Surkål mitt i natten

En sån där dag när jag storstilat har många planer på allt min make och jag ska göra här hemma. Jag släpar fram stryktvätten, prasslar lite med mina svarta plastsäckar där jag ska ösa ner allt som är för litet för mig att ha på mig sk garderobsrensning.  Fåglarna ska få mat både utanför mitt fönster och nere på gården. Men det slutar bara med att jag ligger på soffan och ynkar mig, sjutton att kroppen är så opålitlig. Jag känner mig taskig som har satt igång med städning och annat som nu får tas över helt av maken.

Men han är ju en pärla så jag behöver egentligen inte tänka så mycket på det hela, inte skämmas för mycket. Men invärtes så bor det en städtant av guds nåde i mig och hon har ju massor av tankar om mitt tillstånd där i soffan med en bok och en kopp kaffe.

Det är hon som går omkring här hemma med kritiska ögon och ser allt som maken har missat. Till hennes stora glädje så satt maken och tog loss vreden till plattorna på spisen för de var så skitiga och behövde verkligen göras rena. Sån gjorde jag ofta förr och skulle väl ha tagit det i andra vevan förra veckan när köket fick sig en duvning. Men även då gick luften ur mig dag två, så det blev lite städning kvar.

Men städkärringen i mig kommer inte vara nöjd förren jag är som förr igen och då kan jag lova att jag ändå har taggat ner från pedant till en vanlig tant som tål lite skit i hörnen, jag har bestämt mig för att stanna kvar i det stadiet. Vilket är bra mycket mer hälsosamt än att vara pedant, sån idioti jag höll på med alla år när barnen växte upp. Dottern har varit som ett läskpapper, man kan äta direkt på hennes golv det är jag övertygad om och det är inget jag rekommenderar att du gör på mitt golv längre.

Pruddelutt har skrivit om all den där maten som vi inte gärna skyltar med att vi äter, det som inte anses nyttigt eller fint nog och så avslutade hon med att fråga om vi andra kunde tänka oss att skriva vad vi har för hemligheter när det gäller ätandet.

Skallen går för fullt för just nu är jag inne i ett vettigt flöde av ätande men om jag gräver inte allt för långt in i hjärnans vindlingar så kommer några konstigheter upp.

Surkål rakt ur burken är en svaghet jag har och inte drar jag mig för att ösa upp på ett fat och sittligga i sängen och äta det mitt i natten medans jag läser en bra bok, smakar aldrig så gott som då. Maken han har slutat att förundras över mina nattliga matäventyr, är nog gladast när han sover hårt nog för att slippa höra mig knapra på hårda mackor med gud vet vad som pålägg.

Mitt största och skamligaste är nog att jag älskar att äta på natten eller liggandes i soffan, jag brukar säga till maken att jag garanterat var romare i mitt förra liv. På min lilla (ja, trot eller ej men den är liten) tallrik kan det ligga allt från ett gäng oliver till fina ostar i rediga bitar och så något kallskuret i en hög. Det hela avslutas med en frukt eller i värsta fall choklad och då kan jag banne mig inte bara ta en bit utan det kan gå åt en hel chokladkaka. Sen upp igen och ut med ev rester och så ännu en tandborstning. Varför jag är överviktig undrar jag varje dag? 🙂 Nu skyller jag mest på cortisonet som gör mig hungrigare än normalt, men jag måste lära mig att bemästra det hela. Disciplin helt enkelt, låter lätt när man skriver det men alla som kämpar med vikt vet att det är det svåraste som finns.

Igår sa jag till maken att nu får det baske mig vara slut på detta nattätande. Låg och tänkte att jag skulle börja sätta en stjärna i min 5-årsdagbok för varje natt jag sköter mig och idag har jag första stjärnan där, ska se till att det finns en där varje dag. Måste komma igång med både konditionen och ätandet så att det blir bra till i vår.

Tillbaka till ätandet så erkänner jag att jag har ett pulvermos paket som står i skafferiet, det tar jag till i yttersta nödfall som när jag oavsiktligt hällde ner för mycket mjölk i mitt hemkokta mos, såg mer ut som soppa, då var jag glad att jag hade pulvret som jag kunde hälla i så att det hela liknade mos igen.

Soppa i koppen också ett elände näringsmässigt, fullproppat med kemikalier men förbaskat gott när det är bråttom att få i sig något och faktiskt rätt gott.

Bullar, kakor, tårtor, bakelser, choklad av alla sorter, godisråttan i mig tar stor plats i perioder.

Nu får det räcka med grymma självbekännelser för denna gång, kanske har jag nu skrämt bort er för gott från min surkålsblogg.

7 reaktioner på ”Surkål mitt i natten

 1. pruddelutt skriver:

  Haha!! Nu var du modig 🙂 Surkål är jättegott – fast jag har inte provat den nattliga varianten.
  Kram!

  Ja, visst var jag. Du måste prova min variant av nattmacka någon gång, man kan alltid slänga in lite kallskuret på samma tallrik. Hi hi

  Kram

 2. Znogge skriver:

  Finns ingen anledning att jaga upp sig över småsaker! Forskarna har kommit fram till att man går inte mer upp i vikt av det som ätes på natten. Det har jag tagit fasta på!

  Jag suger åt mig som ett läskpapper … skönt att höra att det inte är nattätandet som gör mig fet, för den delen tror jag inte att det är just surkålen som ger viktökning. Det är mest ätande på mig när jag kör med Lchf, då är det tillåtet med den typen av kvällsmat. Men ok ärligt så äter jag gärna något på kvällen oavsett dietval.

  Kram

 3. Smörbollen skriver:

  Gud vad gott allt låter. Har varit så fruktansvärt godsakssugen hela dagen och att kika in här hjälpte inte precis! Surkål har jag nog aldrig smakat, däremot tycker jag om syrade morötter. Det är väl något liknande?
  Själv har jag alltid chips och coca cola hemma, är så otroligt svag för det. Annars äter jag väldigt hälsosamt, men chips och cola vägrar jag bara ge upp, där drar jag gränsen. 🙂

  Känner igen det där med att ha storslagna planer och att kroppen sedan bara lägger ner. Det dåliga samvetet när maken får ta över istället, trots att han inte verkar ha något emot det.

  Fina Kalix-vantar förresten, hoppas dina blir lika lyckade! 🙂

  Ha det så gott nu! Kram!

  Syrade morötter är ju gjorda med samma process som surkål, gott det med. Men det finns olika märken och en del sorter är verkligen goda andra kan vara mindre lyckade, de med äpple och surkål är mums.
  Det är jobbigt att vara så där sötsugen just nu har jag inte ätit så mycket sött på sista tiden så jag håller på och försöker stävja suget, inte lätt men jag kämpar på.
  Kalixvantarna ha ha, jag har repat och repat och får inte till den där kanten som den ska vara, så jag gör väl som jag brukar hittar på en egen lösning. Ska fota dem om de blir klara.
  Kram

 4. Carina skriver:

  Blir mkt nattamat när jag vaknar mitt i natten och är klarvaken. Surkål? hmmm.. men jag säger bara……
  Ättiksgurka..mmm

  Och ja, man måste ju sittligga!

  När det gäller min njursjukdom så har jag Iga-Nefrit, fick diagnos 2007. Då låg jag på ca 40%, idag ligger jag på 18%. Krea 300

  Ska till läkaren nästa vecka, kommer prata då med henne just om det här med sömnen.

  Vila på och njuuuut!

  Ättiksgurka är gott tycker jag med men saltgurka kan vara sjukt gott men som du har det nu ska du inte äta saltgurka.
  Aha, var det så med dina njurar, det är ett elände att harva på under den där tiden före 10% man mår dåligt men anses inte tillräckligt dålig för att en utredning för ev donation ska komma igång eller att man ställs på listan. Bra att du tar upp sömnproblemet, kanske kan du få något att somna på som inte är beroendeframkallande det finns sånt.
  Kraaam

 5. Helena Palena skriver:

  Äta mitt i natten är nog inte bra. Man ska ju äta före sex säger dom. Men vi kör medelhav här och äter middag runt halv 8. Surkål är mycket bra. Det göder dom fina bakterierna i magen.

  Ser att du har Senaste inlägg längst ner i din blogroll. Det hade jag högst upp. Men jag har ändrat till mest lästa. Skitkul för då ser man vad folk läser mest. Och där folk läser mest vill andra också titta. Senaste inläggen ser man ju när man klickar in sig hos någon. Kolla hos mig får du se och ändra sen. Det finns en widget som heter Mest lästa(Top Posts). Gör som du vill! Ett tips bara.

 6. PaljettenQ skriver:

  He he he… nå det låter ju mysigt att sitta i sängen att käka men jag tror att din man har rätt. Man lägger på sig mer av den mat man äter på natten, så det kan vara bra att tänka på om man vill hålla koll på vikten 🙂
  Jag gick ner 16 kilo (på fyra månader) bara på att sätta regeln:
  -Ät inte något mellan 23:00 och 06:00.
  Det var då jag jobbade natt och ville gärna fika en macka eller två när timmarna kröp så sakta fram på småtimmarna.
  Jag blev tvungen att förbjuda mig att ens dricka te och kaffe på natten, för det var en frestelse att öppna kylen och ”snubbla” över en macka eller en kopp yoghurt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s