Döden döden

Helgen såg ut precis så där …zzzzzZZZZZzzzzzz som en zombi mest hela tiden, ont i kroppen, knoppen och bihålevärk, en får skylla sig själv när jag gör för mycket under veckan.

Trött och slut efter veckan som gått, inte ett jota gjorde vi, jag bara sov, läste, stickade och åt. Nu njuter jag av svalare väder och blåst.

Idag fick jag en strålande idé … googla efter tips på rengöringsmedel till vår äggskalsfärgade soffa som nu har blivit rent av skitig, speciellt där jag lägger tidningen varje dag (korkat) … trycksvärtan sitter fast. Man kan inte använda vad som helst för då kan skinnet spricka, men det speciella medel man köper för dyra pengar till skinnsoffan är helt bortkastat.

Att jag inte tänkte på det själv, svaret är flytande Galltvål. Det är kanon funkade så bra på soffan, milt och fint används till hand- och kroppsrengöring, vi har duschat Watson och tvättat honom med Galltvål, prima resultat. I galltvålen har de vegetariska oljor så man behöver inte oroa sig för att skinnet spricker. Tror även Ikea säljer den nu mera.

I helgen började jag sticka på en kofta som stickas ”uppifrån och ner” … jag har gjort alla tänkbara fel och bara fått repa upp. Insåg att jag nog i alla fall ska hålla mig till mina vantar, lagom stora och så förstår jag mig på mönstret.

Lånat av Hugomamman.blogspot.se

Min farbror dog för någon vecka sedan av cancer … så skönt att han fick gå snabbt och slapp lida allt för länge. Så nu blir det begravning vid samma ställe som min pappa begravdes på, man kan säga att de två bröderna kom hem när de kom till bårhuset på Danderyd. Vägg i vägg med bårhuset ligger en liten lokal där man kan ha en fin begravning för de närmaste. Både min pappa och hans nu döda bror föddes på Danderyd och växte upp där… farfar jobbade där och familjen bodde i ett fint litet hus med trädgård bakom sjukhuset.

Farfar var vaktmästaren som ofta var i bårhuset, han var intresserad av obduktion. Han lär ha fått undervisa läkarkandidaterna i det grundläggande stegen i obduktion. Jag hittade en mycket spännade låda när jag växte upp med foton från den tiden när farfar och andra läkare stod där vid liken, mycket spännande för mig som alltid har varit nyfiken på döden och den döda kroppen.

Så min pappa och farbror sprang ut och in i bårhuset där farfar var en hel del. Min farbror jobbade som ambulansförare när Danderyd hade en egen ambulanspark. Han blev sen chef över ambulansförarna och de som tog prover på folk, senare slutade Danderyd ha egna ambulanser, allt centrerades till något ställe som servade alla sjukhusen.

Så min farbror kom hem och slöt därmed cirkeln för bröderna, han föddes där, jobbade där hela sitt liv och ligger nu i bårhuset och väntar på begravningen som kommer att ske vägg i vägg med bårhuset nästa vecka.

Själv känner jag att livet verkligen rinner iväg med alla mina släktingar, jag inser att det är jag som är på tur att gå vidare vara äldst i släkten och det är inte något som glädjer mig. När jag tänker tillbaka på våra släktmiddagar förr och det lilla som är kvar nu så blir jag tungsint. Det är så här för de flesta så klart, men jag räknade aldrig med att min syster inte skulle vara kvar och dela den här tiden med mig. Mamma finns än så länge och det är skönt, hon går mot 80 år så man vet inte hur länge hon kommer finnas kvar.

 

6 reaktioner till “Döden döden

 1. De har städtips på nyhetsmorgon varje helg (tror jag att det är) och där hade de tips på hur man rengör en skinnsoffa. Det var med skoputsmedel. Då skulle den bli skinande ren.

  Det är aldrig roligt när någon dör. Min farfar dog i tisdags. Så det blir begravning för mig med.
  Det var inte cancer som min farfar dog av, den har han bekämpat ett antal gånger. Cancer är en hemsk sjukdom. Vår tids pesten/digerdöd.

  Hoppas begravningen blir fin och ja, bårhuset var ju hans plats på jorden.
  Kram

 2. turez så även du ska på begravning. Jag har inte sett det där programmet undrar just om det var sån där genomskinlig skoputsmedel? Men nu nöjer jag mig med Galltvålen, den funkar banne mig på allt och luktar så rent och gott.

  Selma … har man en gång prövat den så är det svårt att vara utan.

  Kram på er båda

 3. Tack för det tipset! Då ska jag inhandla galltvål till vår smutsiga soffa också!
  Visst är det trist att inse att alla försvinner… och speciellt syskon.

 4. Döden, ja. Sorgen och åldrandet. Ohälsan och kanske ensamheten. Dystra tankar så vi får fokusera på det vackra i stället. Men annat lurar runt hörnet…

  Kram

 5. Det finns så mycket fint att se och uppleva under vår tid på jorden, oftast döljer vi det där tunga för andra vilket jag tycker är dumt. Bättre att dela med sig även av det när det dyker upp.

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s