Simma lugnt

Just nu är det varmare inne än ute, men det är bara en tidsfråga, så blir det varmast ute. Efter kvällsbadet igår sa familjen att det var 24 grader i vattnet, hoppas äldsta skunken lär sig simma i år. Jag tror jag kommer dö om jag ska bada, lika bra hålla sig hemma. Ska jag bada vill jag vara med bara maken, känner mig otymplig, tjock och ful och sen vet man ju aldrig om jag spricker med en smäll när jag doppar mig. Bromsar brukar vänta på att få ta sig en tugga, så armarna går som väderkvarnar på en för att försöka slå ihjäl odjuren eller dränka dem. Oftast är det en själv som nästan drunknar, fan för bromsar.

Jag stannade hemma och bakade winerbröd med hemlagad jordgubbssylt som naturligtvis blev lite mer lik marmelad, jag lär mig aldrig riktigt hur syltsockret fungerar, fast jag läser på påsen. Baka och baka var väl att ta i, jag hade en förpackning med smördeg i frysen, bara tina och vika in snibbarna mot mitten och klicka jordgubbssylten i mitten och snöa florsocker över när de var klara och lite svalare. Så blev det fikabröd till kvällskaffet på altanen.

Det verkar som om hela samhället har slutat lära ungarna simma. Jag tror jag var 7 år när mamma cyklade med mig och syrran till badet, det var dags för mig att lära mig simma. Så ropade simläraren i högtalaren; Fiskarna samlas vid flaggstången och då skickade mamma iväg mig. Vi fick sitta på baken först och torrsimma med benen, få in själva rörelsen i armar och ben. Sen ner till bryggorna där simläraren gick med en stång med ring framför oss i vattnet. Klart mamma hade tränat en del med mig innan, så efter den sommaren i Rösjön kunde jag simma och tog de första simborgarmärket, så stolt jag var.

Där vi bor hör jag aldrig om några komunala simskolor, det är bara en privatperson som gör reklam för sitt företag på Fb, för sin säkert utmärkta simskola, men som är skitdyr. Inte har vanligt folk råd att skicka sina ungar dit.

Fler ungar drunknar och det är nog inte bara invandrade män och svenska äldre män, utan även småungar. Det är nog en kombination av icke simkunnig och föräldrar som glor, som alltid i sina mobiler. Inget kan väl vara viktigare än blicken i mobilen?

Men det är väl konstigt att samhället helt verkar ha släppt taget om att lära landets barn simma? Det anses viktigare att skänka pengar till dessa elcyklar och ännu mer underligt, elbåtmotorer. De som bestämde det har nog fått en redig hjärnsmälta, konsten att långsamt slå sönder ett fungerande samhälle är de bra på.

Hur är det i era kommuner finns det komunal simskola?

Nu ska jag hoppa in i duschen, blötare än så blir det inte idag.

 

10 kommentarer på “Simma lugnt

 1. Här finns kommunal simskola – jag hoppas den används. Ungarna bussas från när och fjärran (nåja från kommunens olika hörn) till den enda simhall som finns i kommunen. Men det finns även ”sommarsimskolor” i olika sjöar här i kommunen så nog finns möjligheterna.
  Försökte lära min son att simma i en sån ”sommarsimskola” men han var – som sin mor – en riktig badkruka och vägrade att lära sig simma. Det behövdes 14 dagar i Mexiko med lite andra temperaturer på badvattnet – men då gick det undan att lära sig å andra sidan 🙂 Han har varit dyr i drift den gossen – ha ha…

 2. Jag ska kolla lite mer om kommun har sommarsimning … tror det bara är privata företag. Jag har aldrig sett något erbjudande från kommun. Barnbarnet tränas nu varje dag, så vi får väl se hur det går.

 3. Blev nyfiken på hur det är här i stan – och jodå, det finns simskola här. I sommar ordnar simsällskapet gratis simskola ihop med kommunen för alla barn. Hur det är i ”terminerna” med gratis simskola vet jag inte. Tänkte inte på att kolla det 🙂

 4. Vet inte hur det är i min kommun, men jag hoppas verkligen att det finns en kommunal simskola. Jag tänker lite på pojkarna som blev fast i grottan i Thailand. De kunde inte simma. Tänk, vad några simtag kan göra för att rädda livet på någon.

 5. Tänk så pojkarna i Thailand har funnits i våra tankar, själv skulle jag aldrig gå in i grottor eller trånga läskiga ställen. Har varit med om flera tillfällen när jag avstått från att gå ner i trånga utrymmen, jag skulle inte säga att jag har klaustrofobi för vanliga tänkbara ställen som att fastna i en hiss eller så. Men bevare mig väl för att sitta i en grotta, eller i en u-båt eller Värtaverkets tunnlar där allt går med fjärrvärme och el, det sista fick maken göra själv med ungarna. Ops, jag tappade tråden, simma skulle det handla om, typiskt mig. Kram påre!

 6. Riksdagen tog beslut om fri simskola för föeskolebarn i höstas. Info från regeringskansliet och V. Sen om kommunerna söker pengar är ju en annan sak, vet inte hur det fungerar. (OBS! Menar inte att göra politisk propaganda, vill bara informera om ett riksdagsbeslut.) https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/12/satsning-pa-avgiftsfri-simskola-och-lovaktiviteter-genomfors/ https://www.vansterpartiet.se/avgiftsfri-simskola-klubbas-i-riksdagen/

 7. Vitte tusan hur långt jag kan simma.. konditionen är väl so and so. Här i kommunen finns det gott om simskolor och vi huttrade många somrar, tur att man var/är valisolerad. Gulliganerna har också gått på simskolan några år och i skolan ingår vissa meter i gymnastikutbildningen/betyget. Nu stenvägrar jag att visa mig i badkläder, blivit badkruka och har så varit i många år. Förstår mamma som drog iväg med oss långt från ordinarie stranden där ingen annan var..

  Bromsar är ett otyg.

  1. Simma kan jag, tog väl alla märken som fanns på den tiden. Mamma har sagt att jag redan som liten älskade att bada, det var då det. Nu är jag badkruka och håller mig undan bpde vatten och blickar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s