Hudcancer och solande går inte ihop

Där for dottern och maken till Skottland, dotterns present till pappa på 60-års dagen.
Sonen hämtade vår bil och drog till vårt land med familjen.
Själv sitter jag här och brukar prisa den självvalda ensamheten, men just nu känns det mest, jaha, tomt.

Jag provringde till mamma för att se om Telia hade flyttat och öppnat hennes telefonnummer på den nya adressen, men så var inte fallet. Jag ringer Telia och frågar, då säger hon att ”den ska uppgraderas hela natten och vara klart till imorgonbitti”.
Jaha, säger jag.
Alltid lika förvånad att de inte kan säga saker på en gång när man pratade med dem om flyttandet.

Ute är det så vacker och somrigt att jag blir helt förskräckt, nu börjar årstiden när jag ständigt kommer känna en inre stress över att man borde så mycket.

Framförallt är det ute man ska vara, helst i solen hela dagen och på kvällen ska grillarna osa och getingar i solgass girigt söka sig ner i saftglasen eller på bullkladdiga småbarnsfingrar.

Det ska spelas krocket, kastas pil och alla tänkbara utelekar ska förhöja glädjen för oss alla. Ljuset, värmen och friheten, den eftersökta efter mörker och kyla har äntligen kommit till oss.

Till alla som mår bra av värmen och solens strålar, jag räknar mig inte till soldyrkarna. Värmen suger ut orken och drar värmen iväg uppåt 30 grader, då självdör jag. Strålandet får någon annan bjuda sitt fläsk på, min immunodepressiva medicin, ni vet den som ser till att njuren inte blir utkastad av kroppen. Den medicinen ger stort ökande av hudcancer, hudcancer och solande går inte ihop. Så det är skugga, keps och gärna en svart säck att dra över hela kärringen.
Där har ni mina somrar i ett nötskal.

Men ni andra ska fortsätta njuta i solen, vattnet, vid bryggan, i en segelbåt, på picknick filten, altanen, vid grillen var sjutton ni nu vill tillbringa sommaren. Själv håller jag mig utanför, lite i kanten av bilden av sommaren, i skuggan njuter jag av surrandet, fågelsången och att bara vara.

18 kommentarer på “Hudcancer och solande går inte ihop

 1. Det var ingen dålig present maken fick. Ångrar du dig att du inte följde med? Allt för varmt är inget för mig heller. Men man kan ju sitta ute i skuggan också. Samt bada. Tar jag mig till en badstrand så bosätter jag mig nästan helt och hållet i vattnet. När jag är med barnbarnen är det så att jag får tjata på dom för att få sällskap i vattnet.Jodå, dom badar gärna dom också, men kanske inte fullt lika länge som jag.

  1. Nej, jag ångrar inte att jag stannar hemma, jag orkar inte gå runt och turista som de gör och skulle aldrig vilja vara som någon de ska ta hänsyn till, någon som blir snurrig i bollen, inte orkar gå, får ont här och där. Jag har ingen ork i kroppen, är inte frisk helt enkelt. Så jag känner mig lite ensam hemma, med betoning på lite och är glad över att de två får sin tid tillsammans. Badstrand går bort och bada var det länge sedan jag gjorde. Sitta under ett stort skuggande träd är mer min modell. Man får helt enkelt lära sig tänka om när man drabbas av mediciner eller/och sjukdom.

 2. Tråkigt för alla oss som inte kan vara i solen på det sättet som vi kanske är vana vid eller som vi vill. 50 solskyddskräm dagligen å hatt eller gubbakeps på för egen del, ingen direkt solning, har aldrig gillat det men att bara kunna vistas ute när solen skiner gör att jag får tänka en extra gång, inte så van. Får nog bygga något solskydd på altanen.

  1. Sån tur för mig att jag varken har varit solgalning eller badtokig, klart jag har varit som de flesta andra förr. Men vi får anpassa oss och göra det bästa. Jag använder dock inte solskyddskräm, glömmer alltid bort den biten. Hattar har jag och skugga det får räcka.

 3. Jag är en riktig tjuren Ferdinand, trivs bäst i trädets skugga. När jag kollade mina (många) prickar sa hudläkarn att det är bra att min kropp inte gillar solgass (reagerar med olust och solutslag), för jag har en benägenhet till att utveckla elakartade prickar.
  Så åtminstone min kropp är alltså förståndig. 🙂

  1. Jag minns min morfar som en prickig korv och med åren har jag ärvt det där prickarna, dock inga farliga ännu.
   Vi möts under korkeken du och jag i sommar.
   Nu kokar jag potatis, blev så sugen på matjessill, gräddfil, gräslök och kokt potatis att jag cyklade ner till Ica och handlade. Undrar om gubben min har en öl i kylen, skulle vara gott till. Kram

 4. Hej hej!

  Jag är helt på din sida och gömmer mig gärna undan för solen också. Jag ser den gärna så länge det är från skuggan. 🙂

  Jag såg att du inte fått något säkert svar om din mors telefoni. Jag eller en av mina kollegor hjälper dig gärna att kika på det om du vill.

  Hör gärna av dig via vår Facebooksida. Vi finns här alla dagar på året.
  Chatten är ett tips annars.

  Ha en fortsatt trevlig dag!

  //Anna Pettersson, Telia Kundservice

  https://www.facebook.com/telia
  http://www.telia.se/kontakt

  1. Tack Anna, jag har även idag pratat med en av dina kollegor, hon kollade upp att det jobb som skulle gjorts i fredags av en teleperson på plats inte blev gjort. Så de börjar om på måndag och med ännu en natt för att uppgradera, så med lite tur kan min mamma svara och ringa på tisdag. Fem dagar extra, från dagen det var sagt. Mest synd om min mamma som jag lovade ringa till i helgen eftersom jag inte hälsar på. Kram o Tack

 5. Det stämmer att man ska vara försiktig med solen, jag sitter sällan mer och ”steker” mig, väljer helst skugga eller halvskugga.
  Jag försöker också tänka att det inte finns så många måsten, livet är här och nu. Vi ska inte vara för stränga mot oss själva.
  Kram!

 6. Än så länge sitter jag gärna i solen, men när det blir riktigt varmt en så gott som vindstilla dag då sitter jag helst i skuggan – eller t.o.m inomhus ibland.

  Förstår du äter mediciner… inte kul, men nödvändigt ibland. Hoppas det ska finnas en lösning för dig så du kan få litet mer ork och må bättre.

 7. Sitter gärna i solen men inte för länge. Saknar värmen under vintern och fast jag äter extra D-vitamin så är det som om något ändå fattas mig. Har njuta enormt de här dagarna och känner mig piggare. Hoppas du ändå kan njuta av våren och värmen son kommer. Man behöver inte sitta i solen, bara att kunna vara ute, ha ytterdörren öppen är underbart. Ha en fortsatt fin helg. Kram

 8. Jag gör som dig sitter inne en hel del, det ordnar sig alltid på något vis. Ett år köpte jag en stor air conditioner som blåste sval luft inne på landet. Den gav jag till maken i födelsedagspresent, han fyller 25 juli och det var smällhett för två år sedan. 🙂

 9. Jag håller med, det var tråkigt för din mor. 😦
  Tiden kan jag inte ge tillbaka, men hör självklart av er när problemet är löst så får vi i alla fall ersätta med prisavdrag.

  Det kan du fråga om i alla våra ingångar eller skicka in i formuläret på http://www.telia.se/ersattning

  Ha det gott! 🙂

  ////Anna Pettersson, Telia Kundservice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s