Undrar om nutidens ljudtekniker är hörselskadade?

 

Sirenen ylar och jag sträcker mig efter väckarklockan …
Maken håller på att göra sig iordning för att åka till jobbet, det hör jag samtidigt som jag kisar på klockan, 06.45.
Men behöver ambulansen eller vad det nu var ha sirenerna på genom hela området? Jag hasar upp, kisar ännu en gång, denna gång mot solen? Den brukar inte lysa 06.45 vid denna tid på året, borde ju även jag insett.
Tar mig ut i köket, maken äter frukost i strålande sol och jag inser att det är lördag och klockan är 09.30.
Det här med morgnar är en seg del av mitt liv, jag har ingen ordning varken på hjärnan, kroppen eller synen.
Men hörseln verkar ännu intakt åtminstone på morgnarna, för att senare när tv:n ska på försvagas igen.
Men hallå, är det bara jag som hör sämre och sämre på tv:s ljud. De spelar sk bakgrundsmusik som tar över till den grad att de som samtalar verkar sitta i ett annat rum och prata.

Denna ursäkta, jävla musik eller som i ett program en obehaglig ton som ljöd genom vissa delar av programmet, tar fullständigt bort talet. Hur folk med hörapparater klarar av alla fullständigt onödiga oljud ljudtekniker tvingar på oss är för mig obegripligt. Kan de inte skicka dem på kurs? Låt mig komma dit och informera dessa oduglingar om hur ljud uppfattas av oss de gör ljud för. De har verkligen en miss i utbildningen.
Senaste totalt misslyckade ljudmässiga serien med skådisar som fan inte kan prata ur skägget, heter ”Vår tid är nu”.
Som om deras sluddriga tal inte räcker, så ska ljudet vara så tidstypiskt så när de sitter/ligger i sin 40-tals stadsvåning ska kraftiga motorljud från den ”hårt belastade vägen” tydligen lägga sig över det sluddriga talet. Att inte inse att talat ljud ska gå fram över oljudet runt om i våra liv i inspelade serier är banne mig inte klokt, ren inkompetens som jag ser det. Om inte serien ”Vår tid är nu” var så bra skulle jag inte titta på den alls på grund av det usla ljudet.

Morrar, nu ser ni hur det blir när jag väcks så tidigt som 09.30 av siren, solljus och maken ätandes frukost en lördag. Ett rackarns gnäll.

5 kommentarer på “Undrar om nutidens ljudtekniker är hörselskadade?

 1. Håller med dig till viss del. Vi lever med någon ständig ljudmatta och minsta hörselnedsättning blir påtaglig när man inte hör vad som sägs. Jag undrar också vad den ständiga ljudbelastningen gör med oss – stress skulle jag tro. Vår arma hjärna får ju aldrig riktigt vila och bearbeta sina intryck.
  För folk med lite större hörselnedsättningar är nog många program helt bortkastade att se på med allt ”pålagt” ljud. Trist men sant, kanske du är inne på att man missat något i utbildningen 😉

 2. Asch, fort med fel. sista meningen skulle ju vara att ”kanske du är inne på något när du skriver att…”
  Så kan det gå 😉

 3. Jag tror det är viktigt att de får specialundervisning om ljud, inte bara vi äldre utan kommande generationer kommer ha mer problem med hörseln än någon tidigare generation redan i tidig ålder har haft.
  Jag tror att de som sätter ljud på svensktalande filmer, inspelat material själva vet så väl vad artisterna eller de som talar säger när de om och om igen lyssnar igenom materialet, att de inte hör när ljudet, ordet är för vekt för att gå igenom. Någon som aldrig har lyssnat igenom sånt borde få sätta sig, precis som du och jag i soffan och titta, lyssna för då kommer det att komma fram när förbättringar i ljudkvaliten behöver förstärkas.
  Ljudkvaliten på ”Vår tid är nu” skulle aldrig godkännas som jag ser det, varken skådespelarnas tal eller de ljudkulisser som senare ha lagts till.
  Ja, jag hör sämre när oljud och annat ovidkommande får slå över talet. Där ljudtekniker gjort sitt rätt har jag inget problem ens med bakgrundsmusik, fast jag inte fattar vad som gör dem så rädda för normalt prat och den tystnad som finns runt om prat?

 4. Här är jag oxå gnällig. Och har minsann mailat och klagat, inget svar än efter flera år. 😦

  Vi brukar sätta på textning även på svenska program. Jag skulle vilja ha avstängningsmöjlighet för bakgrundsljud, så att man kan välja själv. I filmer är en dramatisk tystnad mkt mer spännande än en bakgrundsmusik som förvarnar om att det snart händer nåt. Tycker jag.

 5. Vilken bra idé att kunna stänga av bakgrundsljudet. Blir nästan lite full i skratt när du skriver om ljudet som skvallrar om fara. Vem minns inte Hajen och dudödudödudödudö när den var på väg, vi har faktiskt skrattat rätt gott åt det, när vi var i Karibien och sonen med sin kompis låg och snorklade ute i revet. Plötsligt såg min son inget slut på djupet på ena sidan av revet och hör då den där ”haj” låten i skallen och fick panik. Jisses så han och polaren simmade mot land, väl uppe vid ytan triggade de nog varandra till bröstsim i fart som OS-klass. Inte var det ens en pyggeliten haj i närheten, bara fantasin som spelade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s