Tappad och klart

Årets första snöstorm … jag som har turen att sitta hemma idag ”storm”trivs med vädret.

Watson är hos hundvakten som ringde igår och ville ha honom och det får de så gärna, han kommer nog snart hem.

Igår satt jag i porten och väntade på färdtjänst taxi som skulle ta mig till Danderyd. Det kom en färdtjänstbuss som min äldre rullstolsburne granne brukar åka med så jag satt kvar i porten. Cauffören öppnade då porten och såg frågande ut på mig … margareta sa han med frågande små bokstäver? Ja, sa jag, då ska du åka med mig sa han. I buss sa jag?

Jaha, mycket får man vara med om … vi skulle till Gärdet och hämta en person i rullstol och sen skulle den personen köras till Karolinska och jag blev mer och mer nervös över att inte hinna till mitt besök. Att man samåker är i sig helt ok, men nu blev jag sur för hur de gör …  samåka kan ju passa utmärkt när man ska till samma ställe, men här var det inte en siffra rätt, fick höra sen på sjukhuset att färdtjänst tydligen har blivit jättedålig så jag har väl ändå haft tur hitills.

Väl på sjukhuset fick jag sätta mig i en speciell stol där man sitter rätt och bra för att lämna blod. Allt gick smidigt och jag kunde även passa på och lämna lite prover. Tog det lugn när allt var klart och satt kvar länge i stolen, ingen skulle in efter mig så det gick bra att läsa medhavd deckare och dricka några glas vatten för att balansera uttaget ur min kropp.

Sen kom färdtjänst i vanlig taxi,  jag blev körd raka vägen hem under ett mycket trevligt samtal med en turk som numera väl är en svennebanan  eftersom han har bott här i tjugo år.

Hur jag mår …? Idag mår kroppen som om jag har bantat bort en massa kilo, jag rör mig lättare men har otroligt lätt för att svimma. Har fått sätta/lägga mig ner på golvet flera gånger när allt blivit till silver framför mina ögon. Blir knasig på det låga blodtrycket … nu går jag långsamt upp som en sengångare för att jag ska få med mig inte bara själva skallen utan även blodet.

Det som var bäst med gårdagen var nog två samtal jag hade med sköterskor i njurbranchen … man mår inte så där jättebra efter att få ett organ, medicineringen är tuff för kroppen och man får en hel del att dras med. Det var skönt att höra och förstå att fler inte mår så där klockrent .. det lindrar min stress över varför inte jag kan komma igång som en vanlig mänska. Jag har så svårt för att inte bara inse utan också acceptera att jag aldrig kommer bli så där som jag var. Kanske tjatar jag mycket om det här men det är liksom en process jag måste ta mig igenom och det tid.

En av syrrorna sa att många av njurpatienterna retat sig på medias inställning till hur Daniel ”prinsen” mår. Enligt alla media så är han fullt frisk … De flesta av oss som har fått ett organ vet att man sällan blir helt totalt frisk, det som ni friska menar med frisk. Jag har inte retat mig så mycket på just det, men ofta tänkt ”hur sjutton orkar han genomföra alla fåniga tillställningar bara för att de ska visa upp sig eller klippa band”. Alla möten med andra människor som nu i förkylning/influensatider egentligen är livsfarliga för oss med sänkt immunförsvar. Varje gång jag är på något trevlig där fler personer har samlats så är jag väldigt medveten om att det kan bli hälsoproblem för mig.

Han skulle nog behöva leva ett annat liv är jag övertygad om, priset för honom kan nog bli väldigt högt med tiden. Sen kan jag mycket väl tänka mig att han med sin ålder och vältränade kropp mår utmärkt jämfört med tex min ruttna kropp. Man kan aldrig jämföra sig med andra, vi har olika åldrar och andra sjukdomar som sätter sina spår.

Vad vill pappa ha i julklapp frågade dottern igår? Tänk om någon kunde tala om det för mig säger jag. Vad är det med män som aldrig har några önskningar? Varför ska jag som fru behöva svara på vad han önskar sig, visst är det idiotiskt?

Jul …. genast infinner sig en vallning genom hela kärringen och jag önskar att jag hade råd med en person som bara rusade runt och köpte allt som ska köpas och laga all mat som ska lagas. Inte vill jag vara utan jul, jag är allt för svag både för paketen och maten, men med åren och det som har hänt är det inte lika lockande.

Jag längtar bara mer och mer efter en stuga på landet i tystnaden endast störd av brasans knaster och frasande när stockarna långsamt rasar ner i glöden.

Nu är det dags för vila i soffan en stund, känner mig så himla snurrig i skallen.

4 reaktioner på ”Tappad och klart

 1. Synnøve skriver:

  Ska vi bosätta oss i den stugan tillsammans?
  Julstress, klappar, pynt, gran, mat, kakor och jag vet inte allt.
  Jag vill gärna ta det lugnt med en kopp varm glögg, höra hur det knittrar i brasan och bara andas….

  Skönt att det gick bra med blodtappningen och att du känner dig som en människa idag.
  Illa med färdtjänst måste jag säga. Det är samma sak här.
  Har du färdtjänst och beställt tid hos läkaren, får ett recept som du ska hämta ut så måste du hem först. Där får du beställa ny färdtjänst för att komma till apotek dagen efter. För de får inte stanna på vägen när du väl satt dig i taxin.
  HÖL I HUET spör du meg….

  Nu ska jag ta mitt trötta huvud under armen och gå upp och lägga mig.
  I morgon när vi vaknar är väl hela världen vit tänker jag.
  Ja se det snöar i kväll, det blåser på toppen av Digernes.
  3 minus just nu.

  Ta vara på dig själv vännen.
  Kramen Synnöve..

 2. PaljettenQ skriver:

  Jag ser fram emot julen för första gången på flera år, det är för att jag vet att mina föräldrar ska till lappland och fira den med min brors familj… då kan jag och min man åka till stugan i godan ro och mysa i ”den där stugan” 🙂

  Hoppas det slutar snurra i mössan på dig snart, håll i hatten 😉
  *kram*

 3. turez skriver:

  Jag vet inte om Daniel ska få en eloge för att han kämpar på även om det kanske är ganska dåligt eller om det bara är idioti.
  Jag tycker i alla fall att du är stark och försöker så gott du kan.
  Vila på och stressa inte för julen. Det ordnar sig ändå.

  Julstress är inte kul för någon. Du kan ju shoppa på nätet, så slipper du fara runt så mycket. Det är populärt nu för tiden.

  Kram på dig Maggan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s