Trasslar in mig i en mistels historia

                                                                   

Har redan varit till lab och tagit prov igen. Förra gången var det första gången jag fick gå till labbet hos min husläkare, vilket jag har längtat efter för att inte ta så mycket tid från min man på morgonen, han har ju ett jobb att sköta. När jag då förra gången i torsdags kom och sa till kvinnan som skulle sticka mig att jag inte tidigare har fått gått till dem för att labben utanför Huddinge och Karolinskas lab har klantat sig och inte tagit de prover som varit viktiga i den här stränga första 3 månaders kollen, vilket ledde till att patienterna fick springa dagen efter och ta ännu en omgång prov vilket man vill slippa både rent mänskligt och ekonomiskt.

Hon blev väldigt upprörd och trodde att det gällde mig personligen och jag sa att det inte gjorde det. Det här är ju ett beslut som Huddinge har tagit för att det inte har funkat med de andra labben. Hon var så negativ och ifrågasättande att jag hamnade i  försvarsställning. När jag bad henne ta butterflyen så passade det inte henne alls hon avskydde att arbeta med den så det fick bli på hennes villkor, så jag sa inte ett dugg mer, men tänkte desto mer.

Ja, så blev det ju fel från hennes labsvar, det viktigaste provet av alla hade hon inte ens uppmärksammat för att hon skulle gå ut ur en del av programmet och in i ett annat och fylla i uppgifter. Så jag kom till läkaren i fredags och fick höra där att de inte hade någon uppgift på Prografkoncentrationen i blodet. Fan rent ut sagt så sur jag kände mig och det innebar att jag redan nu imorse fick åka och ta om proverna istället för att kunna ha det lugnt och ta allt i min takt fram till torsdag när jag egentligen skulle tagit provet. Tråkigt nog var det inte samma dam idag som tog provet, skulle ju varit skönt att få klämma i alla fall lite på den där första tjurkärringen som inte ens gjorde rätt fast hon var så på och ifrågasättande.

Häromdagen på TV programmet Landet Runt så hörde jag ett inslag om misteln. Blev mycket snopen då jag upptäckte att jag inte kunde ett dyft om den lilla julpussväxten. Så jag har kikat in på Wikipedia och skaffat oss information som var spännande tycker jag.

 

Den i Sverige förekommande misteln Viscum album.

I den nordiska mytologin berättas hur misteln genom sin märkvärdiga växtplats undgick Frigg när hon gjorde sin världsexkursion för att av alla levande varelser ta löfte att de inte skulle skada Balder. Förutom detta är misteln mycket välkänd för många botaniska egendomligheter. Misteln förekommer endast som en halvparasit på träd, vanligen på grenar och kvistar högt uppe i kronan. Den växer som en tät rundad buske som syns bäst när trädet är avlövat. Misteln har nämligen vintergröna blad. I Norden är den sällsynt och påträffas i lövskogsrika trakter i södra Skandinavien, till exempel i östligaste Småland, på Mälaröarna, på Kinnekulle och i sydöstra Norge. Den växer här oftast på lind. I mellersta Europa är den vanligare och har iakttagits på nära nog vilket slags träd som helst. Att misteln är en snyltväxt framgår av att dess rot genomborrar trädets bark, tränger sig mellan barken och veden och sänker korta grenar in i vedmassan. Växten har dock så mycket klorofyll att dess egen fotosyntes räcker för dess energibehov. Den räknas därför till halvparasiterna. Även stammarnas yta är tydligt grön och saknar korkbetäckning. Stammen behåller nämligen den tunna överhud som beklädde den under den första sommaren, i åratal. Mistelns utseende är vidare ganska säreget genom de upprepat parvisa, gaffelformigt ställda grenarna, som utgår under varje blomställning och bär endast 2 motsatta blad per gren.

Misteln är tvåbyggare, det vill säga hanblommor och honblommor finns hos olika individer. Blommorna är små och ofullständiga. Ståndarna utgöras av en mängd pollensäckar på insidan av hanblommans 4 kalkblad. Honblomman har utom de 4 hyllebladen en liten uppstående kant, som motsvarar foderblad, och 1 pistill, vars fruktämne inte är tydligt utbildat, för det ensamma fröämnet ligger inbäddat i blomaxelns spets,. Dessa små blommor sitter oftast 3 och 3 i små knippen. De har ockragul färg som i synnerhet hos hanblommorna är ganska livlig, och äpplelik doft. Eftersom växten blommar tidigt på våren, då dess värdträd ännu står bladlöst, är denna enkla blomma tillräcklig för att locka insekter som småbin, humlor och flugor.

Frukten är ett klotrunt, vitt eller grönvitt, transparent bär med ett enda, tillplattat frö och mycket klibbigt kött, rikt på viscin, ett klibbigt slem som fäster fröet säkert vid trädets bark, då en fågel äter bäret och avstryker fröet på grenen. Detta slem kan användas till fågellim, och det har därför sagts, att fåglarna i detta fall plantera sitt eget fördärv. Viscinet är också vattenabsorberande och skyddar fröet mot uttorkning. Mistelns frö innehåller ofta mer än en grodd.

Mistel är Västmanlands landskapsblomma.

Hörde att den bara finns på två ställen i Sverige och att den är fridlyst. Ägaren av träden där den växer får bara ta bort mistel om den brer ut sig för mycket i trädet för gör den det kan trädet dö och då får man för trädets överlevnad skära av dessa mistelbon. Det mesta av misteln som säljs i vårt land kring jul är importerad.

5 reaktioner på ”Trasslar in mig i en mistels historia

 1. imse skriver:

  Så otroligt irriterande att provtagningen inte fungerade!

  När jag åkte buss genom Tyskland, såg man massor med mistlar i träden. Såg ut som stora skatbon.
  Jag vet att det finns mistel i en skog här i närheten. Har dock inte sett det själv.

  Kram

 2. americanlady skriver:

  Nu har jag flyttat hit.
  Jag kommer nog att behöva lite hjälp att hitta här.
  bara det hur lotsar jag mig runt bland andra bloggare.Jag har ju inte mitt Boxerlady prefix här-
  Men det är jag. Min Fiffi hette i stamtavlan amerianlady…

  kram Wanja

  • livsglimtar skriver:

   Jättkul att du finns här inne igen. Det finns ju något som kallas top-post där kan man se vad folk har skrivit idag http://wordpress.com/top-posts sen kan man se senast skrivet längst ner sidan Panel, det är den sida du går in på när du ska svara på kommentarer i din egen blogg. Skrolla av bara helsike så kommer du fram till nyss skrivet och lite toplista över mest besökta tror jag det är. Sen ska jag ärligt erkänna att de har gjort så mycket olika förändringar här inne som jag inte har ett dugg hum om, tycker det är bökigt att allt bara står på engelska när man ska försöka göra något.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s