Hur kan man glömma

sin nya födelsedag, det är inte många som får chansen till en ny födelsedag. När jag var in på en sida som jag i min skalle kallar njursidan, vilket är njurförbundets sida, så insåg jag att jag inte kommer ihåg vilket datum jag fick min nya njure, ett vet jag, det var i augusti. Det är inte första gången jag blandar ihop datumen, så det blev till att kolla igen. Nog tänker jag mig att en så omvälvande dag som att få livet tillbaka ska stå som etsad i en mänska, rent av vibrera av extraliv och blinka i neon. Nehe, inte hos mig då, men jag kommer å andra sidan inte ens ihåg vilket datum bröllopsdagen ligger på och som tur är är min make lika dålig på detta datum. Dottern brukar ringa och påminna oss, men bara en sån sak?

Min största dröm var inte ett bröllop av den där stora vita ljuvliga längtan om att stå där fram, vacker som en dag med allas blickar etsade på självet. Jag såg inga svepande maräng och spetsklänningar snurras runt i en pyntad sal.

Gravid, blek, illamående, hyrd klänning, rak enkel med trumpetärmar för den som vet vad det är, inte en spets. Men mamma virkade en liten krona att sätta på slöjan. Jag var aldrig vacker på det där drömmande viset, inte så förtjust att synas på det sättet och mina värsta farhåger fick jag besannade av en kille som tillhörde ett annat festande gäng där vi åt bröllopsmiddag. ”Den fulaste brud jag har sett” sa han.

Inte var jag ömhudad nog att ställa mig och gråta, har nog alltid haft nog med skinn på näsan för att klara sånt utåt. Just då och där, slogs en pil rakt in i min själ, den sitter där än, gråten, sorgen över vad han sa om mig, just då när jag var som mest känslig, ynklig och helt övertygad om att jag var den mest fula brud som fanns.

Tänk om jag hade vetat då att hans kommentar skulle sitta i mig hela livet? Då hade jag nog gått fram och givit honom en smäll på käften. Tror ni den smällen hade befriat mig från smärtan som sitter som ett smäck, från tankarna som alltid dyker upp om just hans ord, vad vet jag?

Att en främling kan säga några ord och sen lever du eller jag resten av livet med dem? Jag har aldrig i hela mitt liv sagt något personligt kränkande till en främling, vad skulle jag ha mage att säga till någon jag inte känner? Om jag säger en elak sak till någon jag känner då kan ju vi alltid bli lite osams och tycka fram och tillbaka och till och med lägga ner och be om ursäkt, nog sjutton vet vi när vi har gått för långt.

Skit samma på ren svenska, vi har varit gifta sedan -78 och jag kan ge mig fan på att killen med kommentaren säkert är skiljd och har barn att försörja i olika läger, äh inte blev han lycklig inte, ärthjärnan. 🙂

Hur blev det nu då med nya födelsedagen! Inte än, jag får vänta till den 26 augusti, om jag nu inte kommer ihåg rätt dag så passar jag på att säga Grattis till mig själv! Nu har nya njuren och jag hängt ihop i 9 år. Njuren har varit Fantastisk inte en dag av gnäll eller visat att den vill smita ut ur min kropp. Jag fick en Toppnjure av min vän.

Tackar henne ❤

Och alla andra som erbjöd mig sin njure, makalöst många som var så osjälviska. Jag har absolut varit gudabenådad detta liv och det känner jag största tänkbara respekt, ödmjukhet och tacksamhet för.

 

7 kommentarer på “Hur kan man glömma

 1. Ord.. Det knyter sej i hela mej av dessa onda ord du bär med dej..
  Har alltid sagt att hellre en smäll än ord som inte går att ta tillbaka.

  Den 26 augusti är etsat i minnet här! Minns väntan hela dagen på hur det skulle gå för dej och din nya njure och när snälla trötta Anders ringer sent och säger att allt var okej! 🙂

  KRAAAM Vackra Maggan ❤

 2. Nu får du mig att gråta. Onda människor springer vi alla på någon gång, folk som gör eller säger sånt vi känner inombords är sjukt. Det bästa är ju att backa när man springer på psykopater, backa snabbt ut ur vad man än håller på med/är. Backa ut till livet igen och se aldrig tillbaka.
  Tänk så du fick sitta där och oroa dig, själv sov jag och visste inget. Det är alltid värst för dem som väntar vid operationer.
  Kram ❤ Tack för att just Du finns och inte att förglömma dina fantastiska öron som lyssnar på allt mitt gnöl.

 3. Förstår att en elak kommentar i ett sårbart ögonblick kan gå rätt in. Och med en främling går det ju aldrig att reparera.

  Grattis till nio år med nya njuren!
  (När båda är lika dåliga på att komma ihåg bröllopsdagen gör det ju inget. 🙂 Så är det här. Aldrig har jag haft nån brudklänning heller, trots två äktenskap.)

 4. Ja nog lagrar man dessa kommentarer alltid.. men han fick nog sin karma. Ärthjärna är bara förnamnet. Hur många kommentarer från okänsliga människor har man inte fått –
  för min del om min vikt. Mest i skoltiden men oj så hårt det sitter i själen. Påbörjade en hypnosterapi i veckan och ojsan så mycket man har lagrat genom åren som sitter som en tagg i själen. Har fortfarande inte landat i allt som kom upp och att börja tänka annorlunda känns också nytt men rofyllt. Så jag har förhoppning om att hon kan hjälpa mig att hjälpa mig själv. Nog var där mycket sorg som bubblade upp. Man förstår inte riktigt själv hur mycket det har blivit genom dessa snart 50 år. Men jag satsar på nystart jag med, tar lite tid bara 🙂 Tänk att få känna att man har så goda vänner som erbjuder dig sin njure. En osjälvisk handling. Funderade på om jag har har sådana vänner men det är nog magert på den fronten. Men man vet aldrig i skarpt läge hur folk reagerar. Vissa kanske överraskar. Ha en go helg och hipp hurra i förskott på nya födelsedagen! Kram

  1. Jag hade verkligen inte förväntat mig att någon vän eller släkting skulle ge mig sin njure, jag skulle aldrig be någon om en sån sak. Så jag grät under den tiden, grät av häpnad, övermäktiga känslor när de ringde och hälsade på och erbjöd mig sin njure. Min vän vars njure jag till slut fick, hon erbjöd mig sin njure på stående fot inne på Ica. Jag trodde inte det var sant, samma blodgrupp en ovanlig sådan dessutom.
   Jag har ännu en skitkommentar som liksom aldrig vill blekna och den är så dum att jag inte fattar varför jag har släpat runt på den så många år och personen som sa den har jag alltid hållit ett avstånd till de få gånger vi möttes. Ingen jag har umgåtts med, så korkat.

   Ha nu en härlig helg, gillar du sol och värme blir det nog bra. Jag oroar mig för att den läbbiga värmen ska smälla till i august och september. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s