Mannens senaste snobbism, surdegsbröd

Jag läser det mesta jag kommer över när det gäller bakning eftersom det är ett stort intresse hos mig sedan unga år.

Snobbism är något jag inte tycker om och det verkar som att allt som männen tar över från kvinnor lätt glider iväg till något märkvärdigt. Kvinnor har bakat i alla tider och lagat mat för den delen utan att det har ordats så mycket om det hela. Jag menar ”vad är väl det att se till att nya släktet överlever” 🙂 mot att baka manliga surdegsbröd eller slänga ihop en konstlad rätt på en fin restaurang. Men så viktigt det blev när männen plötsligt skulle göra karriär inom matlagning och bakning. Den dag männen började laga mat och som nu baka surdegsbröd då står de ständigt i fokus och gör stora insatser för mänskligheten 😉

 Det finns ett mjöl som bagare har använt för att få sitt proffsiga höga, luftiga bröd, mjölet heter Manitoba cream. Det är ett speciellt vetemjöl med en hög andel av vårvete som ger det extra mycket protein. Nu kan gemene man köpa det i vanliga affärer och hör och häpna när jag läser en sån där ”manlig bagare” som då uttalar sig och säger att det är fuskt att använda sånt mjöl. För att det då inte är tillräckligt svårt att få höjd på sitt bröd och de stora hålen i brödet och segheten i surdegsbrödet. Har ni hört något så fånigt?

Tänk att män alltid ska göra allt så komplicerat som möjligt, vi kvinnor löser problem snabbt och tänker praktiskt, männen ja, hur tänker de eller gör de det? När bagarens mjöl når konsumenten då är mjölet liksom fusk att använda sig av? Sånt skiter jag i för jag är praktisk och mer intresserad av resultat än att spänna mig och låta snobbig.

Samma sak med bakning av vanligt bröd … nä, det är inte fint det ska vara surdeg när männen bakar, då blir det fint det hela. Jag bakar gärna både vanligt matbröd och surdegsbröd, lite i perioder.

Jag har läst att mjöl som är ekologiskt odlat är ojämnare i kvalité och därför är svårare att baka bröd med då man behöver olika mängder vatten varje gång och det försvårar själva baket. Det här med att baka matbröd är inte så svårt, men man måste hålla på en del och det som är viktigt är att man lär sig hur en deg ska kännas när den är som bäst och det är inget man kan direkt läsa sig till. Ibland när jag bara höftar ner mjöl så kan jag se direkt om jag har haft för mycket mjöl och då blir inte brödet som det är tänkt. Då svär jag för mig själv …

Nej, nu ska jag ta hand om mitt jäsande Grekiska matbröd med valnötter.

8 kommentarer på “Mannens senaste snobbism, surdegsbröd

 1. Att baka är nåt som jag gör i perioder. När barnen var små bakade jag jämt.
  Att baka surdegsbröd har nästan blivit nåt kulturellt. Finkulturellt!

  Kram

 2. Nya gardiner och blommor igen! Snyggt!

  Det här med män och matlagning. Det blir så märkvärdigt. Jag bakar mest varje dag nu i min bakstuga: Tunnbröd (mjukt och hårt), hällbröd, glödhopper och bullar. Och turisterna kommer ock köper. Det har jag gjort av och till i många år. Och då sitter rubbet i händerna.

  Har man sånt där ekomjöl som du skriver om kan man ha i lite köpt vetemjöl så går det bra att baka med. Jag kan baka på allt. T ex Nisses hårdbrödkakor som bara innehåller mjöl och vatten. Vill man ha salt kan man ta. Jag har mycket salt i brödet. Jag brukar ha kurser i bakstugebakning.

 3. Männen ska vara bra malliga när de gör sådant de inte trodde att de kunde, men som det visade sig att de faktiskt kunde, i alla fall någorlunda. Och visst ska vi uppmuntra dem att göra nya saker, lära sig. Men de ska ju inte bli för malliga, det är ju minsann ingen som säger ” bra gjort ” till kvinnan där hon har bakat i alla tider. De är något de bara ska göra. Och visst, vi är ju liite bättre på det också 😉

  Men alla är vi bra på olika saker och det är ju bra. Fast jag hade önskat mig en liten mer karl av min kille. Här är det jag som är den händiga och han är min sekreterare. ” Att rensa avlopp är ju äckligt ” utbrister han när det är stopp och jag ber honom att fixa det.

  Då får jag hoppa in och han står bredvid och rynkar näsan och säger att det är så bra att han har mig. Hur skulle männen överleva utan oss? Kvinnans mod och praktiska tänkande. Det krävs en rejäl kvinna att uppfostra en man 😉 hehe.

  Jag vill också vara bra på att baka bröd. Men det är inte min kvalité. Jag kan i alla fall baka muffins, då blir det bra 😀

  kram

 4. Hej där! Hur är det med dig nuförtiden, förutom alla surdegar ? Hoppas bra! Det är bra med mig också men jag bloggar ju inte här längre men tänkte gå in och kolla om det har hänt nåt…Min andra blogg bloggar jag inte heller så mycket på men…ganska mycket jämförelsevis…;-) Har varit rätt mycket med bilder på flickr senaste åren och en hel del facebook. Lite splittrat på nätet med andra ord.
  Är kvar på samma jobb som förra året, men allt känns så mycket bättre för mig nu så det går bra och jag trivs i stort sett.
  Min andra blogg hittar du här:
  http://cid-6c53585f546c20f6.spaces.live.com/

  Ha det gott! =)

 5. Det är rätt sorgligt att höra hur kvinnor ALLTID är drabbade, både när männen bakar och när de inte bakar, grillar och när de inte grillar. När ska kvinnor ta ansvar för cykelreparationer och gräsklippning, förresten ? Alltid lika beklämmande att höra vuxna människor låta som små bortskämda barnrumpor, och samtidigt kräva att bli tagna på allvar. Ta er i kragen !!!

  1. Ha ha du gör mig mest full i skratt, som om jag trampade på en öm tå. Mitt inlägg är ganska rakt om manlig bakning och hela den baletten som har följt med det. Om du inte kan se just det där att en vanlig sak blir så upphöjd för att män plötsligt finner ett intresse i något kvinnor har gjort i hela vår existens, så är det inte mycket man kan säga till dig. På vilket vis skulle jag vara drabbad av att ni bakar eller grillar? Det är mer företeelsen jag pekar på.
   Nu för tiden gör nog kvinnor det mesta även av sånt som kallas typiskt manligt men inte blir det så storslaget att klippa gräset att man kan göra sig en karriär av det som ni män nog hade kunnat göra om det varit kvinnor som alltid hade klippt gräset och ni plötsligt fick för er att det var något storslaget att ägna sig åt.
   Bortskämd barnrumpa och ta sig i kragen kan du själv roa dig med, men kul att du tittade in och tyckte till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s