Uppvaknande

Tänk att vakna, ligga still och känna in sin kropp, upptäcka att detta är en av de där sällsynta tillfällen när kroppen inte känns alls. För det förstår ni väl att en kropp som är frisk bara är, den talar aldrig om att den finns, när den är frisk.

Så en solig morgon med en utsövd Maggan som tassar upp och tittar ut över glittrande vatten, båtar, fiskmåsar med sina speciella ljud. Öppnar upp inglasningen på balkongen och kastar ut bröd till mina favoriter, som är just måsarna, som flockas på bråkdelen av en sekund. Ett liv och ett kiv om brödbitarna och jag njuter så av att se dem ovanifrån, hur de hastigt norpar åt sig och lättar. Sen flyger de i jämnhöjd med min balkong och det ger mig rysningar, så vackra de är.

Igår hämtade farfar vårt 9-åriga barnbarn efter fotbollsträningen, grabben visste inte att farfar skulle hämta honom, han sa att han tänkte ”har det hänt mamma och pappa något?” Det som hände var att pappa hans glömde berätta att han skulle till oss igår. Jag hade skickat efter ett stort pennskrin fylld med pennor, linjal, sudd, pennvässare till honom, en eftertraktad pryl som en del andra killar hade i skolan.

Det är ju så när man bor i en kommun med många ytterst rika innevånare och går på egen vald skola med hög standard, då får man kompisar som bor i kopiöst stora hus, har enorma barnkalas, reser lång bort, har kläder och prylar man aldrig kan matcha. Då kan väl en farmor slänga ut över 300 kr för hans känsla att ha något eftertraktat, det är viktig ibland för att jämna ut.

Än tror jag inte han tänker så mycket på de stora skillnader som finns, å andra sidan har han lyxen att växa upp med föräldrar som ständigt är med sina barn, ger dem kärlek, närhet och glädjen i att vara tillsammans, helt enkelt det liv alla barn behöver. Där betyder inte rikedom ett skvatt, är nog närmast ett hinder då föräldrarna ofta inte har tid med barnen. Yta och flärd ger inget ett barn behöver, sånt speglar bara tomma människors behov av att vara någon inför andra.

Så vi hann med skumbad, de har inte badkar hemma, äta favoritmaten fiskbullar, hela sexton fiskbullar fick han i sig hahaha och glass efter maten, sen körde farfar hem honom.

14 kommentarer på “Uppvaknande

 1. Tror det var för, ja nog är det 2-3 år sedan, som jag vaknade en sommarmorgon och sträckte på mig och kände det som när man var liten och kände att det var sommarlov. Ingen värkande del alls och livet kändes gott. Det hör som sagt inte till vanligheterna. Det går väldigt sällan att ligga kvar, vända på kudden och ”gosa till sig” när man väl vaknat till. Som det var igår ville inte nackrosetten alls så det är bara att försöka knaka igång systemet. Men någon gång emellanåt kan det hända att man inte känner något alls när man vaknar.

  Ja det där att hamna i rika gänget har sina sidor. Ungar kan vara elaka och nedlåtande om de är uppfostrade så och det blir kännbart. Vi hade aldrig råd. Det var standardsvaret när vi var små. Andra hade Zalomon-ryggsäckar. Vi hade piratkopior de stod Slalom på osv. Men som du skriver, vi var rika på annat förstår man nu och idag är jag glad för det.

  Utan mormor och morfar hade det varit jättejobbigt då föräldrarna jobbade heltid och skift så den generationen blev som extraföräldrar. De bodde i stan och vi tog bara stadsbussen ut till dem. På den tiden kostade det gratis att åka 🙂 Vi fick favoritmat vi också 🙂 Ja ni är viktiga i den generationen. Det var hos morfar man fick en peng och jag sparade mina och hjälpte dem med annat. Syrran gjorde alltid av med sina pengar och var avis på mig som hade kvar – så är det än idag 😀 Som den yngsta systerdottern säger till sin mormor – Jag kan faktiskt hjälpa till utan att få betalt varje gång ♥ 13 år och inga stora krav. Hennes snart 18-åriga storasyster tar gärna alla pengar och fortsätter plippa på mobilen 🙂 Dags att växa upp och skaffa sig jobb, bara hon blir 18. Välkommen till vuxenlivet säger vi 🙂

  1. Det var ju samma för mig, mitt första år bodde jag hos min mormor och morfar, så hon kändes ofta som min mamma. Vi hade ett livslångt kärleksförhållande med varandra tills hon dog, jag är så in i norden tacksam att jag fick all hennes kärlek, uppmärksamhet och trygghet med mig i livet.

   Brinner för att ge även mina barnbarn samma sak, men det blir nog speciellt med 9-åringen som vår son har vårdnaden om. Han har liksom vuxit upp med mig och maken, han känns som vår unge. Kram

 2. Åh fler sådana dagar till dig! Vet precis hur du menar med den på ngt sätt så sällsynta känslan av att inte känna smärta. Hoppas du även fick uppleva lite ork. Ehhh, fiskbullar, så konstigt att du skriver om det. Igår låg de sådana på min middagstallrik (håller på att lära mig äta sådana efter ca 40 års trauma 😂). Stor kram till dig! May the force be with you!

 3. Suttecity Märkligt att höra att fler har det som mig, jag menar att jag önskar att alla fick vakna som en sån där sommarledig dag. Hela dagen har jag suckat av lättnad över att inte vara i det onda, snart kommer maken och vi ska dra iväg till centrum, jag har inte varit i klädaffär på jag vet inte när. Skulle vilja hitta några mjuka byxor med resår i midjan, jag sjunger resårens lov, men svårt är det att hitta tajts som inte sitter klistrade vid fotknölarna, jag vill ha lite vidd där nere. Tycker det är fult med tjock kärring i tajts när de sitter åt hela vägen.

  Du har helt rätt i att vår uppväxt med minimalt med pengar och mantrat ”det har vi inte råd med” ständigt blev det svar vi fick om våra önskningar. Men jag är också väldigt glad över min uppväxt, tacksam över all tid mina föräldrar la på syrran och mig. Vi tältade, plockade svamp, åkte skidor och drack varm choklad och skalade Jaffaapelsiner, vi hyrde sommarställe och åkte båt, skridskor på sjön och jag fick hänga med pappa, när han åkte med skridskosegel, det vi gjorde, gjorde vi alltid tillsammans.

  Apropå kläder, jag hade Melka pluggplagg till täckjacka, men hur korkade får klädhandlare vara, döpa ett plagg med det namnet? Gud så retad jag blev, de andra hade dyra märken, jösses jag växte upp i Danderyd och lärde mig snabbt hur samhällsklasserna såg ut och hur olika vi levde. Men jag hade inget större problem med andra rikemansbarn, de var väl bättre fostrade då, som i förr. Kram

 4. Du, det gungar ganska mjukt och skönt om dina texter också! Och vad underbart att livet ändå glimtar till emellanåt. Kram från en Maggan till en annan : -)

 5. Åhh, sådana morgnar är högsta vinsten! Man bara njuter av att få vara i den känslan så länge den varar, ibland kan den t o m sitta i hela dagen ❤
  Mormor, var min bästa vän och jag minns henne ännu med värme. Någonstanns i min blogghistoria finns ett inlägg tillägnat henne.
  Pengar är inte allt – kvalitetstid tillsammans med sin familj är värt mycket mer än ”gods o gull” när man tittar i backspegeln.

  1. Jösses jag sög på den goa karamellen hela dagen och kvällen, underbart. Imorse var det sig mer likt igen, suck, men jag har haft en bra dag, packat för att resa hit till landet. Nu blir jag och en korg garn här en vecka. Roligt att fler har varit mormors flicka, det är något jag lever med hela livet, toppen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s