Att må gott!

Plockar och donar i stugan, maken oljar in altangolvet, barnbarnen går in och ut, pratar, frågar, vill ha frukt, så kommer ungarnas föräldrar och säger hej då och ja, jag står ännu i nattlinnet och då kommer grannfrun och frågar om hon får låna vår sticksåg, vilket hon självklart får, packar vidare, diskar, dricker upp sista slatten av java och inser att nu finns det ingen ursäkt längre för att gå i nattlinne, dusch och påklädning, in till mamma på vägen hem, lämna batteri till hörapparaten, sen äntligen hem och vattna blommor som torkat i värmen, packa upp, värma helgens rester till middag …

Jag känner mig skakad, jag mår så bra att klockorna stannar, jag litar inte på detta. Igår var jag mig själv plötsligt, vaknar och är zombiseg, allt kan man ju inte räkna med går över. Sen torkade jag borden ute, säger bara frömjöl, var med umgicks, bakade paj, vispa grädde, skalade potatis och delade i bitar, la i folie med gräslök, dill salt och peppar och en redig smörklick, tog ihop i foliepaket, la på grillen, laxfilén ordnade maken och så sallad och limesmör därtill.

Vet ni, tabletten jag fick för att sova bättre, den som inte är beroendeframkallande är en hit för min kropp, tror inte jag har sovit så tungt på jag vet inte när. Sen inte att förglömma att jag och min läkare var överens om att jag skulle börja äta antidepressiva tabletter igen i pytteliten dos. Vill berätta att jag äter dem för att må bättre i fibromyalgin, det är vanligt att ta dem för värk. Om de sen hjälper upp humöret så får en tacke o va gla.

Minns ni helvetet jag hade när jag skulle avsluta med pillrena? Nog slutade jag, men har hela tiden haft dessa swirr i öronen, ljud kombinerat med yrsel. De ljudet och svirret fortsatte ju fast jag hade slutat ta tabletterna för över ett år sedan. Tog minsta tänkbara dos 5 mg och sedan dess är svirret borta, nu äter jag 10 mg och den dosen funkar bra för mig.

Sen visade senaste två labblodproverna i rad att den mängd av en immunsänkande medicinen låg för högt och jag har fått sänka den dosen. Jag önskar verkligen att jag inte behöver öka upp den tabletten, inbillar mig att den är en av de som gör mig vissen, skakig i händerna och inne i kroppen. Ja, ett jäkla rävgift är det, min läkare sa en gång att sån medicin vill man inte ge till folk, men i nuläget är det inte mycket annat att välja på för att njuren ska stanna kvar i kroppen.

Men vilken helg, underbart, idag blåser det och jag skulle vilja stanna kvar här i vårt paradis. Men det kan jag glömma, ska ta blodprov igen imorgon, hålla koll på den där mängden av immundämpande i blodet, så att det inte blir för lågt. Håll tummarna att det ser bra ut.

Fridens!

9 kommentarer på “Att må gott!

 1. Håller både tummar och tår! Att kunna minska på räliga piller är en lättnad så jag hoppas innerligt att det håller för dig ❤

 2. Härligt att måendet i någon mån vänt och att du mår bättre igen! Egentligen lite märkligt att två av mina bloggvänner har transplanterade organ, jag har liksom levt i tanken att det är ganska ovanligt. Nu kan jag så klart ha fel i det (att det är ovanligt alltså). Men så bra att möjligheten finns när något felas rejält!
  Håller alla tummar för att den sänkta dosen kan förbli sänkt!

  1. Den räknas inte som en folksjukdom än, men borde nog uppgraderas då så många är drabbade.

   En av tio svenskar uppskattas ha nedsatt njurfunktion

   Njursvikt är en allvarlig och betydligt vanligare sjukdom än vi tidigare har trott och en stor riskfaktor för utveckling av hjärt-kärlsjukdom och en mängd andra allvarliga följdsjukdomar. En av tio svenskar uppskattas ha nedsatt njurfunktion och andelen har ökat kraftigt. Njursvikt är oftast behandlingsbar om den upptäcks i tid, men de flesta är omedvetna om sin sjukdom eftersom de inte har några märkbara symtom. Det betyder att det behövs ökad kunskap för att tidigt kunna upptäcka njursvikt som är ett dolt, allvarligt och ökande folkhälsoproblem som det behövs mycket mer forskning om.

   Njurarna – ett eftersatt forskningsområde
   Njursvikt kan inträffa när som helst i livet. Medfödda missbildningar eller en så enkel sak som halsfluss kan leda till att barn, ungdomar och vuxna drabbas av njursvikt. Drygt 5 000 svenskar är njurtransplanterade och knappt 4 000 går i regelbunden dialysbehandling. Ytterligare 20 000 har mycket grav njursjukdom och ytterligare 300 000-400 000 har en ganska uttalad njurpåverkan. Trots detta är njursvikt ännu inte klassad som en folksjukdom. Njurforskning hör heller inte till de strategiska forskningsområdena i Sverige som exempelvis neuroforskning, diabetesforskning och cancerforskning gör. Det innebär bland annat att njursvikt inte uppmärksammas i samhället och att forskningsanslagen är relativt små.

   Forskarna står redo men bristen på ekonomiska medel är idag en avgörande faktor för att forskningen kring njursjukdomar inte går snabbare framåt. Det vill vi ändra på.

  2. Se där, då har jag lärt mig något nytt! Hoppas de kommer att få medel till vidare forskning på området.

 3. Åh vad härligt att läsa att det är bra dagar. Men visst är det konstigt att man knappt minns hur det känns att må bra? Nu är vi väl en art som vänjer oss vid saker och ting, men ändå inte. Det här att faktiskt känna sig sjukare MED medicin än innan för att stävja problemet… den var inte jag beredd på i alla fall. Toppen för dig att de ser att det går att reglera dosen. Håller tummarna för att det håller sig stabilt. Får man ha fler bra dagar än dåliga får man känna sig tacksam. Det där att avgifta sig är då rakt ingen barnlek…

  Frömjöl?? Förstår inte alls vad du menar 🙂 Asså, det är rent av sanslöst men jag hoppas innerligt att vi får regn snart för dels är det kruttort och så är allt gult. Nu skall jag gå in till mitt och skriva några rader om helgen. Svejs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s