Jäklar vad det brinner i köket

En lugn eftermiddag med kaffebesök av min mamma var vad jag väntade mig. Det ringer på dörren och jag tror då att det är mamma som kommer, men utanför stod samma virriga granntant med dörren öppen och ett moln av rök bakom sig strömmande ut i porthuset.

Jag tror att det brinner hos mig kan du titta var det brinner sa hon till mig och Watson sprang som en raket in i hennes 5:a och jag blev galen på honom. Fick tag i honom och stängde in honom i vår lägenhet och rusade sedan in i tantens och såg att det var öppen eld på tre ställen i köket på golvet, det brann i saker som stod där, ursprunget var en bulle hon ville värma i en gammal brödrost, sen hade elden spridit sig, fett och fint i brödrosten tänkte jag, det brinner bra. Snabbt rusade jag in ringde 112 och kallade på hjälp, rusade in igen stängde alla dörrar till köket och fick nästan vara otrevlig mot tanten för att få med henne in i min lägenhet.

Tvi vale vilken otäck väntan det var innan brandkåren kom och före de kom dök min mamma upp åkandes i hissen och allt blev bara så jävla rörigt med tokig granntant som hela tiden trodde att hon skulle få öppna dörren in till sig och gå in. Glöm det sa jag ARGT och HÖGT för hon varken hör eller fattar nu för tiden … 

Äntligen kom brandkillarna och jag vrålade från mitt fönster att det var på 5:te våningen och visade tydligt med fem fingrar i luften för att de snabbt skulle fatta vart det skulle. De kom först till mig, men jag skickade in dem till tantens lägenhet och sa att det var i köket. Sen stängde vi vår dörr och bara stod och tittade på när brandmännen jobbade där nere på gatan. Lättnaden var stor när vattnet fyllde slangarna och de efter en stund började släpa fram en fläkt som man nog kunde blåsa granntanten till Finland med, bra ide. Då fattade vi att de hade kontroll över elden, men tanten hon skulle hela tiden in i sin lägenhet och jag morrar invärtes över galenpannan.

Andra gången på två-tre veckor som hon eldar så att brandkåren kommer. Nu får det vara nog …

Sen kom sjukvårdare och skulle kolla att hon inte blivit skadad av röken vilket hon inte blivit då jag tog ut henne därifrån. Polisen förhörde, brandledningen skrev och frågade, representant från bostaden kom och ordnade direkt kontakt med tantens försäkringsbolag. Mitt i all denna röra så var jag hjälten hela dan, jag hade gjort allt rätt som larmade och stängde alla dörrar om branden så det var bara köket som var helt utbränt, resten av lägenheten luktar säkert rök men är helt oskadad. Så jag har fått höra av alla att jag har varit så duktig som stängde in branden för det är det som många glömmer. Men vem tänker inte på sitt eget boende när granntanter försöker elda upp allt? Man vill ju göra allt så himla bra man bara kan och göra rätt just då måste man göra rätt.

Så nu sitter jag här hel slut … men glad att myndigheter och även bostadsbolaget nu inser att tanten inte kan bo kvar här, jag hoppas att flera grannar ringer till fastighetskontoret och talar om sin oro för att hon ska bo kvar så att de flyttar henne till ett boende där hon kan bo tryggt med den omsorg hon behöver.

8 reaktioner till “Jäklar vad det brinner i köket

 1. ja herregud vilken historia.. Det var verkligen tur att du agerade som du gjorde, annars hade det varit mer illa än det redan var! Hoppas det löser sig för det bästa och att hon får komma till något ställe där de har micro som hon kan värma sin bulle i… Hoppas röklukten inte har nått in till er! Dagens Hjälte!

 2. Tips som present till en donator.kanske….Gogla på Pamela Lindgren Design. Hon gör T-shirt och smycken runt donation av organ.
  Rolig tjej.

  Tack Harriet jag ska titta in där imorgon idag har jag ingen ro att göra sånt, det tog mer än jag trodde att göra sitt idag med branden. Blev efterskakig och känner mig lite ynklig, det här när man inser hur in i helsike fel det kunde gått idag om jag inte varit hemma. Då hade säkert halva huset brunnit upp och tanten med ….

 3. ujuj så otäckt ..tur du har huvet på sksft ..man kan lätt få panik å drabbas av total blackout..måtte ni får bort tanten ..så ni kan sova lugnt
  kram

 4. Vad skönt om hon äntligen får flytta både för sig själv och för er andra. Är så rädd för elden.

  Vi får se hur det blir med det hela, man kan aldrig vara säker på något nu för tiden, i vårt land har ju ”alla sån rätt till allt” jag menar att man ska få bo i sitt hem till varje pris. Kanske ryker ett par grannar och ett helt hus, men enskild persons rätt är ju viktigare än allt annat. Det ser man ju när det handlar om säkerhet på olika ställen där de vill sätta upp kameror men oftast får ta bort dem när ”de som bestämmer” får föra sin talan. Integriteten är det viktigaste i vårt land …
  Kram

 5. Men vilken tur att du fanns hemma och agerade så klokt som du gjorde! Tanten är inte bara en fara för sig själv utan även för andra. Hoppas någon tar itu med det på allvar nu.

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s