Mormor är seg

Just nu molnigt ute och AC:n tuggar på för min skull. Ensam hemma några timmar, känns som julafton. De drog iväg med ungarna och Maken till Vikingabyn för ett besök och bad efter. Jag har gjort min första iskaffe med espressomaskinens hjälp och dotterns mans recept, är ju så galet gott. Ska på en gång säga att jag gillar att vara ensam en stund oavsett vilka som är här hos oss på landet. Sen säger jag bara värmen, vem orkar vara sig själv någon längre stund? Nää, menar just det ja!

Det här med relativt nyvaken mormor och barnbarn på besök är både dråpligt och suck, jobbigt. Hon står på altan med en leksakshjälm på huvudet och tittar med stora ögon på mig. Jag låssas inte se hennes längtansfulla blick. Hon knackar försiktigt till att börja med, sen ökar knackningarna och jag möter hennes blick. Avvärjande gest ifrån mig och nej-skakning på huvudet.
Då går hon iväg hela 1-2 minuter, sen börjar hon om, knackningar hårdare och hårdare … går efter väggen mot dörren knackandes. Tillbaka till fönstret och jag vinkar kom in gesten suck, hon vet vad hon vill och är van att få som hon vill. Säger till henne när hon dukar upp barnkaffeservisen att du får leka själv, jag har inte gått upp än.

Men hon pratar och sticker till mig koppar och skedar, tårta och fat. Påfyllning av både det ena och andra, jag suckar … hörrö, lek själv eller gå ut och lek. Men den här damen är så van vid att farmor sitter och leker i timmar med henne och jag är ju mormor och gör inte alls på samma vis.

Jag vill vakna och bara vara på förmiddagen, det är sen när jag har vaknat till, som barnbarnen kan ha någon nytta och glädje av mig. Bäst är jag på att berätta om hur det är här i världen med allt spännande som vi kan leta upp på Google eller som jag själv kan berätta, rita lite och ibland tydliggörande övningar, bjuda på glassar, kakor och annat mer eller mindre förbjudet när man inte har ätit som man ska. Rent av, vilket fördärv med denna mormor.

Hon är söt i sin längtan efter mormor, vi är bara lite i otakt på förmiddagen. Men vi har många dagar kvar, ikväll ska vi grilla i gasolgrillen, då det är tillåtet igen att grilla på egen tomt. Jag blev så himla glad att jag slapp dotterns storpack med kycklingfilé i ugnen, GötaPetter ugnsvärme är jag inte sugen på. Jag har bara haft ugnen på en gång och det var till en citronkladdkaka som jag bjöd Nina med familj på till kaffet när de kom. Inte ett matbröd har jag bakat denna semester, inget kaffebröd, allt har vi köpt, orkar inte med värmen.
Nu ska jag se om det finns något att se på TV eller lyssna på P1 samtidigt som jag stickar.
Fridens

2 kommentarer på “Mormor är seg

  1. Ha ha… hon vet vad hon vill 🙂
    Nej du, ugnen vill man inte gärna slå på. Värmen inomhus räcker gott ändå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s