Känner mig som dramaqueen idag

Behöver färg idag

Så blev jag äntligen tappad på 4,5 dl blod, det gick väldigt enkelt och jag kände mig väl omhändertagen och fick både juice och en capuccini. Satt ett extra tag i väntrummet för att låta kroppen hitta sig själv igen. Gick iväg för att ta mig till huvudingången på Karolinska sjukhuset. Bussen jag skulle ta hann jag inte med så jag tänkte sätta mig i stora entrén och vänta till nästa kom. Hinner inte mer än in i entrén förren min mage signalerar att nu var det brått till toan. Okey, sitter där och sitter där, svettigare och eländigare och till slut yr, redigt yr i bollen. Avslutar mitt toabesök och tänker att jag nog får lägga mig på en träbänk som finns utanför toan, ut kom jag men inte längre än några steg, fick hastigt lägga mig ner på golvet för att inte svimma och falla rakt ner. Där ligger jag bakom en träbänk och en kille som sitter på bänken frågar mig direkt om han ska kalla på hjälp, men jag säger att jag har tappat blod och det hela går nog över om jag bara vilar lite.

Konstigt att ligga där mitt i offentlighetens ljus, bli kliven över av nykissade tanter som inte med en min låssades om att jag fanns. Det gjorde mig inget, det var inte så jag menade utan mer konstigt att de inte brydde sig. Själv hade jag gjort som killen och förmodligen även satt mig ner och pratat med den som låg. Tänkte också sen att jag var totalt opåverkad av att jag låg där på golvet som om det var helt naturligt, bara tanken på att lägga sig i entrén till ett sjukhus känns ju helt omöjligt när jag tänker på det. Men är man riktigt svimfärdigt så finns det inget att välja på, ligga ner eller stå upp och falla ner.

Ja, där låg jag i gruset och snömodden efter alla skor med väskan under skallen en bra stund. Insåg att jag inte skulle kunna åka buss hem och såg otroligt tacksamt att det precis i hörnet låg en bankomat så jag kunde hämta pengar till taxiresan. Upp på benen och så vitnade det igen för ögonen, jag hann bara till en fåtölj och där damp jag ner. Hämtade mig och upp igen och tog mig till bankomaten, där var det med nöd och näppe som jag klarade av att ta ut pengar. Vinglade till en stol som fanns framför telefonen till taxi, ringde och satt sen med huvudet nästan mellan benen. Nu måste jag upp igen och ta mig ut och se om taxin kommit … vet inte vad det var men taxikillen såg mig direkt bland alla som var på väg ut eller in och frågade om jag var ”Maggan” och det var ju jag. Hastade ut till taxin och sjönk ner och andades ut.

Skön taxikille invandrare från Azerbaijan, vi pratade på vägen hem om islam och alla konflikter i världen som har religiös bakgrund. Honom skulle jag vilja ha som granne, gud så vi skulle snacka. Han hade verkligen insett fördelarna framför allt för kvinnorna med demokrati. Han berättade om Iran då för så där 30 år sedan när shahen blev avsatt och mullorna tog över, han berättade om hur de demonstrerade för att shahen skulle bort och blev totalt lurade av mullorna. Det är ju så jävligt så det är inte klokt, landet har väl gått 100 år baklänges i utvecklingen sedan dess. Han bror blev avrättad 14 år gammal liksom de flesta av hans vänner. Tänk er själva att syskon och vänner blir avrättade av staten för att de inte är religiösa nog eller något sånt skitsnack. Bevare mig väl så mycket skit folk får stå ut med i fattiga länder.

Det gör mig så lycklig att få träffa människor som har levt och insett saker som de kan dela med sig av. Till dig okände taxikille tack för en mycket upplyftande stund och allt nytt du lärde mig.

När jag kom hem tog jag trycket det är väldigt lågt 93/59 då låg jag i soffan som ett miffo. Nu har jag ätit lite och kommer inte lägga ett strå i kors idag för att få något gjort. Hoppas bara att jag till i morgon är ok igen så att jag kan åka och hälsa på Kidneybönan.

Nu ska jag sova

15 reaktioner på ”Känner mig som dramaqueen idag

 1. Bettan skriver:

  Men kära nå´n vad håller du på med, du måste ta det lugnt när du blivit tappad på blod. Fick du inte vara kvar på avdelningen tills dom såg att du var ok. Det kunde ju sluta tokigt det där. Lova att inte göra om det igen. Dessutom skulle du ha tackat ja till hjälp när du blev tillfrågad, så kunde dom ha fixat fram taxi åt dig åtminstone. Jag ser återigen att vi är ganska lika ”jag ska ju också klara mig själv” va knäpp man är ibland. Håll dig på benen nu.
  Kram och trevlig helg 😉

  Bettan plättan, jag fick sitta en stund i stolen allt var helt ok, sen satt jag och fikade i väntrummet, kände mig lite svag men det gör jag ju från och till så jag gick iväg. Det var då jag kände att jag inte var så uppkäftig, men att jag skulle ligga på golvet en stund senare kunde jag aldrig drömma om. Men du vilken tur att det är sådana som dig och mig som behövde en ny njure, vi som är envisa och kämpar lite extra fast det kanske inte alltid behövs. Mina barn blir skitförbannade på mig när de hör hur jag gör, men jisses jag är ju bara sån. När jag verkligen behöver hjälp så talar jag om det men det väntar jag i det längsta med. Tog nyss trycket och det var låg nu igen 91/55 men jag klarar mig bra om jag inte reser mig allt för snabbt. Ska höra av mig igen till mottagningen om det inte blir bättre, har pratat med syrran där.
  Nattkram på dig

 2. turez skriver:

  Vilken dag du! Förstår inte heller varför så många kunde gå förbi utan att fråga hur det var med dig, om du behövde hjälp eller något liknande. Bara passera förbi. Men vila det fick du och glad var väl du för det 🙂 Tur att du kom hem i alla fall.

  Jag tycker att mötet med andra människor är det mest spännande som finns. Taxichaffisar brukar ju ha en del att berätta. Antingen egna berättelser eller berättelser ifrån nån han en gång träffat. Det är viktigt tycker jag, att dela med sig till andra. Spännande 🙂

  Det är så härligt att du har den sidan att du gillar möten med andra och att passa på att prata med folk man möter i farten, det kommer att göra dig klok och kunnig med åren. Du är bara så bäst!
  Kram på dig ”ungen” min om jag nu får skriva så.

 3. anne skriver:

  Var detta första gången du lämnade blod? Om du reagerar så här så kan man fråga sig om du ska vara blodgivare…

  Ruggigt att inte fler än killen i entréen reagerade, helt otroligt att man bara kan kliva rätt över någon som ligger på golvet på ett sjukhus, uruselt!!!

  Hej Anne, tack för kommentaren, det är så att jag fick en ny njure i augusti och har nu som en följd av det fått ett högt Hb som man sänker med att tappa ut blod. Så jag kommer inte att lämna blod utan bara tappas, har för mycket medicin i blodet för att någon annan skulle få det.
  När man får en frisk njure så sätter den igång blodproduktionen och kan då jobba ”på övertid” för bra helt enkelt, så att man får för mycket blodkroppar som gör blodet tjock vilket inte är bra för kroppen, därför tappas man. Men lite tur kanske jag aldrig behöver göra det igen eller så får jag hålla på ett tag och tappa, ingen vet hur länge.
  Visst är det märkligt att inte fler reagerade, men det fanns ingen sjukvårdspersonal där som såg mig så de kan inte klandras. Bor man i Stockholm så är det nog inte ovanligt att folk får ligga utan att så många reagerar. Om man i detta fall inte ville lägga sig i så kunde man ju på ett lätt vis bara ha gått till receptionen och sagt att någon låg på golvet, så hade med all säkerhet personal kommit och tagit hand om mig. Jag är en rätt envis person som ibland drar ut väldigt långt innan jag ber om hjälp, jag bara är så. Tänkte hela tiden att jag skulle klara mig själv och det gick ju bra trots allt.
  Kram och tack för att du tog dig tid att skriva.

 4. anne skriver:

  Då förstår jag. Men det var synd att jag inte var i närheten, jag har en förmåga att alltid ”lägga mig i”/ramla över människor som behöver hjälp, oavsett om det är i Stockholm eller någon annanstans. Jag har väl lärt mig av maken som under en period funderade på att lägga in ett kortnummer till SOS Alarm i sin mobil…;)

  Hoppas du klarar dig utan flera tappningar, om inte får du kanske ta med dig sällskap.

  Ha ha ja, visst finns det folk som liksom alltid hamnar i andras kriser och får ställa upp. Jag kanske kan få ditt mobilnummer ifall jag hamnar där igen 🙂
  Kram på dig

 5. Antonia skriver:

  Det är så hemskt det du skriver. Hoppas att du har återhämtat dig nu. Och mår bättre.
  Märkligt ändå att i en sjukhus som Karolinska inte finns någonsorts övervakning, så att någon kunnig personal kommer till undsättning.

  tyvärr påverkar mig väldigt mycket texten. Jag lever in mig alldeles för mycket i det jag läser. Så nu mår jag också dåligt.
  och lätt svimfärdig.

  De första månaderna efter min operation så kunde jag inte läsa bloggar som handlade om allt för känsliga saker, då var jag som en svamp sög i mig och blev så nedstämd. Idag går det bättre, men jag har fortfarande svårt att läsa om andra som mår dåligt, det ligger lite för nära mig själv i tiden samtidigt som jag inte är helt återhämtad varken fysiskt eller psykiskt.
  Det här med att få en njure är stort för kroppen och psyket, folk säger jaha, du fick en njure så bra att bli frisk. Ja, man blir frisk på många vis men äter ju för resten av livet ”farlig” medicin som påverkar kroppen och kan ge andra sjukdomar eller biverkningar. Sen tar det lång tid att komma tillbaka både fysiskt och psykiskt beroende på vad man har med sig sedan tidigare. En viktig sak är ju att jag aldrig vet hur länge njuren kommer hålla, så där 10% njurar slutar fungera efter ett år så varje provtagning är en oroshärd det ska man också lära sig att leva med. Det andra tar för självklart själva livet är inte självklart för oss med en ny njure.
  Jag har ju fibromyalgi som jag redan innan jag blev njursviktig var väldigt dålig av i skov och den kommer ju att finnas kvar och ta plats i mitt liv vare sig jag vill eller ej.

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s