Livet i nuet

Dagen när jag långsamt slingrade mig fram under skuggande träd, dagen Watson och jag var på samma nivå av sökande efter svalka och lugn.

Tio gråsparvar satt i rad på ett staket och jag blev så glad över att se dem, en av våra förr vanligaste fåglar som på senaste år har minskat i antal. Området jag har bott i i många år har vuxit upp och blivit så där grönskande som vi alla mår bra av. Hela sommaren har parkerna varit fulla av familjer och vänner som tillbringat kvällarna med umgänge, barnens lek och grillandets dofter.

Tycker inte det var så länge sedan vi satt där med våra barn och alla andras barn och föräldrar …. idag ser jag att väldigt många av dem som var äldre när jag var mitt i smeten, de är gamla nu och går med käpp eller hänger på gåstol, de som ännu lever. När man som jag har tid att leva i nuet mitt i ett stort område som är lite avfolkat på dagtid, de som gör sitt jobbar. Kvar går jag här med de gamla … cirkeln av födandet och slutet blir så tydligt i min värld idag. Mellan dessa poler levs livet så intensivt att vi oftast inte ens förstår att vi lever livet vi ska leva.

Idag en suckens dag, suck av välmående med en kropp som långsamt tar sig tillbaka till något jag orkar leva med. Att ta ansvar betyder nu för tiden för mig att jag måste känna efter vad kroppen orkar, tro inte att det är lätt att vara fri från arbete när kroppen inte är fri att göra som den ska när hjärnan dirigerar. Allt det där som jag drömde om att göra när jag var ledig, sånt som en arbetande människa drömmer om, det har fått läggas i träda. Det är svårt att ha en massa lust och ett huvud som ständigt planerar sånt som lusten vill göra när kroppen sen inte alls orkar det där som var så självklart förr.

Hur man blir som sjuk, hur man reagerar, tar tag i det hela vet man inte förren man sitter där … och det tar åratal att inse sin begränsning om man är av den där lustfyllda sorten som ville mycket och planerade stort i det lilla, för det är väl där vi vanliga människor lever våra liv, i det lilla.

Jag älskar mitt liv i det lilla, njuter av nystickade vantar och sockor … och drar djupa andetag på promenader, ni vet när lyckan nästan spränger bröstet känslan, så där bara mitt i allt utan större anledning än att titta ut över havet eller in i en buske full av svirrande småfåglar. De där dagarna när livet in i sin minsta kärna nästan kan tas på …

Det är en fröjd att få leva om än i små doser …

10 kommentarer på “Livet i nuet

 1. Det har du alldeles rätt i.
  Fler borde finnas i nuet. Verkligen lägga märke till naturen, lägga märke till fåglarnas liv.
  Istället för att bara rusa igenom och gå från ett ställe till det andra.
  Ta in livet.
  För många som inte är sjuka har så många möjligheter.
  Men samtidigt ska man inte bara se sina begränsningar utan se vad man kan göra efter sin situation. Och det tycker jag att du är bra på.
  KRAM på dig Maggan! Som alltid.

 2. Vad fint du skriver, nästan poetiskt. Låter som en fridfull dag. Ja, det är inte alltid enkelt att lära sig lyssna till kroppen, lära sig vad man klarar och när. Inte enkelt att alltid vilja lyssna heller när man är en sådan där viljestark person, inte heller enkelt med påtryckningar utifrån, människor som vill mycket. Bättre och bättre har det gått med tiden, med bakslag nu och då. Ofta är det så enkelt att leva i den verklighet man har, med harmoni och acceptans för sina begränsningar. Andra gånger blir det en stark sorgereaktion. Som häromdagen när jag ville åka till affären för att köpa en gardinstång och det satt så långt inne att erkänna att jag inte orkade. Gardinstängerna finns ju kvar, men av någon anledning tog det just den dagen så hårt att inte kunna åka.

  Sköt om dig där du är! 🙂 Kramen

 3. Tack och tusen tack för fantastiska blommorna!!!
  Seg dag idag, tänker på för två år sedan då var det högsommar och väldigt varmt, skönt att ligga i ett svalt sjukhusrum var det.

  Kram hjärtat

 4. Det är som att cykla har man en gång kunnat så kan man det för alltid =) Jag hade inte sytt sen gymnasiet nu när jag tog upp syningen igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s