Mischmasch

Igår stod maken länge i köket och delade upp julmat i små folieformar. Sill och sillsallad för sig, lax med hovmästarsås för sig, skinka och tunga för sig. En större form med kalkon, sås och gelé i en liten plastpåse.
Detta var till mamma, vi stannade på fika och jag hör dagpersonalen säga till en färgad kvinna att hon vid middagstid ska värma kalkonen till middag och ta boendets potatis och servera mamma det till middag.

När jag ringer idag säger mamma att jag inte kommer tro mina öron!

Kvinnan hade öst upp ALLT på en tallrik och värmt i mikron.
Ibland har jag ingen humor eller förståelse alls, jag blev så förbannad att jag fick hjärtklappning.

Ok, du är invandrad och fattar inte mycket av svenskars seder och bruk. Men det är ju inte någon som förbjuder dig att tänka eller fråga.
Eller tänker du att det är så vi svenskar gör, delar upp konstiga rätter i många små folieformar som vi sen bara blandar och häller upp på en tallrik och värmer i mikron och glöm för faan inte boendets kokta potatis, en enorm portion till en gammal tant över 80.

Nää, jag är ännu arg, integration funkar visst dåligt, men sen finns de absolut bästa av anställda hos mamma, de flesta från andra länder. Men lämpligt är väl att de lär sig språket och hur vi lever, vad vi äter, mig veterligen har det serverats julmat under helgen på boendet, så hon måste ju med lite hjärnverksamhet minnas att sill serveras kall till kokt potatis.

Men som min invandrade städkvinna som lär upp nya städare säger, kommer de från stampat jordgolv är det inte lätt att lära dem städa.

Det tråkiga var ju att mamma inte fick smaka det vi hade till jul, hemlagat är ju inte jämförbart med halvfabrikat. Jag frågade hur hon gjorde, vad hon sa? Jag sa inget jag åt!

2 kommentarer på “Mischmasch

  1. Tycker faktiskt att när man kommer från ett annat land med andra seder, borde få lära sig vad som gäller i Sverige. En gammal människa ska inte behöva sakna allt det de är vana vid sedan barnsben. Så tråkigt för din mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s