Italiens balar med skit värmer oss

Helgen på landet avslutades med stormen som lyckades knäcka en stor gran över tomten, tur att inget kom till skada. Kottar blåste ner på altanen, rena kottkriget, regn och rusk men vi styrde kosan mot hemmet.

Världens finaste räv slank över vägen och en tofsvipa fick jag se för första gången, en sån lycka. Maken gasade på hem till dotterns familj som i lördags kom hem från Kanarieöarna, där fanns en påse till mig med parfym Clean Warm Cotton mmmm luktar gottgott  och en hink med nästan 1 kg Anthon Berg godis så vansinnigt, jag skulle inte ha ett smack, är man dumskalle så är man. Tuggar chokladfyllda kolor så amalgamfyllningarna darrar av rädsla.

Idag har jag inte fått ett dugg gjort och det var skönt, fattar inte att dagarna rinner iväg så snabbt. Men tankarna har rullat ut och in med samma självklarhet som havet rullar in och ut. Ibland fattar jag inte vad EU betyder för oss eller de nya regler de tvingar på oss, hörde något på nyheterna om sopor som skulle transporteras från Italien och brännas här.

Tanken att de fan i mig inte är kloka nu för tiden slog mej då, vad det egentligen betyder stod som i brandskrift när vi kom till landet. Där har vi en allmäning mellan husen som var helt igenväxt. Samfälligheten i området hyrde in skogsmaskiner och gubbar som röjde allt, sen låg det stora högar av träd och buskar kvar som de skulle hämta när tjälen hade satt sig i vinter för att inte köra sönder jorden.

Så jag har väntat på att det skulle hämta och röja, såg framför mig en ny promenadväg lite genväg för mig att trampa runt på, men se det blir inget av med det.

Nu börjar vi om igen, sopor i Italien förpackade i stora stinkande balar som fraktas med båt till Göteborg hamn och sen vidare med långtradare till förbränningsstationer i Sverige där man får ut värme av soporna. Här kommer kruxet, all den ved och sly som markägare i Sverige normalt har sålt till förbränning tas nu inte emot att göra flis av utan nu får de betala för att bli av med den. Vilket betyder att markägarna, föreningar inte har råd, att ta hand om det nedtagna. Kan ni tänka er hur det kommer se ut runt om i markerna när allt bara ska ligga där och långsamt ruttna. Det här är konsekvensen av EU:s direktiv och nu förstår jag vad de där stinkande balarna handlar om, inte är det miljövård i alla fall.

Så vi ska frakta Italiens skit hit och bränna den, men inte ta hand om vårt eget brännbara. Undrar om Italien inte bryr sig ett dugg om sophanteringen eftersom vi ska ta hand om deras skit?

Detta har rullat fram och tillbaka i skallen idag, detta eviga spel maktens kärringar och gubbar riktar mot inte bara oss människor utan jorden vi lever på.

3 kommentarer på “Italiens balar med skit värmer oss

  1. Ja, mer än en gång har man funderat över hur makthavarna tänker. Var det kloka finns när det gäller vissa beslut eller om en del tappat omdömet helt… Transportera sopor hit är så befängt att man knappt tror det är sant. Men ack jo…

    Kram

  2. Sista åren har jag nästan slutat förvåna mig över hur korkade våra politiker är, vilka beslut de strider för och framförallt alla beslut de inte vågar ta.

  3. EU-beslut ter sig emellanåt, eller kanske ofta, som mycket besynnerliga. Helt galet att transportera sopor från Italien hit. Här pratar vi mycket om närproducerat. Ja alltså då det gäller mat. Sympatiserar mycket med ekologiskt och närproducerat. Självklart att soporna också ska vara närproducerade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s