag är däremot mer insatt i invandring än vad väldigt många svenskar är… Det medför ju också att jag i mycket kan se mig själv som ett ”språkrör” för dom som så sällan kommer till tals…

  Och när man skriver ”Jag tänker ofta på hur det ser ut i andra länder och nu menar jag; ser för jävligt ut. Där har de ofta ingen känsla alls för omgivningen och ju fattigare desto värre.” så ser jag bara fördomar; hur kan du säga att utlänningar inte har nå’n känsla för omgivningen och se’n påstå att jag är överkänslig?

  Man kan ju inte dra alla över en kam; det skulle ju vara som om jag påstod att alla på Lidingö är överklassfolk som sätter näsan i vädret & ser sig som förmer?

  Nej, vi är alla individer, på gott & ont, och visst kan man säga att mycket var bättre förr, men det är mycket som är bättre här i Sverige nu för tiden också, både i Akalla & på Lidingö…

  Och vad gäller nedskräpning så minns jag ett tillfälle när E var 5 år gammal & läxade upp en proper dam i kappa & basker för att hon slängt ett tomt cigarrettpaket på gatan…

 4. Jag tycker inte att det är så att man inte får tycka något bara för att man inte är utbildad på invandring eller gift med en invandrare. Jo, du är känslig när det gäller invandring, jag har tidigare haft åsikter och du ser liksom inte att jag som idag skriver om både svenskar och invandrare. Nej, du ser bara att jag skriver något om invandrare och fattiga. Du hakar direkt på som om man per automatik är invandrarfientlig för att man tycker något över huvud taget som har med invandrare att göra.

  Ja, vem är utan fördomar? Jag känner inte någon, fast många tror att de är helt befriade från sånt.
  Att det ser ut i fattiga länder hänger ju ihop med fattigdom och låg utbildning, det är ingen fördom som man kan slå folk i huvudet med. Finns det inget avlopp eller färskvatten i fattig kvarter så blir det därefter. Det är ju ofta hela samhället som är utarmat och aldrig kommer till skott varken med utbildning eller med sanitära anläggningar som vi är vana vid. Är det pengar och mat man saknar så går man nog inte omkring och har städdagar i sitt område, inte vad jag har sett från den slum som jag har tagit del av.
  Du får göra dig till tolk för vilka du vill, jag vill ändå ha rätt att tycka och tänka högt. Det kan inte vara så att vi alla ska tiga om det som ev inte funkar i vårt samhälle vare sig de har med invandrade svenskar eller infödda svenskar att göra. Det är tigandet från ”de som bestämmer och andra som inte ser andra sidan av saker” som gör att det aldrig blir något vettigt med det som behöver rättas till.
  Ska man hård dra det hela så är väl Stockholm inte alls bara Svennes stad numera, så nog kan vem som helst dra alla över en kam för att få fram sitt som det enda rätta allena.
  Jag säger inte att jag kan/vet allt och jag har inte alls rätt i alla mina åsikter, men det är mina åsikter som jag har rätt att lufta. Speciellt i detta inlägg var jag inte ute efter någon specifik grupp överhuvudtaget.

  Skönt att höra att E läxade upp damen, det finns säkert många, många människor som vet var skräpet ska ligga och dem hittar man i alla läger/grupper/åldrar.
  Det är ju inte första gången vi har olika åsikter när jag har skrivit ordet invandrare, så det är väl lika bra att du struntar i att kommentera, vill verkligen inte bli ovän med dig, tycker för mycket om dig för det.

 5. Jag lät maken läsa det du skrivit också, innan jag läste ditt senaste svar, just för att se om jag ”övertolkar” (Första genomläsningen av inlägget reagerade jag inte alls, mem se’n såg jag att du taggat det ”invandrare” så jag läste om & såg paragrafen), han sa’ att han direkt såg ”Vi & Dom” tänket där du skrivit ”Sen kommer de hit och blandar sig med den svenska befolkningen…”, men han sa’ också att ”strunta i det, du kommer att bli hes om du ska protestera varje gång nå’n kör nå’t sån’t…”.

  Men jag är ju tjockskallig… 😉

 6. Jag kan hålla med om att man skulle behöva tv-fria kvällar. När en annan var barn umgicks man med familjen lyssnade på radio, spelade spel och gjorde utflykter. Jag och mannen har ial. börjat promenera så ofta vi kan. Då har vi också konstaterat att det är väldigt skräpigt i naturen. T.o.m i svampskogen ligger det burkar och papper. Vi såg när vi promenerade på golfbanan att där ligger det mycket skräp efter vägarna, där borde dom väl tänka sig för.
  Kram

 7. Bettan… det är ju det jag har sett att skogen är full av skräp. Jag är ju en sån som var mycket i skogen under hela min uppväxt och det såg inte ut så där då.
  Kram på dig

 8. Och jag blir SÅ sugen på att berätta om alla våra ”invandrare” som ställer sina sopp-påsar precis utanför sopprumsdörren eller nedanför soppinkastet!
  Jag har ännu inte sett en ”svensk” göra så och då har vi bott här i 6 år snart.
  Jag sitter ju på första parkett oxå då vi har sophuset precis utanför köksfönstret.
  Jag har hojtat många gånger åt dem men de viftar och skäller och går hem igen utan sina påsar.
  Ibland på morgonen kan det vara så snuskigt runtom för skator och kråkor har rivit upp påsarna under natten.
  Skitiga blöjor och div ruttnande mat och annat äcklit ligger flera meter runt om sopphusset och på gångbanan framför min port.

  Men jag låter bli att berätta då jag kan ses som invandrarfientlig. 😉

 9. Jag KAN bara inte kasta skräp eller papper på marken. Kan gå och hålla i ett kletigt glasspapper hur länge som helst. Är man uppvuxen i mulleskolan går ränderna aldrig ur 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s