Tankar liggandes i en gynokologstol

När man inte har ventilation blir det som ett fuktigt, syrelöst växthus. Här en av mina pelargonerna som stormtrivs.

Idag blir det filtar runt kroppen och vila i soffan efter smärtsamt besök hos gynokologen. När jag låg där i stolen så blev jag så nedstämd, tankarna for om kvinnors livsvillkor förr och nu mitt i den sk moderna tiden.
Tänker på alla tillstånd våra underliv kan hamna i, så mycket vi kvinnor får stå ut med, så mycket besvär fast man ska vara frisk.
Eviga blödningar, tänker män någonsin på hur mycket en del av oss kvinnor blöder? Hur det påverkar oss rent fysiskt, blodbrist har de flesta växande kvinnor tills de föder sitt första barn. Mödravården tar prov och ser till att järndepån fylls på.
Tänk då på vårt land förr och nu i fattiga länder, ingen vård av underliv, blödningar, polyper, myomer, utomkvedesskap, smittsamma sjukdomar, det stoppas in saker i oss, det tänjs och sticks, bristningar, bränns, klipps och skrapas, foster som inte kommer ut som de ska, missfall, tusen och en åkommor vi kan drabbas av.

Är verkligen inte konstigt att vi kallas för det starkaste könet.

Det finns starka, underbara män, men möter man en stark kvinna, så vet man vad stark människa betyder.

Kvinnor av idag har det bra i vårt land med kallelser till undersökning för att upptäcka cellförändringar i underlivet, det är ju då även andra besvär upptäcks.

Det undre livet kan verkligen leva sitt eget undre liv, där i skymundan om vi inte får det undersökt med jämna mellanrum.
Har män någonting de behöver ta hand om överhuvudtaget? Har de några kallelser mer än om prostatan krånglar upp i åren?

Hörni vilket märkligt gulgrått ljus det är ute idag, någon slags rest från stormar runt om i världen drar hit sand från Sahara och sotflagor från bränder, kan det vara utanförskapets bilbränder som gör sig påmind en dag med tunga grå moln och regn i sikte?
Tänk om det vore så, då kunde politikerna inte blunda för det de har framför ögonen. Men jag ändrar mig vid eftertanke, de kan nog blunda sig igenom det mesta.

5 kommentarer på “Tankar liggandes i en gynokologstol

  1. Vilket bra initiativ att skriva om! Håller verkligen med dig. Så mycket vi får stå ut med men så bra vi har det i vårt land . Här finns all hjälp att få vid sjukdom men också förebyggande. Tror att många tar det för givet. Många kvinnor som i många länder inte har rätten till sin egen kropp och vad dom ska göra med den.
    Ha det så bra under filten!
    Anneli

    1. Det var väl svårigheterna kvinnor ännu har i så stor del av världen som gjorde mig nedstämd. Det är svårt att förstå att kvinnor ännu förnekas så självklara saker i en värld som är som ett sjunkande fartyg med allt elände.

  2. Inte bara det, rätten till demokrati verkar riktigt farligt ute i större delen av världen. Jag känner stark oro över det som händer i vårt land, det speglar så mycket av resten av världen stora misslyckanden och kvinnan är på så många ställen en bifigur som hanteras där efter. Även här fast, vi tror vi har så mycket jämnlikhet, efter alla år och massa snack är kvinnor ännu sämre betalda för samma jobb. Det talar sitt tydliga språk och vi vet ju alla vilka som styr ekonomin och makten, ett är säkert, inte är det kvinnorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s