Senila tanten tränger sig på

Granntanten

 Det ringer på dörren ofta nu för tiden … granntanten har blivit senil. Jag får beställa färdtjänst för sånt fattar hon inte hur man gör … ringer på tisdag och beställer till på torsdag, några timmar senare ringer hon på dörren igen, färdigklädd och undrar varför taxin inte kommer….

Sen ringer hon på igen och undrar om även jag får posten öppnad?
 
Imorse väckte dörrsignalen mig … jag vägrar att öppna, men kärringen ger sig inte. Jag ryckte yrvaken och argt upp dörren och säger ”JAG SOVER”! Sen stänger jag dörren. Men inte ger hon sig inte … ring ring ring ring … öppnar igen och då står hon där med kallelsen till sjukhuset och jag säger med allt för hög röst ”Det är imorgon”.
 
 
Jag har jobbat i nästan hela mitt liv med gamla, förvirrade och senila människor, men nu vill jag inte, jag orkar inte med henne eller andra senila. Jag har nog med min egen senilitet och min egen oro när jag ska göra något.
 
Hon har alla symptom för att behöva bli omhändertagen … jag ringer kommun och pratar med en dam som noterar att jag har ringt. De är redan på gång med granntanten, så förhoppningsvis får hon snart flytta till ett boende där de kan hjälpa henne att leva i frid den tid hon har kvar. Men alla vet vi hur svårt det är att få kommun att göra det de ska så jag tvivlar på att de kommer att ta hand om henne.
 
Det räcker nog inte med att hon har eldat upp sitt kök, inte vet vilken dag det är och inte klarar av sånt som vi andra ännu gör. Kanske måste hon elda upp hela huset innan de reagerar? Eller gå ut utan kläder när Kung Bore har kommit, så att polisen får lite att göra med att söka efter henne och köra henne hem ett antal gånger. Jag skulle ringa igen om det blev värre sa hon … Det är redan värre för mig, min hjärna går igång på sånt här, jag kan inte sluta oroa mig och fundera över tanten. Jag bara är sån … inte vill jag bli arg på henne, men varför är det jag som ska bli ansvarig för min granne? Jag som har fullt sjå med mig själv. Jag som bara vill vara ifred … har tagit av locket på dörrklockan, så nu hör jag varken henne ringa på eller någon annan.
 
 
 Tillägg  … det ringer på telefonen och lilla tanten som säkert har ringt på min dörr länge … säger att ”Snälla kan du öppna jag har något till dig”. Heerrreeeguud vad säger man? Lommar till dörren och där står hon med en påse choklad och ber om ursäkt att hon väckte mig, hon är själv kvällsmänniska och vill sova på morgonen men blev så orolig och hade ingen att fråga. Jag går med in och skriver en lapp om morgondagen, när Taxin ska komma så att hon förhoppningsvis låter mig vara ifred imorgon. När jag kommer in till mig igen så ser jag att chokladen är från 2009 så den är bara att kasta. 🙂

2 reaktioner till “Senila tanten tränger sig på

  1. Tycker både synd om dig och tanten. Må hon komma till nåt bra boende snabbt..Så här kan ju varken du eller hon ha det. Finns det inga anhöriga?? Att det skall vara såå trögt att få hjälp …Tyvärr så måste det ofta hända nåi riktigt illa innan det händer saker. Har tyvärr fått uppleva det med min far…
    Lycka till
    Kram!

  2. Förstår att det är jobbigt för du kan inte ansvara för henne. Samtidigt så är det synd om tanten och jag hoppas att kommunen tar henne på allvar. Förmodar att hon inte har några nära anhöriga…

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s