Tvål och Lubbe Nordström

Vaknade och kände att jag inte ville lyfta på täcket, som sammet i värmen i min säng och jag tänker hela tiden ”snart kommer maken och väcker mig,” men denna morgon lät jag benen glida över sängkanten innan hans varma väckning.

-14 grader ute imorse när han kom upp, det är oftast kallare här och mer snö än i stan vid vattnet. Så kaminen sprakar, ger värme i skorstensstocken, trygghet och mysfaktor för en stadsbo. Jag insisterade redan vid köpet av kamin att det skulle gå att värma vatten, mat ovanpå som en extra värmekälla att laga mat på ” om krisen kommer.” Jag har haft säkerhetstänk i många år, nu kallas de för preppers, tror det kommer från engelskans prepering. Är väl aldrig fel att tänka före.

Idag vilar lugnet i min kropp, jag duschar utan att känna mig totalt slut, lite larvigt lycklig säger jag till maken, träningen, träningen. Menar att den börjar ge positivt tillbaka redan. I badrummet ser jag tvålen sorgset sprucken på handfatet, det här med tvål är lite av en svaghet jag har. Flytande eller vanlig är frågan, sedan allt med transplantationen och sänkt immunförsvar har jag blivit så noga med renlighet, vilket inte är ett nytt tema i mitt liv utan bara förstärkt. Medvetenheten om renlighet har nog alltid tagit plats, så har vi heller aldrig blivit matförgiftade i familjen, tänker på ungarnas uppväxt. Alltid medveten om renhet i köket och doften på matvaror. Kanske mer tur än skicklighet, men jag vill gärna tro att det Lubbe Nordström propagerade för verkligen är viktigt än idag eller för alltid.

Men tillbaka till tvålen, den spruckna lite äckliga, måste väl vara en synnerligen ohygienisk sak att hålla sig ren med … eller? Flytande tvål är ju perfekt för en renhetsivrare, den oljebaserade i duschen är ju ett måste för äldre kvinnors underliv och resten av befolkningen av hudtorrisar.

Men tvålen den doftande av barndomens härliga Barnängens vem minns inte den eller de fina lite dyrare tvålarna som las fram när gäster kom. Jag köper ofta dyra ljuvligt doftande tvålar när jag hittar nedsatt pris på dem, att öppna en ny tvål och känna hur badrummet fylls av väldoft är en lisa för själen.

Så kommer ett jättekast i tankeverksamheten, jag undrar om det finns anorektiker i fattiga länder med svält? Har man kommit fram till vad som skapar anorexi? Är det ett I-landsfenomen? Psyksjukdom? Ja, jag famlar efter svar.

Nu fick maken fnatt och släpar ut den frysta maten ur frysen, här ska tinas av och bli rent och snyggt. Själv tittar jag bara på, tror jag tar en påtår. 🙂

 

5 kommentarer på “Tvål och Lubbe Nordström

 1. ”Var är tvålen broder…”, kommer som på direkten. Den där stunsiga melodin med Povel och Martin.
  Vad gäller hygien och tvål, så påstods det att de mest smittsamma var tvål och pengar, men det var på den tiden dessa båda attiraljer fanns till gagn för menigheten. Tvålarna på offentliga inrättningar var rena döden och numera håller mynt och sedlar på att försvinna.
  Om en vanlig tvål hålls inom familjekretsen smittar den inte nämnvärt. Alla har för det mesta samma nivå på microbiologisk nivå.
  Så skrubba på och njut. 😀

 2. Nja, sprucken tvål kan man ju fundera på rent hygieniskt. Själv varvar jag hård och flytande. Morgon- och kvällstvagningen vid handfatet är det hårdtvål som gäller och i duschen både och. Handtvätt under dagen gäller flytande. Tocka ordninger en har 🙂 Gott att du har en skaplig dag och att träningen ger resultat. Hoppas att goda känslan håller i sig. Kram

  1. Hemma har jag mest flytande tvål både vid handfatet och framförallt oljeduschtvålen i just duschen. På tisdag är det dags igen för träning och jag ger mig den på att verkligen göra mitt yttersta att hänga kvar. Mest rädd är jag nu för infektioner, buss dit och hem och så gå genom sjukhuset och själva träningen med andra. Jag har ju medicinskt sänkt immunförsvar för att njuren ska stanna kvar och blir jag förkyld så blir jag sämre än någon förkyld man kan bli, det säger inte lite det, framförallt tar det mycket längre tid för mig att bli frisk. Förra året blev jag förkyld och sänkt på julaftonskväll, det blev två långdragna hostande idiotförkylningar som höll i sig in i mars. Jag var så slut av hostandet att jag till slut gick med på ett sånt där tips som jag alltid skakar på huvudet åt, delade en stor lök och ställde på ett fat på nattduksbordet över natten. Maken undrade varför det stank lök när han kröp ner i sängen. Då du är man desperat och det konstigaste är väl att hostan försvann som en avlöning efter det.

 3. Det var ju skönt att höra, men tvålpump är ju egentligen det bästa valet, så slipper jag se sprickorna i tvålen. Det blir så med tvålen på landet, tror det är pga att det är kallare där under vintertiden och så tvättar ingen händerna så tvålen torkar, vi är ju oftast i stan.
  Povels tvållåt är ju underbar som så många av hans texter och låtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s