Värmesläggan slår till

Jag har alltid påstått att väder i vårt land har en förmåga att haka upp sig, nu lider vi av värmeslag som har hakat upp sig så typiskt. Men vänta ni tills det vänder, då kommer det regna och vara kallt, vilket i min värld är som manna från himlen. Förra sommaren, minns ni hur det hakade upp sig och både regnade och var kallt. Herre min Gnu så folk gnällde, nu gnäller de över att det är för varmt. Jag är i alla fall konsekvent med mitt gnäll över värmen och jubel över regn och ruskväder.

Naturen, djuren, bönderna har det jobbigt, jag kan ju inget om bönders leverne, vet inte hur de tänker framåt, garderar sig med extra foder i ladorna, även när det finns mer än väl av det. Tycker ofta de vita plastbalarna står ute i evighet, när det finns foder, hur långe håller foder i dessa plastskydd?

Att gardera mig har jag alltid gjort, haft ett lager med matvaror i en hylla i klädkammaren. Så har jag garderat mig för att inte stå utan, konserver, torrvaror, ifall att det som inte får hända, händer. Gör inte bönder så, de har ju många munnar att mätta, kostar de på sig en generator, så att djuren kan bli mjölkade och få vatten fast elen går? Tänker de, planerar de för att vädret eller elen hakar upp sig? Jag är övertygad om att många, förhoppningsvis de flesta planerar för det oväntade. Men borde inte fler ha samlat i ladorna, det där extra, bra att ha ifall att?

Imorse var vi till labbet, jag lämnade blodprov, svar får jag imorgon. På vägen dit studsade något ur bilen framför oss, såg ut som en pappmugg, in for den under vår bil och så började det låta av bara faAn. Maken stannade vid en busshållplats, kröp runt, men såg inget, jag föreslog att vi skulle ställa oss på någon hög kant, så han kunde se lättare. Upp på en kant och sen backa ner, då lossade muggskrället från där det suttit fast mellan däck och hjulhuset.

Men hur gör folk nu för tiden, bara vevar ner rutan och kastar ut vad som helst? Tänker ofta att det verkar som om jag kom från en annan planet, jag kastar inte skräp, jag tar hänsyn till mina grannar, stör inte med påträngande musik, jag står snällt i kö, öppnar dörrar för andra osv. En skötsam, hygglig person, sån som många av oss är, men har inte den andra sorten förökat sig de sista åren? Eller är det med åren, åldern jag ser allt tydligare, bryr man sig mer med åldern? Men nej, nog har allt för mycket förändrats och inte alls till det bättre, i alla fall inte när det kommer till nedskräpning.

Nämen sneglar till på temperaturmätaren … 34,9 grader. Det är inte klokt, det lilla jag var ute tidigare gjorde mig helt snurrig i skallen, stackars alla som måste jobba nu. Alla på äldreboenden, rehab, sjukhus där det ofta inte har AC som fungerar. För att inte tala om alla byggjobbare, utearbetare, fattar beslutsfattare, tjänstemän överhuvudtaget att de måste se till att de som verkligen sliter inte ska stå ute hela dagarna, att byggen helt enkelt får gå långsammare. Skaffar de kallt att dricka och skugga om så går att ordna? Låter folk gå hem tidigare? Siesta mitt på dagen, finns det överhuvudtaget någon som har tänkt på hur vi ska hantera detta ruskväder, någon som dragit upp riktlinjer? Jag tror det är som det mesta annat i samhället, jag har alltid tidigare trott att vi hade både framförhållning och ordning på vad som ska göras vid olika kriser. Men vi har inget planerat alls när det kommer till katastrofer, de som har betalt för att ta hand om sånt är alltid väldigt få om ens någon när det kommer till kritan.

Avdelning: Det är alltid någon annans fel och ansvar.

Tänk på stora skogsbranden förra sommaren, ingen organisation, så brann det upp mer än nödvändigt och privatpersoner var väl de som gjorde det andra har betalt för. Inget negativt till brandmännen de slet av bara den.

Hur var det med Estonia? Ingen förberedelse bara massa käbbel och lögner.

Sunamin i Thailand … herregud, de var ju jullediga regering och riksdag, vadå ansvar och betalt för att ta tag i saker. Det sats på teatrar eller var omöjliga att få tag på, bekvämt liv, alltid någon annans ansvar. Andra dygnet flög Italien ner ett plan och hämtade upp sina medborgare, skönt att få hem dem och så bra att de inte belastade thailändska sjukvården, de hade ju nog med sina egna skadade och så svenskarna då, som fick vänta länge innan de ansvariga i vårt land insåg att de hade ett jobb att sköta.

Stenkastning på räddningsfolk, poliser, handgranater … vad ska vi politiker göra åt sånt? Borra ner skallen i sanden och låssas att det regnar. Är det inte rent av SD:s skuld.

Övergrepp, våldtäkter, misshandel, skjutna, knivskurna, hedersmord, hotfulla, krävande otacksamma idioter. Samma lösning som för stenkastning, borra ner skallen i sanden. Hör inget, ser inget, fattar inget. Men det är nog SD:s fel alltihop.

Hahaha dessa nötter som har makten, jag är så trött på dem.

Nu ska jag lösa korsord en stund om inte skallen helt har lagt av att tänka.

Fridens

10 kommentarer på “Värmesläggan slår till

 1. Apropå nedskräpning så är det nog så att folk bara slänger ut skräp från t.ex bilar. Såg en rolig film på facebook igår där någon som stod i en bilkö hivade ut x antal urätna påsar mm. Då kommer det en man från en bakomvarande bil och skäller ut skräpmarodören och får dens unge att gå ur bilen och samla ihop skräpet och ta med tillbaka i bilen. Jag njöt av den filmen ska jag säga. Håll ut i värmen, snart är den ett minne blott.

  1. Hahaha! Fick mig att tänka på en sån film där personen i bilen kastade ut skräp och en person på motorcykel öste in skräpet tillbaka innan bilens fönster stängts.
   Jag sitter inte i sjön, jag har AC:n den är underbar, ute är det 29 gradet och inne ca 23. Kram

 2. Det kunde lika gärna ha varit jag som skrev det här. Det är så ofta jag bara gapar av igenkänning om det du skriver. Saker jag tänkt på här hos mig sitter du och knattrar ner hos dig 😂. Håller med dig om vartenda ord. Många kramar!

  1. De e väl härligt att tycka lika 🙂
   Jag fick precis kaffe av maken, själv ska han ut och skura ur vår stora sop. Vi gillar inte när det luktar illa, när den är tom. Det är alltid något som ska tas om hand på något vis, när värmen har hejdat sig ska maken slipa och måla en del i taket och i fönstret så klart efter branden. Jag som tänkte baka … inte i denna värme, får köpa kaffebröd. Glad jag hittade en hembakt limpa i frysen, köpebröd smakar oftast inte ett dugg och så blir jag galen på taskigt gräddat matbröd, svampigt att tugga på gillar inte jag. Kram

 3. Att tycka lika är alltid trevligt men när det gäller lantbruk har du inte en susning. Det talar dina ord för.
  Lantbrukaren, med eller utan kreatur, tycker tydligen de flesta i det här landet ska hålla lager åt ett helt folk. Det vill de visst det, men hur resonerar folket?
  I och med torka och missväxt faller allt. Folk bryr sig inte för det går ju gubevars att importera och vad kommer det att kosta? Skjortan naturligtvis. Då kommer stora gnället och kom ihåg att det inte är den svenska bondens fel, utan ett folk som inte vare sig förstår eller ens försöker sätta sig in i det arbete och den önskan om ALLAS överlevnad som den svenska bonden står för.
  Gläd dig så länge du kan att kunna handla svenskt mjöl och svenskt kött utan en massa antibiotika plus en djurhantering utomlands som överskrider vanvett.

  Läs gärna:

  https://www.facebook.com/groups/288347597940530/permalink/1700560610052548/

  1. I början av mitt inlägg skrev jag.
   ”Naturen, djuren, bönderna har det jobbigt, jag kan ju inget om bönders leverne, vet inte hur de tänker framåt, garderar sig med extra foder i ladorna, även när det finns mer än väl av det. Tycker ofta de vita plastbalarna står ute i evighet, när det finns foder, hur långe håller foder i dessa plastskydd?”

   Så nog verkar det onödigt att gå igång på mitt inlägg, som att sparka in en dörr som redan är öppen.
   Nej, som jag skriver, vet jag inte hur de gör, hur de tänker. Vad jag undrar över är hur länge de vita plastade bollarna håller sig. Sen undrar jag om de de sparar mer än de beräknas göra av med även de år det finns ett överflöd.
   Värmen, torkan har väl varken jag eller andra ifrågasatt, att det är kris. På annat ställe har jag skrivit och varit förbannad länge över att inte staten tidigare gått in och sett till att de fick hjälp, men krishantering är våra politiker usla på.
   Det var väl riktat till mig som ”folk” så jo, jag ska glädja mig så länge vi har eget mjöl att baka av.
   Vilka det är som gnäller vet inte jag … känner mig mest orättvist påhoppad.

 4. Tycker inte du skriver ifrågasättande eller med pekpinnar gentemot lantbrukare. Du ställde vissa allmänna funderingar men såklart retar det somliga som väljer att projicera. Du fick nog klä skott för det stora problemet och vår regerings handlingsförlamning. Vissa läser som fan läser Bibeln. Vi kan väl vara överens om att klimatet just nu är åt h-e för många, både näringsidkare, boskap och vanligt folk. Kram!

  1. Så är det nog och far och bada vilken jäkla värme. Undrar just när det vänder, värmen menar jag? Känner mig som ett urgröpt äppelskrutt, det blir ju inte ett skvatt gjort. Tittade på maken idag och sa ”Ska vi sitta här hela semestern, kanske åka iväg i bilen och köpa en mjukglass?”
   Kram ❤

 5. Kommer alltid att tänka på Groteskos låt ”Det är bögarnas fel” när pajkastningen kommer igång. De var med på Allsången för några år sedan, såg den aldrig när serien gick. Dorsin’s kommentar som frikyrkopastor -Vi skall ha så mycket moral, så vi skall ha dubbel moral 🙂 Jäkla låt att sätta sig kan jag säga. Man kan lätt byta ut B-ordet mot diverse varianter av Koffis bror Nån Annan.

  Vet inte om du sett den, men länkar till avsnittet i serien. 30 sek in kommer de igång. Jag tycker att texten är så klockren. Antar att Dorsin har varit framme med pennan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s