Götapetter vi är med

lingonsylt. Maken fick ett ryck och plockade en halv hink lingon i lördags, jag rensade i 3-4 timmar, skogens skräp och lingonben, det är den lilla stjälken ni ser på bilden. Idag har vi avslutat vårt första äventyr med lingon med att koka sylt av det hela.

Det är en skön känsla att se burkarna och inse att vi har mer lingonsylt än vi kan äta upp i vinter, klart ungarna ska få varsin burk. När jag rensade tänkte jag på förr, hur livet ibland hängde på bären de plockade och kokade sylt av. I nutid är det mer känslan av att ha gjort den själv och det där att veta exakt vad som är i sylten. Vår dotter hade köpt lingon på torget för 35 kr kilot så förtjänsten är väl inte så där enormt stor att göra sig till och koka egen.

Jag var hos min läkare i fredags med en fot som har blivit helt tossig med att värka, större delen av sommaren har den spökat från och till, nu fick det vara nog kände jag. Så en röntgen för säkerhets skull och remiss för avgjutning av foten till fotbäddar står det på pappret, men det blir nog bara till just högerfoten. Värsta ”plattfotsindianen” sa vi som små, men så får man nog inte varken säga eller skriva, säkert rasistiskt och väldans lätt att känna sig kränkt av både här och där. 🙂

Med start imorgon så blir det röntgen av foten, boka tid till gjutningen av bädden, boka tid till optikern för köp av nya glasögon, vara barnvakt en kort stund åt yngsta gaphalsen medan pappan är hos tandhygienisten, en kompis kommer en eftermiddag på fika, så denna vecka

vill jag inte boka mer.

Jag hade tänkt skriva om mitt möte med en medial vän och dimman som dansade så sällsamt vackert att jag ville ut ur bilen och rent av smeka älvorna som liksom rann ut över hela landskapet i fredags. Men det ringer alltid någon eller så har jag något annat att ta tag i.

7 kommentarer på “Götapetter vi är med

  1. Jag köper mina lingon och blåbär av en kompis till en kompis som plockar och rensar dem. Har inte bestämt mig ännu, men kanske blir det lingondricka och lingonlikör. Kramis

  2. Ja, lingon är nyttiga (och goda) bär. Håller just på att koka sylt av det sista av förra årets skörd i frysen för att få plats med nya bär, för i morgon drar vi ända in i Hälsingland för årets lingonrace. Och i övrigt är det väl bara att inse att kränkthet tycks ha blivit vår nya nationalsport. Tror inte att det finns något annat folk som blir så kränkta i tid och otid som vi svenskar.
    God natt 🙂

  3. Hoppas att du får ordning på värken i foten. Det var längesen vi plockade och syltade lingon.Tiden vill inte riktigt räcka till för det. När jag var i skolåldern plockade jag t.o.m. och sålde.

    1. Just så är det med tiden, sommarstället kräver sitt precis som lägen heten, tiden räcker inte till. Sen är det mycket att göra för min man, jag har svårt att ta det här att jag orkar så lite nu för tiden och att belasta honom. Oj, då har du varit en baddare på att plocka lingon, min mamma berättade att hon hade morfars plockare i förrådet, så sliten och han var enorm på att plocka alla sorts bär. Glömmer aldrig mormors saft gjord på skogshallon. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s