Frälsarkransen och jag

Här sitter jag med en Frälsarkrans av enklare slag i handen, längtan i många år att ta del och förstå vad en sån krans innebär har nu äntligen burit frukt.

Jag såg och hörde Martin Lönnebo biskop och emeritus på tv flera gånger och jag kände varje gång att den där killen/äldre mannen han har något som lockar mig att lyssna. Själva lockropen från kyrkan har aldrig fått mig att lyssna snarare fått mig att känna mig upprorisk och negativ till det manliga patriarkaliska styret. Jag känner ännu så men det finns ju andliga värden som går över hierarkierna och är framförallt personliga, jag menar det är jaget min egen utveckling det handlar om.

Letade på nätet och hittade en bok som Lönnebo har skrivit en av många såg jag. Boken heter Bibelns pärlor Möt berättelserna med Frälsarkransen. För att ta till mig boken köpte jag också den efterlängtade Frälsarkransen och det kändes spännande att få hem boken och armbandet. Jag ska nu läsa en sida om dagen i fyra veckor och samtidigt pilla på mitt pärlarmband. 

Vad jag är ute efter? Både en förståelse för bibeln och att läsa en modern bok som verkligen vill att jag nutidsmänniskan ska förstå och kunna ta till mig detta fikonspråk så föråldrat att det i mångt och mycket har tappat kontakten med den moderna människan.

Martin Lönnebo skriver många kloka ord i förtexten om det här att inte ge upp, att ge sig tid att förstå. Framförallt tänker jag att jag inte får sätta mig över med negativt tänkande utan öppna upp hjärtat och se vad som kommer till mig.

Letade upp lite bakgrund och upplysning om det hela till er som vill ta del.

Bakgrund 

Frälsarkransen ”uppfanns” 1995 av Martin Lönnebo.

Han hade nyligen pensionerats från sin tjänst som biskop i Linköpings stift och var på semester i Grekland där han blev strandsatt på en liten ö under ett stormoväder. På det rum han hyrde på ön fick han idén till frälsarkransen.

De olika pärlorna

Armbandets olika pärlor är menad att föra tanken till olika ämnen och pärlorna har fått sina namn utifrån denna funktion.

Gudspärlan

En Guldfärgad pärla. Symboliserar Gud och är armbandets början och slut.

Jag-pärlan

En liten vit pärla. Är menad att flytta medvetenheten av sig själv in i ett sammanhang där Gud finns.

Dop-pärlan

En större vit pärla. Är menad att föra tankarna till pånyttfödelse och överlåtelse.

Ökenpärlan

En sandfärgad pärla. Är menad att påminna om prövningar och en strävan efter ett ”äkta” liv.

Bekymmerslöshetspärlan

En blå pärla. Är menad att påminna om det eviga nuet, frihet och ett lätt sinne.

Tystnadspärlor

Avlånga pärlor. Är menad att ge en stunds tystnad i den stressiga vardagen.

Kärlekspärlan/Offerpärlan

Två röda pärlor. Är menade att symbolisera två sorters kärlek. Kärleken man får och kärleken man ger, offrar.

Hemlighetspärlor

Tre små vita pärlor. Är menade att fyllas med personlig betydelse, hemligheter mellan individen och Gud.

Nattens pärla

En svart pärla. Är menad att påminna om döden och livets kriser.

Uppståndelsepärlan

En större vit pärla. Är menad att peka på livets förnyelse. Uppståndelsepärlan är även hoppets pärla. Den som får oss hoppas när livet är som svårast

Delta i diskussionen

7 kommentarer

 1. Martin Lönnebo är en man jag lyssnat till många gånger.
  Är ju från Norrköping och han var ju överhuvud för Linköpings stift som Norrköping tillhör.

  Hans böcker har jag inte läst. Visste inte heller om det där med frälsarkransen.
  Men den är vacker.

  Kramen.

 2. Har varken hört talas om Lönnebo eller Frälsarkransen innan jag läste om det här, men vad intressant! Vilken fin symbol för det som kan vara viktigt att bära med sig och påminnas om i livet.

  Hoppas du får mycket nytta av både kransen och boken!
  Kram på dig!

 3. Ärligt talat vet jag inte alls vart det leder eller om jag ska få till mig något som kommer att bli viktigt för mig i resten av livet. Jag är en andligt sökande människa och som sådan blir jag aldrig färdig, allt det jag möter som drar till sitt mitt intresse måste jag gräva lite mer i för att se om det är något som talar till mig av någon speciell anledning. Det som är viktigt i livet är ofta de där ingivelserna man får när man på något vis hör talas om något, vägen till insikt och fördjupande av sitt tänkande kommer inte alltid på vägar som kan tänkas vara mest självklara. Därför håller jag alltid hjärtat öppet för nya ingivelser.
  Jag har lite problem med ordet Gud … inte energin eller kraften som så men ordet Gud tar emot på något vis, ligger inte naturligt i mig för att bara gapa och svälja. Jag har gått från ateist till en andlig sökare och jag har många tankar om hur det förhoppningsvis är med det andliga, men många av våra frågor kommer ju av naturliga själ aldrig få något svar, så det vill nog till att fortsätta söka efter frid, kärlek och ro i själen.
  Hjärtat till dig min vän

 4. Hade nästan glömt den, Frälsarkransen.Första gången jag hörde talas om den var i terapin i hufvudstaden, trots att den (terapin) byggde på buddhistiska undertoner.Men det är samma budskap som signaleras.Ickereligiöst, ”bara” samma mänskliga grundstenar vi alla behöver påminna oss själva om lite oftare tror jag.Förstår att han kom på upplägget just i Grekland.:)

 5. När våra barn blev konfirmerade fick de var sin ”Frälsarkrans” och den låg liksom till grund för förberedelserna. Väldigt fint!

 6. Trodde du menade en sån där man slänger i vattnet när någon håller på att drunkna. Men man kanske kan ha ett sånt bönhalsband när man håller på att drunkna andligt. Man kan säkert träna upp sig och tänka rätt när man pillar på en sten. Muslimerna har ju sitt radband men dom tänker kanske bara på Allah för varje böna.
  Vi har behov av andlighet – men jag kan inte heller med det patriarkala. Sorry! Men ni får ändra om ni vill ha mig som kund i kyrkan.
  Vad mycket fint du skriver om.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: