Andas.nu

Så där ja, nu har förkylningen landat där den brukar landa i astmatiker, i lungorna. Redan i torsdags kväll började jag ta kortisontabletter och tur var väl det, pumpade på med kortisonspray både i näsan och ner i lungorna. Imorse under småtimmarna vaknade jag med svårighet att andas, upp och spraya den sort som tas mer akut.

Sen låg jag länge och blev räddare och räddare att jag inte skulle klara det själv. Men till slut somnade jag om, dagen bjuder 28 grader och jag sitter inne, orkar inte när flåset inte är att räkna med. Inatt regnade det i några skurar av lycka, naturen skiner igen efter regnduschen, men någon större mängd kom det inte. Vattningsförbud stod det på en skylt på väg in i stugområdet. Vår gräsmatta är gul och snustorr på en del ställen, snart svalare väder och förhoppningsvis får solgalningarna ta fram paraply i många dagar tills jorden har fått det den suktar efter.

Här har sommarvattnet redan börjat sina och tur för oss att vi har egen brunn, blir synd om de som inget eget vatten har. Ni vet hur det var förr i den del av samhället där vi kollektivt delade på tex vatten under sommaren, de flesta höll ihop och respekterade när det gällde att inte vattna. Redan då tjuvvattnade egiosterna sina gräsmattor i nattens mörker. Nu vattnar de och fyller sina pooler, egoismen sprider sig, hur kan man låta bli att beställa vatten från vattenbil och betala själv?

På tal om vatten så är bilden från vår vattentapp hemma, när jag satt hos frissan igår så ropade en av de andra frissorna att vattnet var tillbaka. Himmel och pannkaka, jag stod i duschen så fort jag kom hem. Tänker en massa om kvinnor och barn över hela världen som går flera mil fram och tillbaka med vattenhinkar på huvudet, vatten som många gånger inte ens är rent. Aldrig ser man män bära vatten som kvinnorna gör … i vissa länder gör kvinnor allt och i väst gör kvinnor ännu mer än männen. Starkaste könet, kan aldrig tänka att det är männen som världen ser ut. Man ska inte generalisera jag vet, finns män som verkligen gör det kvinnor gör till vardags, men jämlikheten är inte speciellt utbredd inte ens i vårt land och inte blir det bättre när den späs ut av invandrat föråldrade strukturer där kvinnan ska hållas kort och göra allt.

Maken har handlat bräder och vagnssider, så nu blir den sista delen av altanen omgjord till en ny trappa, den gamla har gjort sitt. Själv håller jag koll på Stockholms marathon via tv4, en lagom insats från mig idag. Tvärdrag i stugan och golvfläkten som sveper fram och tillbaka, överlever nog en dag till.

Fridens

9 kommentarer på “Andas.nu

  1. Samma gör vi, några större krukor och några balkonglådor med förhoppningsfullt matnyttigt resultat med tiden. Vi tar vårt eget vatten, kommer nästan inget ur slangen med sommarvatten.

 1. Usch så jobbigt att ha problem med andningen nu – hoppas du kommer till rätta med det!
  Den där egoismen du skriver om har sannerligen brett ut sig. Det var faktiskt en tanke jag hade när jag läste broschyren När krisen eller kriget kommer. Jag kunde liksom se hur folk stod i klasar utanför mitt jobb och bara SKA ha även om de inte alls tillhör målgrupperna. Suck…

  1. Ja, alla de som bara har rättigheter nu för tiden verkar alltid stå först i alla led. Men visst har väl samhället verkligen sett till att det har blivit så, tar aldrig tag i något för ”de med hjärta, gnällhögen” hörs mest. Realisterna har man försökt kväsa på otäckt vis, märkligt samhälle vi fått.
   Jag satsar på fem dagar med kortisontabletter och hoppas att det släpper, men det vette gudarna i denna värme.

  2. Ja så är det. Ganska skrämmande egentligen och som du skriver så har vi nog skapat det samhället alldeles själva (i flock då alltså).

 2. Känslan av att inte få luft är hur hemsk som helst. Har haft ett par astmaanfall i mina dagar och det räcker gott. Det piper och väser emellanåt, men ingen akut fara. Förkylningsastman är inte att leka med. Dock har jag förstått att det är när man känner att man inte får luft som problemet är att det inte kommer ut. Man bara drar in och drar in. Mamma berättade att när hon var sköterska på stenåldern ( 🙂 ) så var det upprörda föräldrar på akuten som kom in med sina astmabarn för att de inte fick luft och de inte fick syrgas eller vad det nu var som fanns på 60-talet. Det hade hänt att de nästan sprängde lungor då det inte kom ut. Kortison är nog bättre 🙂

  Sitter här med håret på ände och väntar på att vattnet skall komma igång. Var uppe vid 0730 och då funkade det. Vi har en grupp för byns väg/vatten och det hade kommit in luft i pumpen skrev de så vi får väl se när det kommer igång. Det är tur att det finns djurhållning i byn så det blir snabbt åtgärdat. Pappa var vattenmästare i många år så vi hade björnkoll men nu är det 5-6 st som sköter det och jag vet att åtminstone 4 st är på annat ställe. For iväg till bygdegården (som har källan i grannbyn) och använde toan och passade på att fylla på lite vattenflaskor. Skall inköpa lite dunkar också, trodde vi hade men det var visst till någon förening så vi hade inga egna. Tror jag får preppa lite 🙂

  Ja vattentillgång är tyvärr ingen mänsklig rättighet i världen. Visst kan man skänka pengar till att frälsa världen på alla sätt, men att få hjälpa till så att det finns möjlighet att borra brunnar, det tror jag gör att andra problem löser sig vad gäller sjukdomar och annat.

  Just nu klurar jag på vad införskaffa så att man kan hämta blomvatten i vår tjärn en liten bit från oss. Vet att pappa hade någon form av tank med hävert när vi var små men på något sätt kluras det säkert ut. Att vattna/odla gräsmattan begriper jag inte, toppen att slippa klippa 🙂 Men mina arma blomster vill jag allt skall få en skvätt. Nu får vi försöka klara av den sista heta dagen för den här omgången (om man skall tro prognosen) Regnet igår gör luftfuktigheten hög så det är tur att det finns golvfläkt 🙂

  1. Tanken var att hälsa på dotterns familj idag men jag är tvungen att tacka nej till det, orkar inte sitta ute och umgås. Vi åker hem med mig från landet och så får maken ta med sig badbyxorna och åka över en stund till dottern. Såg du om ettåringen som lämnades ensam med andra barn i en jacuzzi med en badring runt sig. Sånt fattar jag inte, minns att ungarna var som hala ålar i dessa ringar, skulle aldrig komma på tanken att lämna dem ensamma i vatten i en sån. Vad gjorde föräldern? Glodde i mobil? Sånt fattar jag bara inte. Det finns så mycket tillfällen i en växande liten människas liv när olyckan kan vara framme utan att föräldern har felat. Men den här typen av dödsfall gör mig ursinnig, jag blir så upprorisk inombords.
   Maken sa att jag lät bättre imorse innan jag vaknade, han vaknar oftast före mig och drog sig innan han gick upp, så igår knäppte det och lät som sjutton i mina lungor sa han, imorse var det tyst, så jag hoppas, hoppas att det vänder nu. I skuggan har vi +29 nu, så dagen blir nog en plåga. Jag låter bättre med rösten, men jag vågar inte börja skratta, för då tror jag att hostanfallet tar livet av mig. Tro sjutton det, lungorna är väl stora som en halv fotbollsplan om jag inte minns fel, stor resonanslåda. 🙂

  2. Finge man tag på barnets paranteser eller vem det nu var som hade ansvaret skulle lusen läsas av och anmälan göras. Mobilen är ofta mer intressant än ungarna…Räcker ju med framåtstupa i en vattenpöl för att olyckan skall kunna bli totalkatastrof. Nu får jag nog räkna från 10 och ner.. man kan som sagt bli smått vansinnig..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s