Är det kycklinglår? Nej, säkert kalkonlår

Har precis ätit en Caesar Sallad och den satt fint. Den fick mig att tänka på en middag i Florida eller om det var i Miami äsch, spelar ingen roll. Jag beställde en Caesar Sallad och in kom en salladsskål av den storlek vi använder hemma när vi gör en större sallad. Allt var till mig … de är rent vidrigt så stora portioner de har i det landet.

En gång i Phoenix gick vi förbi ett matställe där man kunde äta grillad/stekt/eller friterad kyckling på längden och bredden, jag som är galen i friterad mat tyckte att vi skulle kila in och äta lunchen där. Det som var fiffigt var att de hade stora bilder över de olika måltider de erbjöd i en rad på väggen. Jag stod en stund och valde så en tallrik med fyra friterade kycklinglår.

Nog fick jag lår så jag teg, på tallriken låg fyra bauta stora, ja, men enormt STORA kycklinglår, såg mer ut som kalkonlår. För min del hade ett lår räckt mer än väl, bilderna på väggen visade inte alls att de var så där sjukt stora, jag för min del har nog aldrig lämnat så mycket mat på en tallrik. Jag blev chockad när de kom in med tallriken, mätt bara jag såg allt som jag förväntades äta.

Sen lärde jag mig att alltid be om en liten portion, vi var även på en väldigt berömd kött restaurang där de var kända för inte bara sitt fina kött, utan också att den som åt kilovis med kött fick sitt namn inpräntat i en mässingsplåt som de satte upp på väggen vid ingången. Kan garantera att mitt namn inte hänger där.

Restaurangen var väldigt flott och dyr med vacker inredning. När vi satte oss till bords kom en speciell servitör eller vad jag ska kalla honom med ett rullande bord där alla köttbitar som de erbjöd låg att beskådas. Då fick jag ångest när jag insåg att den minsta vägde 400 gr. Där på direkten blev jag mätt och började lite hysteriskt titta mig runt efter de andra tjejerna och nog var det en som såg lika orolig ut som mig och vi bestämde att vi delar en sån där 400 grams bit och det var ok.

Jag har haft den stora glädjen att få äta på Amerikas mest berömda restauranger och jag har många minnen från de där ljuvliga middagarna.

Träffade min njurläkare idag eller borde väl säga en av dem, de går runt på ett schema, jag har träffat alla tidigare uppe på avdelningen. Så många bra läkare de har på Huddinge annat kan jag inte säga.

Alla prover var bra och det här höga HB = hemoglobin är inte så märkvärdigt, om det fortsätter att öka så får jag helt enkelt tappa lite blod några gånger.

Före själva läkarbesöket var jag på Huddinge provcentral som jag tidigare aldrig har tyckt varit något bra. Proppfullt väntrum brukar de bjuda på och med det lång väntan, samtidig som jag funderade över varför personalen såsade runt och stod och pratade med varandra lite för mycket i förhållande till alla oss som väntade. Sa i bilen dit i morse till maken att ”hoppas det inte tar allt för lång tid nu på provcentralen”. När jag väl klev in så fick jag en nummerlapp av en tjej som skrev upp tidpunkten när jag kom in på nummerlappen. De skulle kolla hur lång tid jag som patient fick vänta, tydligen skulle någon vårdcentral skicka dit sina patienter och det skulle bli så där 50 fler per dag för syrrorna att sticka.

Jag var ensam i väntrummet? Va, är det inte konstigt bara för att de kollade väntetiden. Men jag sa när jag fick komma in till en syrra att de måste ju få göra om det hela ännu en måndag. Så sa jag till henne att jag har fått suttit allt för länge tidigare och väntat hos dem, jämför med Karolinska som har full sprutt på sitt arbete. Tror nog hon förstod antar att många har klagat på dem … eller så har de helt enkelt för lite folk i förhållande till mängden patienter som strömmar till.

Nu ska jag baka en IG ok Brownie som tänker ta till kaffet ikväll.

9 reaktioner på ”Är det kycklinglår? Nej, säkert kalkonlår

 1. Antonia skriver:

  Ja, det finns väl en orsak varför amerikaner är överviktiga. Man kan vänja sig vid större intag av mat. Sen kräver kroppen mer mat. Jag undrar faktiskt om det är medvetet politik som ligger bakom.

  Dem bokade väl inte in några just för den dagen för att kunna visa att det är inte alls farligt med långa köer. Man kan manipulera allt nu för tiden.

  Onekligen fick även jag lite konstiga tankar när det var så tomt, tänkte på manipulationer som jag tror pågår med de mesta undersökningar nu för tiden. Man visar på det man vill eller kommer fram till det man vill genom vridna frågor som gör att svaren blir som de redan har bestämt, det är det som kallas makt. Ska bli intressant att följa det som nu kommer att komma med ”om vi ska ha euron”. De har ju börjat skriva i media att vi plötsligt är positiva till euron och det tror jag är en sån där manipulation, de börjar alltid med att media går maktens ärenden och skriver bra eller dåligt vad makten nu behöver för hjälp för att få fram det de vill. Sen kommer regeringen med nya bud som vi bara ska lägga oss platta inför. Samtidigt som de presenterar några rön och utredningar som har kommit fram till vad vi vill. Ha ha stort skämt det hela och upprepas med jämna mellanrum och vi bara gapar och sväljer.

 2. Smörbollen skriver:

  Skönt att proverna dina var bra!

  Jag tillbringade en tid i Kanada när jag var yngre och minns också dessa enorma portioner! Det förvånade mig också hur lite hemmalagad mat de åt, allt var färdiglagat eller från restaurang. De kokade pastan själv hemma, men köttfärssåsen köpte de från närmaste italienska restaurang. De tyckte att jag var jättekonstig som lagade köttfärssåsen själv. 🙂

  Sköt om dig! Kram!

  De är bra konstiga tycker jag, har en vän som bor i USA minns när hon berättade om en dag när hon stannade till med bilen vid ett dike och plockade vilda blommor, så där som vi gör här hemma på sommaren och ställer på köksbordet. När hon kom till sin vän så blev de så uppskruvade över de fina blommorna och kunde inte fatta att hon hade plockat dem själv??? Hur galet låter inte det?

 3. Daniel skriver:

  Jisses där talar vi kulturskillnad.. jisses kan se din min framför mej när du sitter där vid matbordet! ;)) Skönt att proverna va bra!

  Det finns tillfällen man nog skulle vilja ha inspelade på sig själv som milstolpar, mest för att se sitt eget ansiktsuttryck. Det var då jag i en väldig klarsyn insåg USA:s dilemma med ätandet.

 4. PaljettenQ skriver:

  Ditt inlägg har gett mig en djupare förståelse till företeelsen att be om att få ta med hem rester i en så kallad doggy bag. Här hemma äter vi ju slut på maten och de skruttrester som blir över ids man ju inte bära hem.

  Precis det jag också insåg, varifrån behovet av doggy bag kom.

 5. Bettan skriver:

  Skönt att portionerna inte är så stora i Sverige. Jag tycker nog vissa saker är som i USA typ bakverk o.dyl. fast då kan man ju dela om man ska fika. Va bra att proverna var ok.

  Jag kan hålla med om provcentralen på HS är helt galen eller va 2003 när jag gick där, jag vägrade sitta där bland hostande patienter så jag bad om att få ta proverna på min egen vårdcentral och där gick allt på löpande band,det gick ju lika bra.

  Jag kan också hålla med om att all personal som har med transplantation att göra är så gulliga på HS, stämmningen där är rent familjär. Tyvärr har jag varit där för sista gången då jag beslutat mig för att skriva mig i Dalarna för enkelhetens skull. Nu kommer jag att få Falu Lasarett som mitt andra hem, jag är lite nervös inför det när man varit van vi HS men som min Läkare sa, det finns säkert duktiga läkare där med.

  Men Bettan Plättan nu har du slagit rekord i långt inlägg, roligt tycker jag. Det blir nog bra för dig att sköta provtagningen i Dalarna så slipper ni åka så långt. Men jag förstår att det är nervöst för det är verkligen hemtrevligt på njurmottagningen på Huddinge, jag var ju där igår och skrattade mest hela tiden. Men jag fick ett samtal senare på dagen hem när mina provsvar hade nått läkaren och då blev jag inte så där full i skratt precis. HB hade gått från 154 till 165 på bara fyra dagar och man ska ligga som kvinna max på 150 så en remiss har gått till Karro där de kommer att tappa blod av mig. Jag frågade hur många gånger man får göra det men hon kunde inte svara för det är olika för olika personer. En gång i veckan till en gång i månaden … vill inte, jag vill bara slippa. Så jag kommer väl att få åka dit denna vecka eller i början på nästa. Så bökigt för maken att köra mig hit och dit hela tiden, han säger att det funkar bra men jag blir stressad av det hela, hade räknat med att det skulle vara mindre sjukbesök nu inte mer igen.

  Kram
  Hur ofta får man kolla det det hela när man har haft njuren i flera år?

 6. synne skriver:

  Godflrmiddag min vän.
  Läser ikapp här och ler åt mycket. Bland annat bilden på Watson och rädisan…. så skoj man kan ha med en rädisa hihi….

  Dina kycklinglår/kalkonlår sen….
  Tog fram fyra fileèr från frysen i morsen. ska ha kyckling till middag. De väger 1 kg tillsammans.
  Stora som händerna på en skogsarbetare. Är verkligen kycklingen så stor?

  Hoppas det är bra med dig.
  Varit dålig en stund på att besöka bloggar igen. Ska skärpa mig.

  Nu får du istället njuta av den här tisdagen. Har 4 minus, det snöar och det är ganska härligt ska jag säga.

  Storkramen Synnöve.

  Jag har inte heller varit så i farten på andras bloggar på ett bra tag, jag får min ryck men sen blir det paus igen. Ja du, är kycklingar så stora det har jag också undrat när jag tänker på hur pass liten en vanlig kyckling är när man köper en hel färsk.
  Här har vi runt nollan och det är skitigt och moddigt ute, jag har hasat runt med Watson och det var rätt jobbigt, halt och knöligt. Så sätter han sig och gör sitt nr 2 och då upptäcker jag att jag inga plastpåsar har kvar i fickan, får lite panik men hittar två pappnäsdukar som jag kan ta upp skiten med. Tack och lov för jag vill verkligen ta upp efter vår hund när man går i ett område där folk bor, för den delen tar jag upp överallt där vi går. Nu är jag så trött har en sån dag idag vare sig jag vill eller ej.

  Kram

 7. majapiraja skriver:

  Inte undra på att övervikten är så utbredd over there med dessa portioner, som du beskriver…. Själv har jag aldrig besökt USA, bara mellanlandat i Maine. Roligt för dig att ha testat på de bästa restaurangerna, då vet jag vem jag ska fråga om tips.

  Kul att det går framåt med allt för dig och ett varmt tacksens för att du lyssnade på mig i radion, trots att jag hade schnygga Johan Falk som konkurrent. *Hahaha*

  kram

  Det har ju gått en del år nu sedan jag var där sist så mina ev upplysningar om restauranger är nog lika med botten. Allt är så föränderligt här i världen.
  Tänk att du manövrerade ut Polis Falk det var väl inte dåligt och du hade garanterat bra mycket bättre saker att säga än vad han hade.

  Kram

 8. Kidneybönan skriver:

  Trist med ditt höga HB, det känns konstigt när man alltid får kämpa med för låga värden som njursjuk… Jag har legat under 100 senaste tiden, men de tror att det beror på de infektioner jag har haft. Hoppas att du inte behöver göra så många turer till Karolinska!

  Jag blev yrslig ikväll, efter att maken och jag drog iväg och lämnade Watson till hundtrimmerskan efter det åkte vi till apoteket där jag utan eget önskemål har blivit storkund. Gjorde vårt ärende och åkte hem och det var då när jag stod utanför vår port som självaste yrseln tog tag i mig, jag satt på huk hängande i porthandtaget och önskade att maken skulle komma snabbare, han fastnade i bilen med något fel på handbromsen. Jag tänkte att det är lika bra att hasa sig in i porten och sätta sig på trappsteget så blir jag inte så jäkla våt om jag svimmar. Men det blev inget mer än så och jag vete sjutton vad det var för något. Har tagit blodtrycket i kväll och det är ju lågt så det räcker och blir över, 116 över 73 och puls 85, inte så ovanligt för mig. Nu ska jag lägga mig lite tidigare ikväll få se om jag behöver sova lite extra inatt.
  Tänk att det ska vara så orättvist en har lågt och en får tappa ur blod för att det är för högt. Du kunde få lite av mig, men för den delen får jag nog inte bjuda på mitt blod jag har ju immundämpande medel där i. Jag försökte för länge sedan bli blodgivare, men jag åt fel sorts blodtrycksmedicin så de tackade mig för att jag hade tagit mig tid att testas och så gick jag moloken därifrån med en blog givarmugg. Pappa var en sån där ”kunglig blodgivare” som lämnade i alla sina aktiva år tills han blev för gammal och inte orkade längre. Minns hans fina utmärkelser, blodnålar som satt hemma på ett ställe, de han fått för trogen tjänst.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s