Samevantar, chokladbollar och en naiv Löfven

Vaknar av att det låter … tunga hagel studsar på plåttaket över källartrappen, jag drar upp rullgardinen, lägger mig igen och tittar ut på ovädret från min ännu nattvarma säng. Efter haglet drar värsta stormen igång, snöar på tvärsen och plötsligt dalar halva lappvantar ner … får man säga så, ”lapp”vantar? Kanske ska kallas samevantar nu i mellanmjölkens lättkränkta land?

I skolböcker och tal var en same en **** och inget visste vi om förtryck av en minoritet i vårt land. Allt som hängde ihop med samer och deras värld var vi omedvetna om. Det var ju inte Svensson som åkte dit upp och forskade rasbiologiskt med mätande av samernas kroppsdelar, lika med romer och andra mindre ansedda i samhället. Det är maktens folk som möjliggör de mest sjuka saker i samhället, än idag mörkas deras val för att vi folket ska vara helst lika omedvetna som under min uppväxt på 50-talet.

Tänker på det där oskuldsfulla ordet ”choklad”bollar, verkar onödigt att skriva ut det, för då går de lättkränkta vita svenskarna igång, för det verkar som om de är de som har mest problem med chokladbollarna och mår riktigt illa av bokstäverna. När jag växte upp la vi pengar i skolans bössa där den lille *****pojken bockade tacksamt för den skänkta slanten. Vår lärare pratade om allt vi skulle hjälpa ******** med och inte en unge eller vuxen i vårt land hade minsta elakhet i tanken med ordet *****.

Det var då, oskuldens sista tidevarv, det är en ära att ha fått växa upp i den tron att vi inte ständigt var ute efter att smäda folk så fort vi öppnade munnen. Vi var nog tanklösa och naiva på riktigt, inte som nu när politiker plötsligt vill kalla sin försumlighet att sköta landet för naiv, skjuta över ansvaret på befolkningen, vi har varit naiva enligt Löfven. Jag tycker han kan snacka för sig själv, är väl enda gången vi som folk helt plötsligt fick vara med i allt politikerna från vänster till höger har tryckt ner i halsen på oss de sista åren.

Nu är det dags att få lite gjort här hemma, borde ätit lunch för länge sedan inser jag när magen knorrar.

 

 

2 kommentarer på “Samevantar, chokladbollar och en naiv Löfven

  1. Heja dej, kunde inte sagt det bättre själv! Lättkränktheten känns som Sveriges nya nationalsport, snart får vi väl SM-tävlingar även i den grenen. 🙂

    1. Jaa, visst är det otroligt vilket känsligt folk vi har blivit, gnöl och gnäll och hoppa upp och försvarar allt och ingenting. Men det konstiga är att många inte verkar vara så överkänsliga när det gäller oss själva och allt skit som händer i vårt land. Det sovande folket börjar väl att vakna, men jösses så livlösa och svårstartade vi som folk är. Får mig att tänka på Ryssland, även de ett hunsat folk som fått lita till att makten sköter allt, sitta still i båten och lita på politikerna. Jag förstod nog inte att även vi har skötts om på liknande vis som ryssarna, det har jag insett de senaste åren. Som om det är bättre, mer godkänt att vara kränkt över tusen och en saker än att vara upprörd över det som verkligen berör oss som folk och land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s