När krisen kom

Igår kom ”Om krisen eller kriget kommer” från staten. Det kunde inte valt bättre tillfälle för jag krisar verkligen idag. Efter att ha hasat runt här hemma i nattsärken längre än vanligt drog jag mig till dusch och tandborstning. Till min stora fasa väste kranen som värsta ilskna ormen och släppte inte ifrån sig en droppe. Optimist som jag är gick jag raskt till de andra kranarna och konstaterade att krisen hade kommit.

Jag tog fram statens broschyr, men den var ju av papp, så jag la unden den och började tänka. Det sista jag gjorde innan jag la mig igår var att ställa in en kanna med vatten och citronskivorna fick ligga kvar. Så jag har borstat tänderna i citronvatten, tog restvatten från vattenkokaren och gjorde havregrynsgröt i mikron. Har nu ätit gröt med mjölk och en banan, ett kokt skivat ägg och matjesill på kavring, ägget kokade jag häromdagen. Man ska inte använda mobilen i kristider, men jag ringde till förvaltaren och fick höra att flera hus drabbats och de hade kontakt med ja, vad de nu heter … vattenverket kanske? Jag skulle titta på förvaltarens hemsida för vidare info. Känner jag dem rätt blir det nog ingen information, de brukar inte vara så snabba precis.

Jag kan ju berätta att jag redan är en preppare … i smyg först, min make var inte så imponerad, men jag fick honom att köpa plastdunkar både med och utan tapp. Så vi har vattendunkar med vatten i garderoben här hemma och på landet. På landet har jag i flera år kört utmattningsteknik för att få maken att inse att man kan behöva en pryl/pump för att få upp vattnet ur vår egen källa om elen går. Tack o lov visade det sig att sonen också i smyg har haft prepperstankar, så nu bearbetar vi det hela tillsammans.

Maken kommer hämta mig för jag fick mail om att mina glasögon var klara, det funkar ju inte att skicka honom att hämta, betala. De ska ju passas in efter mitt huvud. Sen drar vi till mamma med den nya luftrenaren, hoppas så att hon blir bättre i sin allergi. Jag ska nog hålla mig utanför och vänta, är ju ännu förkyld.

Hittade en vacker skalbaggeliknande krypare på golvet, jag tog ett papper att ta upp den med, då knäppte rackarn till, så han hoppade iväg. Men jag tog ju upp honom igen och han knäppte hysteriskt. Vilket roligt överraskningsförsvar. Men han fick hoppa från min balkong, hoppas han överlevde.

 

8 kommentarer på “När krisen kom

  1. Jag älskade vår husbil, kände mig trygg, visste att vi skulle klara oss. Nu har jag flyttat känslan till landet. Ännu inget vatten, jag surar som bortskämda I-landsmedborgare gör för minsta kris. Duscha har jag så svårt att vara utan, speciellt om jag ska ut bland folk, har lite fobi för att lukta illa hahaha!

  2. Duscha är något jag måste få göra. kanske inte varje dag men varannan i alla fall. En dag med kattatvätt går ju bra om det finns sjö eller hav i närheten.

  3. Borsta tänderna och duscha tänker jag är som himmelriket att få möjlighet att göra varje dag. Sen ska vi inte glömma att tvätta händerna ofta. Nu har vi hämtat glasögonen och sen åkt och satt igång luftrenaren i mammas rum, på vägen hem blev det ett Maxmåltid. Maken har ätit klart, han är nu och hämtar vatten i dunkarna, de har öppnat ett tappställe över gatan. Inte hade han fyllt upp dunkarna som jag trodde …. tröttsamt det här att gå i bräschen för att preppa. Men han såg faktisk fånig ut när jag trodde att det fanns vatten redan i dunkarna. Livet på en pinne.

 1. Som tvättäkta ”lantis” har vi det nog rätt förspänt ändå. Det finns mycket vi kan göra själva om det skulle krävas. Sen är jag kanske ingen prepper direkt i övrigt så visst skulle det bli tufft även för oss. Vi kan ju förse oss med mat och värme men mat har vi ju inget större förråd av.

  1. Jag har bunkrat konserver och torrvaror på landet, vi köpte en braskamin som man kan koka mat på, finns plats för en kastrull på ovansidan. Kanske är det onödigt, då är det bara bra, konserverna äter vi upp bakifrån och sätter in nya.

 2. Det känns som att det behöver deponeras hyra för att få fart på den där förvaltaren… nu vet jag inte upplägget hos er, hyra, insats osv men någonstans borde det gå att skruva åt tumskruvarna, ni får ju inte det som ni betalar hyran eller avgiften för. Ring kommunens VA-avdelning och undersök själv. Sån är jag 🙂 Säger de att de skall lämna meddelandet vidare får man passa sig och vara ihärdig att få ett namn för det brukar aldrig fungera.

  Preppa är aldrig fel. Vi har eget vattenverk här i byn och vatten finns där så krisar det så kan vi gå dit och tappa upp. Bygdegården har egen källa så där kan vi också hämta. Men går elen är det besvärligare. Då går ju vatten och allt i stå. I stan brukar ju oftast det ena eller andra. Tänk när stora kopplingsknuten sprack i Karlstad för några år sedan. Varmt som hoppsan och i stort sett hela stan torrlagd. De dagarna var det hårdvaluta på flaskvatten. Där finns inget prepptänk, kanske någon enstaka men många hade lätt panik. Vi hade vänner som fick komma hit och vara över helgen men alla toaletter… många med böljbarn, alla gamla.. oj oj. Där fick sig nog många en tankeställare.

  Plastdunkar är toppen. Vad än maken tycker 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s