Ska sjutton vara päron

Inte borde jag sätta mig här och skriva, vi är mitt i ”plocka undan större delen av vårt hem”. Äntligen ska gästtoaletten och stora badrummet renoveras och all el dras om och bytas ut. Att det skulle bli så här omfattande rörigt här hemma förstod jag inte, det ser ut som om vi flyttar in eller ut, valfri tolkning. Det bästa är att hela hemmet kommer bli rensat, skurat när allt sen ska tillbaka.

Själv flyr jag till landet till påsk och kommer inte komma hem på lång tid, beräknad tid att allt är klart här hemma är 8 veckor. De har bilat snart en vecka hos grannen och jag är helt matt och öronen föll av ganska snabbt trots kåpor som skydd. 07.30 sätter de igång och lugnt blir det bara till lunch och efter 15.00, då verkar de gå hem. Inte i mina vildaste fantasi trodde jag det skulle låta så sjukt högt av bilandet, men klart hela badrummet, väggar och golv, nytt avlopp ska fram. Jag är inte gjord för den här typen av oljud, blir skakig och tänker snälla tankar om de killar som har det här som arbete. De står längst ner i byggsvängens karriärstege och kanske är det där man finner alla illegala invandrare som jobbar billigt, ”nöjer” sig med en ringa lön. Någon skrev nyss i en aftonblaska att samhället skulle rasa ihop om vi skickade ut alla som faktiskt inte har rätt att vara här. Hon ansåg att det var de som gjorde alla jobb så billigt som vi ansåg att vi ville betala.

Vet inte om jag tror på det, i min närhet fanns en städerska, polska så klart, hon låg 100 kr under den lön de som skattade fick för vit städning och det kan man ju inte säga är så dåligt att samhället skulle rasa ihop.

Snart kommer jag att vara ensam på landet och då kommer jag ha mer tid att både läsa och skriva här inne.

Mina krigsärr efter borttagning av födelsemärken har läkt fint, vi har varit på gåsmiddag hos dottern med familj tillsammans med hennes svärföräldrar, trevligt och avslappnat, så skönt. Jag fick nöjet att träffa mitt yngsta barnbarn och något sötare får man leta efter, inte alla bebisar som är just det, söta.

Den äldre som nu har blivit storasyster är inne i kämpiga tider, ska sjutton vara först på plats och sen bli utkonkurrerad av en så där liten larvig skvätt. Men det bästa är att hon till min barnsliga lycka har kommit in i bajsåldern. Äntligen en unge som kan rulla på ordet bajskorv, så runt och fint i munnen och så skrattar vi. Hon skrattade åt bajskorven och jag åt hennes passion för hela registret av kiss och korvar i en salig röra. Till hennes lycka hittar jag en liten bajskorvstecknad sång på you tube, vi bestämmer att dela med oss till de andra, de vuxna. Nog skrattas det och jag hittar en till med ett päron och en bajskorv, men den visade sig vara gjord för vuxna då bajskorven sjungande tog fram en pistol och sköt päronet som föll ihop i en blodig massa. Efter den var jag inte så poppis hos barnbarnets pappa, men han å andra sidan har alltid varit en känslig variant av pappa.

Den här mormodern är ju inte som andra mormödrar och det brukar barn uppskatta, det päronen inte vet, mår de inte dåligt av eller?

Nu drar det ihop sig till enklast tänkbara middag, vi diskar i badrummet då vattnet är avstängt i kök och på gästtoa. Nästa vecka stänger de av allt vatten och vi hänvisas till en ho ute i trapphuset. Det är då jag boar på landet …

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s